Οικονομία

Νέα έκρηξη του δημοσίου χρέους – Ξεπέρασε τα 380 δισ. ευρώ! (πίνακας)


Αγγίζει το 230% του ΑΕΠ, τροφοδοτούμενο από τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού και τον αυξημένο δανεισμό

Νέα έκρηξη κατέγραψε το δημόσιο χρέος της χώρας στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αγγίζοντας το 230% του ΑΕΠ, τροφοδοτούμενο από τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού και τον αυξημένο δανεισμό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου το συνολικό χρέος της χώρας εκτοξεύτηκε σε επίπεδα άνω των 380 δισ. ευρώ και έχει βάλει πλώρη για τα 400 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ύψος του δημοσίου χρέους της χώρας στο τέλος του Μαρτίου 2021 εκτοξεύτηκε στα 380,80 δισ. ευρώ, ή στο 229,6% του ΑΕΠ, που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ.

Σε εφιαλτικά επίπεδα ανέρχεται η αύξηση του δημοσίου χρέους σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, μήνας κατά τον οποίο ξεκίνησε η πανδημία στην Ελλάδα και ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα στήριξης.

Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2021 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 αυξήθηκε κατά 18,97 δισ. ευρώ, το χρέος, που αντανακλά τον αυξημένο δανεισμό του δημοσίου, που προκάλεσαν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, το χρέος αυξήθηκε μέσα στο πρώτο τρίμηνο κατά 6,79 δισ. ευρώ, λόγω των νέων εκδόσεων ομολόγων.

Η αύξηση του δημοσίου χρέους θα ήταν ταχύτερη, εάν το δημόσιο δεν διέθετε από το 2018 ισχυρό ταμειακό απόθεμα, πάνω από 35 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό ένα τμήμα έχει δαπανηθεί, αλλά είναι άγνωστο πόσο, όπως είναι και άγνωστο το ακριβές τμήμα των ταμιακών διαθεσίμων.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ, από το σύνολο του χρέους, 380,80 δισ. ευρώ, ποσό ύψους 244,3 δισ. ευρώ, προέρχεται από τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης (ΕΤΧΣ, ΕΜΣ και ΔΝΤ).

Η ονομαστική αξία των ομολόγων που κυκλοφορούν στις αγορές ανέρχονται σε 74,28 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των εντόκων γραμματίων που ανακυκλώνονται ανά τρίμηνο, εξάμηνο και έτος είναι 12,2 δισ. ευρώ.

Επίσης στο χαρτοφυλάκιο του χρέους υπάρχουν ακόμη, «λοιπά δάνεια από το εξωτερικό» ύψους 10,8 δισ. ευρώ ύψους, καθώς και άλλα μικρότερης αξίας δάνεια όπως από την Τράπεζα της Ελλάδος κ.λπ.

Το χρέος Γενικής Κυβέρνησης

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος ή Χρέος Κεντρικής Διοίκησης, το οποίο διαφέρει από το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο αποτελεί τον δείκτη παρακολούθησης των επιδόσεων των κρατών. Σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat, από το συνολικό ακαθάριστο χρέος αφαιρούνται:

  • Τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία και οι ΟΤΑ και άλλοι δημόσιοι φορείς, το αποκαλούμενο ενδοκυβερνητικό χρέος, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 18-20 δισ. ευρώ.
  • Τα κέρματα και οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα των νομικών προσώπων, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ.
  • Συνολικά δηλαδή, από το συνολικό χρέος αφαιρούνται περίπου 33 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του χρέους υπολογίζονται επί του συνολικού χρέους και όχι μόνο στο τμήμα του χρέους Γενικής Κυβέρνησης.

xreos_Mar2021

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα