Διεθνή

Τραμπ: Καμία παραχώρηση στην Τουρκία για την υπόθεση Μπράνσον


Νέα πυρά κατά της Τουρκίας και της κυβέρνησης Ερντογάν εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε επί της ουσίας ότι εξαπατήθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν, στην περίπτωση του πάστορα Αντρου Μπράνσον και προειδοποίησε την Αγκυρα ότι δεν υπάρξει καμία παραχώρηση εκ μέρους της Ουάσιγκτον.

«Νομίζω ότι είναι πολύ λυπηρό αυτό που κάνει η Τουρκία. Νομίζω ότι κάνουν ένα φρικτό λάθος. Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις», είπε ο Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει απτόητος την επιθετική ρητορική προς την Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως νόμιζε ότι είχε συμφωνήσει με τον Ερντογάν, για την υπόθεση Μπράνσον, όταν βοήθησε να πειστεί το Ισραήλ να αποφυλακίσει μια υπήκοο Τουρκίας» είπε. Ο Τραμπ είπε ότι ο Ερντογάν ζητούσε την επιστροφή της γυναίκας αυτής από το Ισραήλ.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουλίου και συζήτησαν την υπόθεση του Μπράνσον και το τι θα μπορούσε να γίνει για να απελευθερωθεί ο πάστορας, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Η Τουρκία είχε ζητήσει την αμερικανική βοήθεια ώστε να πειστούν οι Ισραηλινοί να απελευθερώσουν την Τουρκάλα. Σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα θα απελευθέρωνε τον Μπράνσον και άλλους Αμερικανούς υπηκόους. Ο Τραμπ είπε ότι ο ίδιος τήρησε τη δική του πλευρά της συμφωνίας. |Έβγαλα αυτό το πρόσωπο έξω (από τη φυλακή). Ανέμενα από εκείνον (σ.σ. τον Ερντογάν) ότι θα άφηνε αυτόν τον αθώο και θαυμάσιο άνθρωπο και θαυμάσιο πατέρα και θαυμάσιο Χριστιανό|.
Το Ισραήλ, που επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ είχε ζητήσει την αποφυλάκιση της Εμπρού Οζκάν, την απέλασε στις 15 Ιουλίου. Η Άγκυρα διαψεύδει ότι είχε συμφωνήσει ποτέ να απελευθερώσει τον Μπράνσον σε αντάλλαγμα.

Ο Τραμπ πρόσθεσε: «Συμπαθώ την Τουρκία. Συμπαθώ πάρα πολύ τον τουρκικό λαό. Μέχρι τώρα είχα πολύ καλή σχέση, όπως γνωρίζετε, με τον πρόεδρο. Τα πηγαίναμε πολύ καλά. Είχα μια πολύ καλή σχέση. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι μονόδρομος. Δεν είναι πλέον μονόδρομος για τις ΗΠΑ», κατέληξε.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης