Επιχειρήσεις

Νέο «χτύπημα» για τη General Electric – Σε αρνητικό υποβαθμίζει το outlook η Fitch


Νέο πλήγμα δέχθηκε η πιστωτική ποιότητα της ιστορικής General Electric, με τη Fitch Ratings να αναθεωρεί επί τα χείρω τις προοπτικές (outlook), από σταθερές σε αρνητικές, επιβεβαιώνοντας σε «ΒΒΒ+» «F2» τις αξιολογήσεις για τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, αντίστοιχα.

Όπως και τις προηγούμενες φορές, ο αμερικανικός οίκος επικαλείται την αβεβαιότητα γύρω από τις επιδόσεις της ενεργειακής μονάδας της GE, αλλά και τον λόγο χρέους/EBITDAR, ο οποίος επί του παρόντος ανέρχεται σε 6x.

Επιπλέον, η GE θα επιβαρυνθεί με 1,5 δισεκ. δολάρια, μετά τον σχετικό διακανονισμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου 2018, ωστόσο, δεν ήταν άσχημα.

Ειδικότερα, η αμερικανική βιομηχανία ανέφερε καθαρά κέρδη 574 εκατ. δολ., ή 7 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημιών 11 δισ. δολ., ή 1,27 δολ. ανά μετοχή, του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Έτσι, η GE ανέκαμψε από τη χρέωση 23 δισ. δολ. με την οποία είχε επιβαρυνθεί στο προηγούμενο τρίμηνο, όταν ξεκίνησε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλό της.

Ωστόσο, εξαιρουμένων εκτάκτων στοιχείων, η εταιρεία κέρδισε 17 σεντς ανά μετοχή, κάτω των προσδοκιών για κέρδη 22 σεντς.

Την ίδια ώρα, τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 5% και διαμορφώθηκαν σε 33,28 δισ. δολ., ξεπερνώντας τις προβλέψεις για 32,23 δισ. δολ.