Πολιτική

Νέα ευκαιρία για νομιμομοποίηση αυθαιρέτων


Οικονομικά κίνητρα αλλά και κοινωνικά κριτήρια προκειμένου και η οικονομικά ασθενέστεροι να δηλώσουν τα αυθαίρετα τους εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου νόμου για τη δόμηση.

Όπως προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στο Πρακτορείο 104,9 FM  ο νέος νόμος θα αφορά ευρύτερα τη δόμηση. Ο υπουργός είπε ότι στη διάρκεια του διαλόγου με το ΤΕΕ και τους φορείς, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ανατιμετωπισθούν οι αιτίες που "γεννούν" τα αυθαίρετα. Η βασικότερη είναι οι λανθασμένοι κανόνες δόμησης .

Ο νέος νόμος  θα βασίζεται σε τρεις άξονες:

 - Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης νέου ακινήτου, ώστε να μη δημιουργείται αιτία και ανάγκη για αυθαίρετη δόμηση.

- Ολοκλήρωση των σχεδίων πόλεων, των ρυμοτομικών και πολεοδομικών σχεδίων. Η έλλειψη σχεδίων είναι μιά δεύτερη αιτία για την αυθαίρετη δόμηση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, στο Ηράκλειο για παράδειγμα, υπάρχουν εκκρεμότητες έως και 35 ετών στο σχέδιο πόλης, με αποτέλεσμα όσοι είχαν ένα οικόπεδο και δεν μπορούσαν να το αξιοποιήσουν, να έχουν χτίσει αυθαίρετα σε ποσοστό άνω του 50%. "Δεν είναι ένας ο παραβάτης δηλαδή, αλλά όλη η κοινωνία" σημείωσε.

- Αντιμετώπιση της χωροταξικής και περιβαλλοντικής ανωμαλίας που έχει δημιουργήσει η υπάρχουσα κατάσταση αυθαιρέτων. "Αν δεν καταφέρουμε να καταγράψουμε όλα τα αυθαίρετα, που σημαίνει ότι θα δώσουμε ένα ισχυρό κίνητρο οικειοθελούς καταγραφής, θα έχουμε κι εμείς αποτύχει όπως οι προκάτοχοί μας. Ο νόμος 4178 πήγε να κάνει ακριβώς αυτό (να καταγράψει τα αυθαίρετα δηλαδή) και δεν το κατάφερε παρά σε ένα μικρό ποσοστό" σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη διαχείριση του θέματος των αυθαιρέτων από τους προκατόχους του, απάντησε: "Δεν υποτιμώ τις ενδεχόμενες καλές προθέσεις τους. Εμείς έχουμε κάποια πλεονεκτήματα, που δεν τα είχαν οι προκάτοχοί μας. Πρώτα από όλα ένα πλεονέκτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχει σχεδόν μηδενιστεί η δόμηση στην Ελλάδα, άρα δουλεύουμε σε κενό χρόνο λόγω της κρίσης [...] Το δεύτερο είναι ότι στο παρελθόν προσκρούαμε στο πελατειακό κράτος που ακύρωνε και καθυστερούσε σχέδια για να κρατάει όμηρους τους πολίτες. Και δεν είναι μονάχα το κράτος ήταν και πιθανά κάποιοι δήμαρχοι. 'Ολη η πολιτεία ως σύνολο υπομόνευε η ίδια και οι μηχανισμοί της [...] τη βούληση των υπουργών για να θεραπευτεί το πρόβλημα".

Κατά τον κ.Τσιρώνη, ο προηγούμενος νόμος απέτυχε να πείσει τους πολίτες να δηλώσουν τα αυθαίρετά τους γιατί σε άλλα σημεία ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκός και σε άλλα πολύ αυστηρός. Μεταξύ άλλων αδυνατούσε να ξεχωρίσει αν ένα τριώροφο αυθαίρετο 500 τετραγωνικών, για παράδειγμα, ανήκει σε έναν φτωχό και άνεργο οικογενειάρχη, που το έχτισε για να ζουν σε αυτό τα παιδιά και τα εγγόνια του ή σε μια οικογένεια λεφτάδων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, που κατοικεί σε μια βιλάρα.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η κυβέρνηση δουλεύει ακόμη για να λυθεί το θέμα των εξ αδιαιρέτου αυθαίρετων ιδιοκτησιών, αλλά και για να εμπλουτιστούν τα κοινωνικά κριτήρια. Κοινωνικά κριτήρια, σημείωσε, υπήρχαν και στον προηγούμενο νόμο, αλλά ήταν τα πάγια, δηλαδή αυτά που αφορούσαν πχ, ΑμΕΑ και πολύτεκνους. Ο νέος νόμος θα "ανοίξει" ώστε να συμπεριλάβει και ανθρώπους που ενώ τυπικά εμφανίζονται να έχουν ακίνητη περιουσία επειδή κληρονόμησαν κάτι, οικονομικά είναι σε δεινή θέση.

"Τα κοινωνικά κριτήρια πρέπει να τα επανεξετάσουμε και να τα εμπλουτίσουμε. Ο νόμος αλλάζει και προσπαθούμε ακριβώς να πείσουμε τους πολίτες να έρθουν να δηλώσουν [...] Και να διαχωρίσουμε αυτούς που έρχονται οικειοθελώς, από τους άλλους" σημείωσε ο κ. Τσιρώνης.

Διευκρίνισε  ότι αυτός που θα προσέρθει οικειοθελώς να δηλώσει, θα έχει μείωση προστίμου. Οποιος δεν δηλώσει το αυθαίρετο, θα πληώσει προσαυξημένο πρόστιμο.  

Πρόσθεσε ότι πλέον ουδείς θα είναι στο απυρόβλητο, αφού αν για παράδειγμα ένας πολίτης σε πολυκατοικία σπεύσει να δηλώσει την αυθαίρετη κατασκευή του, τότε η εικόνα όλου του κτιρίου θα περιέρχεται αμέσως στο υπουργείο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις