«Βόμβα» στα θεμέλια της τεχνικής συμφωνίας, σοβαρά εμπόδια στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων και νέους «πονοκεφάλους» στην κυβέρνηση, βάζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Οι τελευταίοι θέτουν ως νέα απαίτηση το «πάγωμα» των συντάξεων για μία ακόμη χρονιά, έως το 2022 αντί του 2021, και επιζητούν «διορθώσεις» στην πρόβλεψη επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων τον Σεπτέμβριο του 2018. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών επιδιώκουν νέες παραμβάσεις στα... καυτά ζητήματα των συντάξεων και των εργασιακών, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο στη κυβέρνηση, η οποία προσδοκά στην άμεση ολόκληρων των εκκρεμοτήτων, προκειμένου να εξασφαλίσει-τουλάχιστον-τη δόση του Ιουλίου.
Πάγωμα των συντάξεων έως το 2022
Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις, το αποκαλούμενο «πάγωμα» είχε θεσμοθετηθεί με το νόμο Κατρούγκαλου έως το 2018 και μετακυλήθηκε μέχρι το 2021, χάρη στον πρόσφατο νόμο Τσακαλώτου-Ατσιόγλου. Επικαλούμενη δημοσιονομικούς λόγους, η τρόικα ζητά επέκταση του «παγώματος» για ένα ακόμη χρόνο, προτάσσοντας ως επιχείρημα, ότι μέσω αυτή της ενέργειας θα εξοικονομηθούν επιπρόσθετα 90 εκατ.ευρώ και θα διασφαλιστεί έτσι ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2022.
Με δημοσιονομικά… κριτήρια, η κυβέρνηση είχε προβεί πρόσφατα στην επέκταση του «παγώματος» των συντάξεων, έως το 2021, στοχεύοντας στην εξοικονόμηση 436 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και 68 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Δημοσίου. Παρά την πρόσφατη παρέμβαση-τροποποίηση, οι τροϊκανοί δεν φαίνονται ικανοποιημένοι, ζητώντας νέα επέκταση του «παγώματος» μέχρι το 2022.
Το ΔΝΤ «βάζει» φωτιά στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων
Στο μείζον ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, η τρόικα και δη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητά διορθώσεις στην πρόβλεψη που περιγράφεται στην αιτολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου και κάνει λόγο για επαναφορά των δύο αρχών που διέπουν τις συλλογικές συμβάσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2018. Στο πρόσφατο Eurogroup, όπως προέκυψε από τα πρακτικά της συνεδρίασης, ο Πολ Τόμσεν αμφισβήτησε ανοιχτά το αφήγημα της κυβέρνησης, για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε καθορισμένη νομοθετικά ημερομηνία. Υποστήριξε, χωρίς να αμφισβητηθεί αυτό από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι η ημερομηνία που μνημονεύεται στο νέο νόμο δεν έχει συμφωνηθεί με το Ταμείο και θα πρέπει να αλλάξει.
Το ΔΝΤ θεωρεί πρόωρη την επαναφορά των συμβάσεων από το 2018 και αξιώνει τη χρονική μετάθεση της επαναφοράς των συμβάσεων στο μέλλον.