Αγορές

Νέες απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εν μέσω ανησυχίας για την εξάπλωση του κοροναϊού στην Κίνα.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, με κρούσματα του ιού να έχουν ήδη καταγραφεί και εκτός Κίνας και συγκεκριμένα σε Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Ταϊβάν.

Την ίδια ώρα, να διαπραγματευτεί μία νέα εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρουσιάζει ως μοναδική επιλογή για την ΕΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, ο ίδιος, μιλώντας στο CNBC, την Τετάρτη, τόνισε πως συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τρίτη, σημειώνοντας ότι οι δύο τους είχαν μία πολύ καλή συνομιλία. Ο Τραμπ δήλωσε ότι της είπε πως ελλείψει εμπορικής συμφωνίας, θα πρέπει να «αναλάβει δράση» υπό τη μορφή «πολύ υψηλών δασμών για τα αυτοκίνητά τους και άλλα πράγματα», συμπληρώνοντας ότι η Ευρώπη έχει υπάρξει «πολύ σκληρή στη διαπραγμάτευση» και έχει «εκμεταλλευτεί» τις ΗΠΑ, αλλά ότι το μπλοκ πλέον δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να κλείσει συμφωνία. «Είχαμε τεράστιο έλλειμμα για πολλά, πολλά χρόνια – πάνω από $150 δισ. με την Ευρώπη», επεσήμανε.

Αργότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως αναμένει να υπογραφεί εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να αποφευχθούν οι δασμοί για τις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

Ο Τραμπ, μιλώντας στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της αμερικανικής οικονομίας κατά διάρκεια της θητείας του και τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν 7 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι μετοχές κάνουν άλμα. Ο Τραμπ ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία είναι πανίσχυρη, πως οι αμερικανικές εταιρείες επιστρέφουν στη χώρα. Εν συνεχεία, υπογράμμισε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει υπάρξει πολύ άδικος με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στο CNBC πως η αμερικανική οικονομία θα «έτρεχε» με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 4% εάν δεν υπήρχε η παρατεταμένη επίπτωση από τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed. Παράλληλα, επεσήμανε ως επιβαρυντικούς παράγοντες την καθήλωση των αεροσκαφών 737 Max της Boeing και την απεργία της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors. Ο Αμερικάνος πρόεδρος δήλωσε ότι το χρηματιστήριο θα ήταν σε υψηλότερο σημείο από τα ήδη υψηλά ρεκόρ που καταγράφει, εάν η Fed δεν είχε αυξήσει τα επιτόκια τόσο γρήγορα, πριν προχωρήσει σε τρεις μειώσεις κατά τη διάρκεια του 2019. «Σήμερα, με όλα αυτά, αν δεν είχαμε κάνει τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, πιστεύω ότι θα ήμασταν κοντά στο 4% (ανάπτυξη). Και θα μπορούσα να δω 5.000 με 10.000 μονάδες επιπλέον στον Dow», είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «μας σκότωσε το ότι αύξησαν τα επιτόκια. Ήταν απλώς ένα μεγάλο λάθος».

Σήμερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με τις ΗΠΑ για τον ‘ψηφιακό’ φόρο «μέσα σε μερικές ώρες», αφού η Γαλλία προθυμοποιήθηκε να αναστείλει για φέτος την καταβολή του φόρου που έχει επιβάλει. Ο Λεμέρ αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η διαμάχη αναφορικά με τον γαλλικό ψηφιακό φόρο σε μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς. «Έχουμε μια εξαιρετική σχέση με τον Στίβεν Μνούτσιν και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε έναν συμβιβασμό σε μερικές ώρες», δήλωσε ο Λεμέρ στην τηλεόραση του Bloomberg.

Στην Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο αναμένεται να παραιτηθεί σήμερα το απόγευμα από την θέση του αρχηγού του Κινήματος Πέντε Αστέρων, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος. Κύρια αιτία της κίνησής του αυτής είναι η συνεχής συρρίκνωση των ποσοστών των «πεντάστερων» και οι δεκατέσσερις αποχωρήσεις βουλευτών και γερουσιαστών από την κοινοβουλευτική ομάδα του κινήματος. Πολλά στελέχη αμφισβητούν ουσιαστικά τη γραμμή και τη διαχείριση του Ντι Μάιο και τον κατηγορούν για μεγάλη απειρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  και άλλες πέντε κεντρικές τράπεζες - του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Σουηδίας και της Ελβετίας - συνεργάζονται για την αξιολόγηση των επιχειρημάτων για τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων από τις ίδιες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ. Οι έξι κεντρικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει, μαζί με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), μία ομάδα για την ανταλλαγή σχετικής εμπειρίας.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, ενισχύθηκε το κλίμα στον τομέα της μεταποίησης στη Γαλλία, τον Ιανουάριο, αφού η στατιστική υπηρεσία Insee αναφέρει πως το αυξήθηκε στις 100 μονάδες, από 98 τον Δεκέμβριο. Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν πως θα αγγίξει τις 101 μονάδες.

Στην Κίνα, ετήσια μείωση 8,2% κατέγραψαν οι εξερχόμενες από την Κίνα, μη οικονομικές άμεσες επενδύσεις (ODI) το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Το οικονομικό τους ύψος καταγράφηκε στα 110,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Κιάν Κεμίνγκ. Συνολικά, επενδύσεις οικονομικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων έγιναν από την Κίνα προς τις χώρες της παγκόσμιας οικονομικής και εμπορικής πρωτοβουλίας (Belt and Road) αντιστοιχώντας σε ποσοστό 13,6% επί των συνολικών επενδύσεων, με το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί κατά 0,6% σε σύγκριση με το 2018.

Επίσης. το Πεκίνο επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στις κρατικές επιχειρήσεις, προκειμένου να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα το 2020. Ένα τριετές πλάνο ανάπτυξης τους αναμένεται να ανακοινωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2020, με τις μεταρρυθμίσεις αυτές να χαρακτηρίζονται από πολλούς, ως “βαθιά νερά.” Σύμφωνα με τα όσα προβλέπεται να ανακοινωθούν ο χαρακτήρας του μεικτού σχήματος ιδιοκτησίας θα επεκταθεί και η στρατηγική αναδιοργάνωση των αναφερόμενων επιχειρήσεων θα ενδυναμωθεί, συμπεριλαμβανομένων και των τομέων του άνθρακα και της ηλεκτρικής ενέργειας, της επεξεργασίας χαλκού, αλλά και των μη σιδηρούχων μεταλλευμάτων, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή (SASAC).

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 422.83 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0.13%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3.770,35 μονάδες, με πτώση 0,5%    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε στις 7.571,16 μονάδες, χάνοντας 0,52%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13.517,16 μονάδες, με βουτιά 0,29%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6.010,98 μονάδες, διολίσθησε 0,58%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 23.706,29 μονάδες, με απώλειες 0,58%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9.573 μονάδες, κινούμενος πτωτικά κατά 0,4%.