Επιχειρήσεις

Νέες επενδύσεις σε data center- Τα σχέδια ΔΕΗ-Damac και Sparkle


Αυξάνεται το ενδιαφέρον ελληνικών και  διεθνών επιχειρηματικών ομίλων για τη δημιουργία data center στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας γίνεται κόμβος μιας νέας ψηφιακής διαδρομής μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ασίας. Μεγάλες εοενδύσεις προγραμματίζονται και άλλες βρίσκονται ήδη "στα σκαριά".

Στο παιχνίδι μπαίνει και η ΔΕΗ, η οποία μετά  την επέκταση στις τηλεπικοινωνίες σχεδιάζει να κινηθεί και στα data center,  Το νέο βήμα θα γίνει μέσα από joint venture με την εταιρεία Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το πρώτο data center θα δημιουργηθεί στην Αττική και θα είναι ισχύος 25 MW.

Ενα βήμα πιο μπροστά βρίσκεται ο ιταλικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Sparkle, που έχει ήδη επενδύσει 80 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να εγκαταστήσει δεύτερο  data center στα Χανιά.

Η νέα επένδυση του ιταλικού γκρουπ συνδυάζεται με σχέδια για πόντιση υποβρυχίου καλωδίου που θα συνδέσει την Ιταλία με τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω Ελλάδας. Εχοντας ολοκληρώσει την κατασκευή του υποβρυχίου καλωδίου BluMed συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, η Sparkle προχωρά σε νέα επένδυση, προκειμένου να καλύψει την αυξημένη κίνηση δεδομένων.

Κατά την παρουσίαση των σχεδίων του ιταλικού κολοσσού  που έγινε χθες στην  Αθήνα, ο Technical Director της Sparcle Greece Νίκος Κωνσταντινίδης είπε ότι το νέο καλώδιο GreenMed που θα συνδέσει την Ιταλία με τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω Ελλάδας, θα ξεκινήσει από τα Χανιά, θα διέλθει από την Πρέβεζα και θα φτάσει στην Ιταλία.
 Για την αξιοποίηση αυτού του καλωδίου θα κατασκευάσει νέο data center στα Χανιά, μια επένδυση που αναμένεται να οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα