Αγορές

Νέες απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στο επεισοδιακό debate ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, καθώς  ύβρεις, σαρκασμοί, επιθέσεις επί προσωπικού: το πρώτο ντιμπέιτ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν προσέφερε χθες Τρίτη θέαμα εξαιρετικά χαοτικό, 35 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, σε κλίμα έντασης. Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεμαχίας, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, 77 ετών, αποκάλεσε τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, 74 ετών, «ψεύτη», κατόπιν «κλόουν». «Θα το βουλώσεις επιτέλους, άνθρωπέ μου;» θα απαιτούσε αργότερα, κατά τη διάρκεια διένεξής τους που οδήγησε σε κακοφωνία, με τον έναν να μιλάει πάνω στον άλλον. «Δεν έχεις ίχνος ευφυίας», αντέτεινε από την πλευρά του ο Τραμπ, σε δεινή θέση στις δημοσκοπήσεις, η ομάδα του οποίου ήλπιζε σε μια εντυπωσιακή γκάφα του αντιπάλου του, που πάντως δεν έγινε. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου, ο οποίος θα διεκδικήσει την 3η Νοεμβρίου δεύτερη τετραετή θητεία, αποπειράθηκε να παρουσιάσει τον αντίπαλό του σαν «μαριονέτα» της «ριζοσπαστικής αριστεράς» σε διάφορα πεδία, από την υγεία και την περίθαλψη ως τη δημόσια ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή. Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, για τη μαχητικότητα του οποίου διατυπώνονταν αμφιβολίες, φάνηκε να αντέχει τη σύγκρουση σε αυτό το ντιμπέιτ που οργανώθηκε στο Κλίβλαντ, στην πολιτεία Οχάιο, μια από τις πλέον διεκδικούμενες στις εκλογές. Με τα μάτια καρφωμένα στην κάμερα, απευθυνόταν συχνά στους Αμερικανούς, προτρέποντάς τους να πάνε στις κάλπες για να αποφύγουν «ακόμη τέσσερα χρόνια ψεμάτων». Αν και μερικές φορές σκόνταψε, απέφυγε τις γκάφες που φοβούνταν κάποιο στο πολιτικό του στρατόπεδο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ έθεσε σήμερα το πλαίσιο για την αλλαγή στρατηγικής της ΕΚΤ και την ευθυγράμμισή της με αυτή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Η ΕΚΤ αναμένεται ευρύτερα να ακολουθήσει τα χνάρια της Fed, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα έχει στόχο ετήσιο πληθωρισμό 2% κατά μέσο όρο, ώστε οι περίοδοι με πολύ μικρή αύξηση των τιμών να ακολουθούνται από περιόδους με ταχύτερες αυξήσεις και αντίστροφα. «Αν είναι αξιόπιστη, μία τέτοια στρατηγική μπορεί να ενισχύσει τη δυνατότητα της νομισματικής πολιτικής να σταθεροποιεί την οικονομία, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο (lower bound)», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ. 

Η βρετανική οικονομία κατέρρευσε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 όταν ήταν σε ισχύ τα μέτρα του lockdown λόγω της COVID-19 και οι πολίτες είχαν λίγες ευκαιρίες για να ξοδέψουν χρήματα, αν και η μείωση του ΑΕΠ ήταν μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 19,8% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο, λιγότερο από τις αρχική εκτίμηση για συρρίκνωση κατά 20,4% αλλά και πάλι περισσότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία, όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS). Αντίθετα με τη Fed, η οποία έχει μία διπλή εντολή για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής απασχόλησης και σταθερών τιμών, ο μοναδικός στόχος της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών σε έναν μη καθορισμένο «μεσοπρόθεσμο» ορίζοντα. Η Λαγκάρντ, όμως, χαρακτήρισε αυτή την εντολή «ιεραρχική», υποστηρίζοντας ότι ένας ευέλικτος ορισμός του μεσοπρόθεσμου ορίζοντα επιτρέπει στην ΕΚΤ να αποφεύγει τη σύσφιξη της πολιτικής και «να περιορίζει αχρείαστα τις θέσεις απασχόλησης και την ανάπτυξη» στην περίπτωση ενός προσωρινού σοκ. Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε ότι η συνεχής αδυναμία της ΕΚΤ να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό μπορεί να τροφοδοτήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες και για τον λόγο αυτό «ζητά έναν μικρότερο ορίζοντα πολιτικής».

Στη Γερμανία, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άλμα 3,1% σε μηνιαία βάση σε πραγματικούς όρους τον Αύγουστο ύστερα από την ανοδικά αναθεωρημένη μείωση κατά 0,2% τον Ιούλιο. Συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,7% σε πραγματικούς όρους, ύστερα από ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση κατά 5,0% ένα μήνα νωρίτερα. Συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, τον μήνα πριν ξεσπάσει η επιδημία της COVID-19 στη Γερμανία, οι λιανικές πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 5,8% τον Αύγουστο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο κλάδος έχει ήδη αφήσει πίσω του την κρίση. Η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή για έπιπλα και οικιακές συσκευές, με αύξηση 8% σε ετήσια βάση. Οι εταιρίες διαδικτυακών λιανικών πωλήσεων συνέχισαν να επωφελούνται από την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, με άλμα 23% στις πωλήσεις, σε βάρος όμως των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης που υπέστησαν μείωση 10%. Επιχειρηματικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι η πανδημία επιταχύνει τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό στο λιανεμπόριο καθώς οι καταναλωτές στρέφονται περισσότερο στις διαδικτυακές αγορές και φαίνεται να εγκαταλείπουν τα μικρά καταστήματα στις πόλεις. «Οι πολιτικοί χρειάζεται επειγόντως να λάβουν αντίμετρα σε όλα τα επίπεδα, διαφορετικά θα δούμε ότι μεγάλα τμήματα στα κέντρα του αστικού ιστού θα γίνουν πόλεις-φαντάσματα», δήλωσε ο Στέφαν Γκέντ από την ένωση επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου HDE. Ωστόσο, σε μια ακόμα θετική ένδειξη για τις δαπάνες των νοικοκυριών, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε για τρίτο συνεχή τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απασχόλησης. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 8.000 σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους στα 2,907 εκατ. και το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 6,3% από το 6,4% ένα μήνα νωρίτερα.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εγκαταλείψει τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας για το 2020 και το 2021 λόγω του αντίκτυπου που έχει η πανδημία της Covid-19 στα δημόσια οικονομικά.

Την ίδια ώρα, τα κρούσματα από τον κορονοϊό αυξάνονται στην Ευρώπη και οι κυβερνήσεις εξετάζουν νέα μέτρα καταπολέμησης, τα οποία αναμένεται να επιβαρύνουν περισσότερο την οικονομία στην ευρωζώνη. "Η Γερμανία έχει μπροστά της μερικούς δύσκολους μήνες λόγω του κορονοϊού, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται και ο χειμώνας πλησιάζει", προειδοποίησε σήμερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε κλινικές δοκιμές της φάσης II του πειραματικού της εμβολίου κατά της Covid-19.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 361.97 μονάδες, ανεβαίνοντας σχεδόν 0.13%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,196.05 μονάδες, με πτώση 0.57%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 5,869.91 μονάδες, πέφτοντας 0.47%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,762.25 μονάδες, με βουτιά 0.5%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,803.44 μονάδες, διολίσθησε κατά 0.59%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 19,014.5 μονάδες, με απώλειες 0.24%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε σχεδόν αμετάβλητος στις 6,717 μονάδες.