Αγορές

Νέα βουτιά στις αγορές της Ευρώπης - Απώλειες πάνω από 3,5%


Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, περιμένοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά τα επιτόκια, ενώ οι εξελίξεις γύρω από την Credit Suisse βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν ισχυρή πτώση, καθώς το σχέδιο εξυγίανσης - αναδιάρθρωσης της Credit Suisse οδηγείται «ναυάγιο», ωθώντας την μετοχή της σε ιστορικό χαμηλό. Ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχός της, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, δεν συζητά για περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της ελβετικής τράπεζας. Η εν λόγω είδηση έριξε τη μετοχή της πάνω από 20%.

Αύριο συνεδριάζει η ΕΚΤ και όπως αναφέρει το Reuters, θα προχωρήσει σε άνοδο 50 μονάδων βάσης, εξαιτίας του πληθωρισμού, οποίος αναμένει να παραμείνει σε ψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Αναλυτές της Wells Fargo ανέφεραν σχετικά με τη συνεδρίαση του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της Fed πως «οι πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα να απόσχει από την αύξηση των επιτοκίων της την 22η Μαρτίου» και περιμένουν τα επιτόκια να διατηρηθούν στο τρέχον επίπεδό τους, στο φάσμα από το 4,50 ως το 4,75%.

Χθες η η Moody’s υποβάθμισε την προοπτική για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ σε αρνητικό, από σταθερό. «Αλλάξαμε σε αρνητικές από σταθερές τις προοπτικές μας για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ για να αντικατοπτρίσουμε τη ραγδαία επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος μετά τις εκροές καταθέσεων στις Silicon Valley Bank (SVB), Silvergate Bank και Signature Bank (SNY) και τις χρεοκοπίες των SVB και SNY» αναφέρει η Moody’s σε έκθεσή της.

Στη Γαλλία, οι τιμές καταναλωτή ανέβηκαν κατά 7,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στην ισχυρότερη άνοδο στην ιστορία της ευρωζώνης για τη χώρα. Η στατιστική υπηρεσία Insee έκανε λόγο στην αρχή για άνοδο 7,2%.

Άνοδο 0,7% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης, κατά τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,3% σε επίπεδο μήνα. Η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών ήταν ο μεγαλύτερος μοχλός πίσω από την ανοδική κίνηση του δείκτη τον Ιανουάριο και αυξήθηκε 1,5% στις χώρες του ευρώ και 1,1% στην ΕΕ. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε Ιρλανδία με 9,3%, Σουηδία με 5% και Ρουμανία με 2%. Σε επίπεδο έτους, η παραγωγή στην ευρωζώνη ανέβηκε 0,9% ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1%.

Χαμηλότερα βρέθηκε η μέτρηση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τον Φεβρουάριο, όντας κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, ο δείκτης έπεσε στο 6% ετησίως από το 6,4% του Ιανουαρίου, ενώ σε επίπεδο μήνα ήταν 0,4% διολισθαίνοντας από το 0,5% που είχε προηγηθεί, με τις προβλέψεις να επιβεβαιώνονται. Ο δομικός ή υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος δεν μετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και ενέργειας, μειώθηκε οριακά στο 5,5% ετησίως από το 5,6% του Ιανουαρίου, αλλά σε επίπεδο μήνα έτρεξε με ρυθμό 0,5% έναντι του 0,4% που είχε προηγηθεί.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε στις 436.45 μονάδες, μειωμένος κατά 2.92%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,036.95 μονάδες, με πτώση 3.41%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,345.8 μονάδες, πέφτοντας 3.81%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,737.25 μονάδες, με βουτιά 3.25%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,885.71 μονάδες, διολίσθησε 3.58%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,568 μονάδες, με απώλειες 4.6%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,764.62 μονάδες, χάνοντας 4.31%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα