Διεθνή

Νέες διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ - Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μινεάπολη


Και παρέμβαση Ομπάμα

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου για ακόμη ένα 24ωρο έλαβαν χώρα εκτεταμένες διαδηλώσεις για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Το βράδυ της Παρασκευής, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από τον Λευκό Οίκο, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες θανάτου του 46χρονου.

«Σταματήστε να μας δολοφονείτε», «Η ζωή των μαύρων μετράει», «Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες περιοχές της αμερικανικής επικράτειας, και κυρίως στην πολιτεία Μινεσότα, όπου έλαβε χώρα το τραγικό περιστατικό.

Την Πέμπτη, μάλιστα, εξαγριωμένο πλήθος εισέβαλε στο αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολη, στο οποίο υπηρετούσαν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, και κατέστρεψε ό,τι έβρισκε μπροστά του.

Σε μία κίνηση άμβλυνσης των αντιδράσεων, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής τη σύλληψη του αστυνομικού, ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Στο επεισόδιο εμπλέκονται ακόμη τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

«Θέλουμε να του απαγγελθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εκ προμελέτης. Και θέλουμε να δούμε και τους άλλους αστυνομικούς (που ενέχονται στην υπόθεση) να συλλαμβάνονται» ανέφερε, σε μία πρώτη αντίδραση, η οικογένεια του θύματος.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μινεάπολη επέβαλε ο δήμαρχος με στόχο να βάλει φρένο στις ταραχές. Συγκεκριμένα από τις 20.00 τοπική ώρα (04.00 ώρα Ελλάδος του Σαββάτου) έως τις 06.00 την επομένη το πρωί, οι δρόμοι της πόλης στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι έρημοι, με εξαίρεση μόνο την παρουσία σε αυτούς των δυνάμεων της τάξης, πυροσβεστών και ιατρικού προσωπικού.

Παρέμβαση Ομπάμα

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προχώρησε σε δημόσια δήλωση για το φλέγον αυτό ζήτημα.

«Αυτό δεν πρέπει να θεωρείται “φυσιολογικό” στην Αμερική του 2020. Δεν μπορεί να είναι “φυσιολογικό”. Εάν θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σ’ ένα έθνος όπου η ζωή είναι το υψηλότερο ιδανικό, μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Βαραίνει κυρίως τις αρχές της Μινεσότας να διασφαλίσουν την ολική διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ και την τελική απόδοση της δικαιοσύνης».

«Αλλά βαραίνει όλους εμάς να εργαστούμε μαζί και να δημιουργήσουμε μια “νέα κανονικότητα”, στην οποία η άνιση μεταχείριση δεν θα μολύνει άλλο τους θεσμούς και τις καρδιές μας» κατέληξε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ετικέτες ΗΠΑ