Πολιτική

Nέα επίθεση στην πολιτική Μέρκελ έναντι των προσφύγων


 Ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο ηγέτης της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), διεμήνυσε χθες στην Άγγελα Μέρκελ ότι δεν θα πάει καν στο συνέδριο του κόμματος της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), τον Δεκέμβριο εάν η καγκελάριος της Γερμανίας δεν αλλάξει την πολιτική της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών.

Εξαπολύοντας νέα επίθεση στην πολιτική της καγκελαρίου έναντι των προσφύγων, η οποία στοίχισε πολλές ψήφους στην CDU, αδελφό κόμμα της CSU, ο Ζεεχόφερ, κρατιδιακός πρωθυπουργός της Βαυαρίας, υποστήριξε ότι η άρνησή της να αλλάξει στάση πρακτικά ενισχύει το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ο Ζεεχόφερ απείλησε ότι δεν θα πάει στο συνέδριο-κλειδί της CDU τον Δεκέμβριο – μια απειλή που εάν κάνει πράξη θα σημάνει ένα δίχως προηγούμενο πλήγμα στην ενότητα της συντηρητικής παράταξης, μόλις εννιά μήνες πριν από τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Δεν ωφελεί σε τίποτε το να επιμένει να λέει κανείς "τα κάναμε όλα σωστά, απλώς δεν το καταλαβαίνετε"», δήλωσε ο Ζεεχόφερ, απορρίπτοντας χωρίς περιστροφές όσα είπε η Μέρκελ υπεραμυνόμενη της πολιτικής της στο προσφυγικό στην Μπούντεσταγκ προχθές Πέμπτη.

«Αυτό το μόνο που πρόκειται να επιτύχει είναι να καταστήσει την AfD ισχυρότερη», πρόσθεσε ο Ζεεχόφερ σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ενόψει μιας διήμερης συνεδρίασης της ηγετικής ομάδας της CSU που ξεκινάει σήμερα. Η κατάσταση στον συνασπισμό CDU / CSU είναι τεταμένη μετά την ιστορική ήττα των Χριστιανοδημοκρατών την περασμένη Κυριακή, όταν το κυβερνών κόμμα υποχώρησε στην τρίτη θέση – κάτω κι από την AfD – στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας.

Μολονότι τα δυο κόμματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα κι η Κοινοβουλευτική τους Ομάδα στην ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας είναι κοινή, η CSU απαιτεί εδώ και καιρό η Μέρκελ να αλλάξει άρδην πολιτική και να επιβάλλει ανώτατο όριο στον αριθμό των μεταναστών που υποδέχεται η χώρα, μετά την έλευση ενός εκατομμυρίου και πλέον το 2015. Η Άγγελα Μέρκελ όμως έχει αρνηθεί επανειλημμένα να συζητήσει τη θέσπιση τέτοιου ορίου.

«Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός επ' αυτού», επέμεινε ο Ζεεχόφερ και πρόσθεσε ότι δεν θα εκφωνήσει την παραδοσιακή ομιλία του στο συνέδριο της CDU τον Δεκέμβριο εάν δεν βρεθεί λύση – κάτι που θα αποτελούσε βαριά προσβολή για την Μέρκελ.

«Εάν δεν επιτευχθεί συναίνεση για αυτό, η εμφάνισή μου (στο συνέδριο της CDU) δεν θα αποτελεί τίποτε περισσότερο από ένα θέαμα για τα ΜΜΕ», υποστήριξε ο Ζεεχόφερ. Επισήμανε ωστόσο πως «η CDU δεν είναι πολιτικός μας αντίπαλος».

Παρότι παραδοσιακά η CDU και η CSU συμφωνούν σε έναν κοινό υποψήφιο για την καγκελαρία, ο Ζεεχόφερ δεν έχει ακόμη εκφράσει την υποστήριξή του στην Μέρκελ, που μετά την εκκωφαντική ήττα του κόμματός της την Κυριακή υπήρξαν σενάρια πως μπορεί να μη θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη θητεία. Η δημοτικότητα της καγκελαρίου έχει μειωθεί λόγω των χειρισμών της στην κρίση των προσφύγων.

Η AfD αυξάνει τα ποσοστά της τρεφόμενη από τους φόβους για τη μαζική εισροή περίπου ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία πέρυσι κι αποσπά ψηφοφόρους από όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως. Εκπροσωπείται πλέον σε εννιά από τα 16 ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια και μοιάζει να οδεύει προς είσοδο στην ομοσπονδιακή Βουλή, την Μπούντεσταγκ, στις εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Νωρίτερα χθες, ο Γιοάχιμ Χέρμαν της CSU κάλεσε να απελαύνονται τα πρόσωπα οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτονται ακόμη και σε εμπόλεμες χώρες όπως το Αφγανιστάν και διάφορα άλλα σκληρά μέτρα, υπογραμμίζοντας το πόσο βαθαίνει το χάσμα των απόψεων της Μέρκελ και των Χριστιανοκοινωνιστών.

Ο Χέρμαν είπε στην εφημερίδα Bild ότι τάσσεται υπέρ του επαναπατρισμού ανθρώπων από το βόρειο Αφγανιστάν οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου δεν γίνονται δεκτές, κάτι που η κυβέρνηση της Μέρκελ αρνείται να κάνει.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS για το Σπίγκελ, το 82% των Γερμανών αντιτίθεται στην πολιτική της Μέρκελ έναντι των προσφύγων, ενώ μόλις το 15% θεωρεί ότι πρέπει να επιμείνει στην εφαρμογή της.

«Χρειαζόμαστε ξεκάθαρους, αξιόπιστους όρους όσον αφορά τους μετανάστες, αυτή τη στιγμή», επέμεινε ο Ζεεχόφερ. «Είναι βαθιά πεποίθησή μου» ότι η Γερμανία πρέπει να επιβάλει όριο στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που θα υποδέχεται, πρόσθεσε ο ίδιος, και «σαφέστατα αυτό είναι που θέλουν και οι πολίτες».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις