Άμυνα & Διπλωματία

Νέες τουρκικές προκλήσεις στον ΟΗΕ για τα Βαρώσια


Συνεχίζεται το κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας, με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να τονίζει πως η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε κατάχρηση της εντολής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, σχετικό με το αίτημα συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα των Βαρωσίων, καθώς όπως αναφέρεται "αποτελούν μέρος του εδάφους της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" και "δεν υπάρχει απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια".

Ειδικότερα, η Άγκυρα ανέφερε: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για την Μαράς («Βαρώσια»), που αποτελούν μέρος του εδάφους της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, στις 9 Οκτωβρίου 2019.

Καθώς δεν υπάρχει απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια στη Μαράς, θεωρούμε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, που ζητήθηκε αδικαιολόγητα από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς και την ανακοίνωση τύπου που εκδόθηκε αργότερα, ως κατάχρηση της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Τουρκία στηρίζει πλήρως την ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και το Υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ αναφορικά με το ζήτημα», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε πως δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, οι οποίες δεν είναι σύμφωνες τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως σημειώνει το σχετικό ανακοινωθέν του ΟΗΕ: «Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992) και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα», συμπληρώνοντας πως «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν την απόφαση 2483 (2019) και τη σημασία μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εν προκειμένω, κάλεσαν τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά και με μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης. Ενθάρρυναν επίσης τους ηγέτες να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Κλείνοντας, το Συμβούλιο Ασφαλείας «καλεί τις πλευρές και όλους τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες επιτυχίας για μια διευθέτηση».