Οικονομία

Νέα ρύθμιση οφειλών στην εφορία και για τα χρέη μετά την καραντίνα


«Πάγωμα» και εξόφληση σε έως 24 δόσεις εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Γενικευμένη ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών, που θα περιλάβει και χρέη στην εφορία, τα οποία έγιναν ληξιπρόθεσμα μετά το lockdown, δηλαδή και μετά τον Ιούνιο 2020, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως δήλωσε σήμερα (στον "Real FM") ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σχολιάζοντας το πρόβλημα ιδιαίτερα των επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές τους τελευταίους μήνες, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι σχεδιάζεται να περιληφθούν και αυτά τα χρέη στο «πάγωμα» των οφειλών, που αποφασίσθηκε λόγω της πανδημίας και να εξοφληθούν σε δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα φορολογικά χρέη που γεννήθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας για τέσσερις κατηγορίες επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών, εργαζομένων και ιδιοκτητών ακινήτων, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, «παγώνουν» ως το τέλος Απριλίου του 2021 και η εξόφλησή τους αρχίζει από τον Μάιο σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο (2,5%), χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Την ευνοϊκή ρύθμιση, στην οποία θα περιληφθούν και μεταγενέστερες οφειλές, δικαιούνται:

 • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020.
 • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω πτώσης του τζίρου τους την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
 • Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού τη περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου.
 • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.

Οι κατηγορίες οφειλών των παραπάνω φορολογουμένων που «παγώνουν» έως το τέλος Απριλίου είναι:

 • Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κλπ), των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε κανονικά από 11 Μαρτίου 2020 έως και 30 Απριλίου 2020 αλλά παρατάθηκε έως τις 31 Αυγούστου 2020.
 • Οι  βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Μαϊου 2020 έως και την 31η Μαϊου 2020 αλλά έχει παραταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
 • Οι  βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 30η Ιουνίου 2020 αλλά έχει παραταθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.
 • Οι  βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 11η-3-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-8-2020.
 • Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-4-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-8-2020.
 • Οι  βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-5-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 30η-9-2020.
 • Οι  βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-6-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-10-2020.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις