Οικονομία

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης 800 εκατ.– Παρεμβάσεις σε ενέργεια και καύσιμα


Δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό έως τον Σεπτέμβριο καταθέτει το ΥΠΟΙΚ – Πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023

Με την ενεργειακή ακρίβεια να παραμένει  ισχυρή και τον πληθωρισμό να καλπάζει, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές σε βασικά αγαθά και προϊόντα, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους και νέες παρεμβάσεις, προκειμένου να περιορίσει τη ζημιά και να κατευνάσει τη κοινωνική δυσαρέσκεια που «φουντώνει», ενόσω διαρκεί αυτή η αρνητική συνθήκη.

Η ανάγκη είναι επιτακτική και οι παρεμβάσεις αποτελούν μάλλον μονόδρομο, παρά το γεγονός ότι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος δεν είναι ξεκάθαρος. Στη προκειμένη περίπτωση, όμως, ισχύει το «όποιος ψάχνει, βρίσκει» και βάσει των εκτιμήσεων της Κομισιόν, που αποτυπώνονται στη χθεσινή έκθεσή της για την Ελλάδα, το οικονομικό επιτελείο έχει βρει… Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση θα καταθέσει δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό μέχρι τον Σεπτέμβριο, μετά από αυτόν του Απριλίου, που θα περιλαμβάνει μέτρα στήριξης περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Το νέο πακέτο στήριξης θα έχει ως βασική στόχευση την ενεργειακή ακρίβεια, που συνεχίζει να πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς και τον περιορισμό των σφοδρών και αλλεπάλληλων ανατιμήσεων στην αγορά, εξαιτίας της πληθωριστικής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά στην έκθεσή της ότι το μέτρο των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών τείνει προς μονιμοποίηση και παράλληλα από το 2023 η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα ισχύει για όλους, δηλαδή θα επεκταθεί τόσο στους δημοσίους υπαλλήλους όσους και τους συνταξιούχους. Πρόκειται για μια από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις στην οποία έχει αναφερθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός και σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι Βρυξέλλες έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για την υλοποίησή της.

Για την εξεύρεση των απαραίτητων χρημάτων που θα καταστίσουν εφικτή την υλοποίηση αυτού του νέου πακέτου στήριξης έως τον Σεπτέμβριο, το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στη εκταμίευση 748 εκατ.ευρώ εντός των επόμενων δύο μηνών, καθώς και στα 750 εκατ.ευρώ που θα αποδοθούν στη χώρα, εφόσον τακτοποιηθούν εκκρεμότητες σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του έτους. Μεταξύ άλλων στις εκκρεμότητες μείζονος σημασίας περιλαμβάνονται: η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η μεταρρύθμιση του πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας, η πλήρης τακτοποίηση-εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και υποχρεώσεων του Δημοσίου, όπως και ο ορισμός ημερομηνίας ακρόασης για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη έως το τέλος του έτους.

Παρεμβάσεις και για τη βενζίνη

Επιπροσθέτως, τα συναρμόδια υπουργεία αναζητούν λύσεις και κυρίως το δημοσιονομικό χώρο που θα τους επιτρέψει να προβούν σε άμεσα μέτρα περιορισμού  των τιμών της αμόλυβδης. Σε αυτό το κλίμα, ακόμη και το μέτρο που κατ' επανάληψη έχει απορριφθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δηλαδή η μείωση του εξαιρετικά υψηλού φόρου κατανάλωσης, έρχεται πλέον στο τραπέζι των κυβερνητικών συζητήσεων.

Να θυμίσουμε ότι οι τιμές σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες φιγουράρουν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, ενώ λίγο φθηνότερα πληρώνουν οι καταναλωτές τα καύσιμα σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Κω και Λέρο, όπου έχει διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής φόρου 17%.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα