Χρηστικά

Ρύθμιση για επιταγές, νέα μέτρα στήριξης, περισσότεροι ΚΑΔ


Τα επόμενα βήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων ετοιμάζει τώρα η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας μέτρα που θα γνωστοποιούνται και θα υλοποιούνται σταδιακά μέσα στον Απρίλιο, ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και των διαπιστούμενων επιπτώσεων στην οικονομία.

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας,  θα διευρυνθεί περαιτέρω ο κύκλος των επιχειρήσεων που θα στηριχθούν, θα επαναξιολογηθεί  και θα επεκταθεί το πλαίσιο απαγόρευσης των απολύσεων "εάν αυτό χρειαστεί". Ειδική ρύθμιση ετοιμάζεται για τις μεταχρονολογημένες επιταγές που θα λήγουν διαρκούσης της υγειονομικής κρίσης και των απαγορεύσεων στη κίνηση πολιτών και στη λειτουργία καταστημάτων.

Για την στήριξη όσων πλήττονται, ο κ. Πέτ΅σας είπε:

"Εμπλουτίζεται συνεχώς η λίστα των ΚΑΔ που υπάγονται στην ενίσχυση. Έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις με αρκετά μεγάλη διεύρυνση της βάσης των επαγγελματιών και των συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων, που μπήκαν στην ενίσχυση. Την επόμενη εβδομάδα, αρχές του Απρίλη, θα έχουμε και νέα διεύρυνση της λίστας.

Το κριτήριο που λαμβάνεται υπόψη, είναι η πτώση του τζίρου. Αξιολογούμε την πτώση του τζίρου, μαζεύουμε τα στοιχεία και εφόσον χρειάζεται διευρύνουμε τη λίστα. Η οικονομική δραστηριότητα μειώνεται όσο περνούν οι ημέρες.. Αν χρειαστεί, θα εντάξουμε το επόμενο χρονικό διάστημα και άλλους κλάδους στο πρόγραμμα ενίσχυσης.

Τα δημοσιονομικά και τα ταμειακά περιθώρια που έχει όμως το Κράτος δεν είναι απεριόριστα. Άρα, πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε, με σύνεση, ώστε όλοι όσοι έχουν ανάγκη να στηριχθούν με κάποιο τρόπο από το Κράτος και να περάσουμε όλοι μαζί αυτή την κρίση.

Επίδομα ανεργίας, αναστολή συμβάσεων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  επισήμανε ότι δόθηκε ήδη παράταση της τακτικής επιδότησης ανεργίας,  σε όσους ανέργους λήγει στις 31 Μαρτίου. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες μικρές κατηγορίες που είχε λήξει πιο πριν. Θα ενταχθούν και αυτοί. Θα δοθεί η παράταση που χρειάζεται για να καλυφθούν κι αυτοί.

Οσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Από τις 18 Μαρτίου και μετά δεν γίνονται απολύσεις.

"Εχουμε βάλει ένα πλαίσιο ευελιξίας", επισήμανε. "Μπορεί  να γίνει αναστολή της σύμβασης εργασίας και αυτοί οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται τα 800 ευρώ. Μπορεί να υπάρξει και εκ περιτροπής απασχόληση. Αν νομίζει κάποιος ότι μια επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί για έναν-δύο μήνες με μηδενικό τζίρο, αλλά ταυτόχρονα να πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της στους εργαζόμενους, να πληρώνει την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, να πληρώνει τις τράπεζες, νομίζω ότι κάνει λάθος.  Γι αυτό:

  • δώσαμε την ευελιξία στις επιχειρήσεις που πλήττονται να χρησιμοποιούν με ευελιξία το προσωπικό
  • αναστείλαμε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις Οι τράπεζες σε συνεννόηση με την κυβέρνηση έδωσαν περίοδο χάριτος για κάποιους μήνες, προκειμένου να μην έχουν και αυτό τον βραχνά οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα .

Το βάρος της κρίσης πρέπει να το μοιραστούμε όλοι μαζί. Όσοι νομίζουν ότι πέφτουν τα χρήματα από τα δέντρα, κάνουν λάθος

Διαβάστε επίσης