Διεθνή

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ετοιμάζει ο Τραμπ


Νέες κυρώσεις αναμένεται να επιβάλει στη Μόσχα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με διάταγμα που υπέγραψε σήμερα.

Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δίνει στο υπουργείο Οικονομικών πρόσθετες δικαιοδοσίες, μέσω του διατάγματος που υπέγραψε, όσον αφορά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία σε σχέση με την προσάρτηση της Κριμαίας και τις επιθετικές της ενέργειες κατά της Ουκρανίας σύμφωνα με τον νόμο CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (σ.σ. νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων).

Το διάταγμα το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, δεν επιβάλλει νέες κυρώσεις, αλλά θέτει σε μια σειρά το καθεστώς εφαρμογής των ήδη ληφθέντων περιοριστικών μέτρων έναντι της Ρωσίας.

Στη συνοδευτική επιστολή την οποία απέστειλε στο Κογκρέσο, αναφέρεται ότι το διάταγμα αποσκοπεί στην πιο αυστηρή τήρηση του καθεστώτος των κυρώσεων.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αναθέτει στο αμερικανικό υπουργείου Οικονομικών, τον συντονισμό της εφαρμογής των κυρώσεων σε συνεργασία με τον Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλες υπηρεσίες, τόσο ως προς τον προσδιορισμό της έκτασης των κυρώσεων όσο και στην τήρηση τους.