Πολιτική

Νέα αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα για Belharra και Rafale


Ανέβηκαν οι τόνοι, νωρίτερα, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση του νομοσχεδίου αναφορικά με τις 8 συμφωνίες για τους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμενων που αφορούν την αγορά των φρεγατών Belharra, την προμήθεια 6 επιπλέον αεροσκαφών Rafale και των τορπιλών για τα υποβρύχια.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, πως «το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο είναι μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης».

«Για πρώτη φορά το υπουργείο άμυνας επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα προγράμματα αγοράς οπλικών συστημάτων που είναι τόσο σημαντικά. Όχι μόνο γιατί το επέβαλλαν ο προκλήσεις των γειτόνων, αλλά και προκειμένου για να αξιοποιηθεί η συγκυρία. Εθνική απόφαση με διεθνή προσανατολισμό» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η εθνική αντιπροσωπεία καλείται σήμερα να εξουσιοδοτήσει του αρμόδιους χειριστές να ολοκληρώσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες των σημαντικών συμβάσεων. Το κύριο μέρος τους αφορά της φρεγάτες "Μπελαρά" οι οποίες έρχονται να ανανεώσουν τη ραχοκοκαλιά του στόλου. Η επιφάνεια και ο βυθός των θαλασσών μας θωρακίζονται απόλυτα. Οι νέες φρεγάτες συνεργάζονται με τα νέα μαχητικά Ραφάλ και με τα ανυποβρυχιακά ελικόπτερα Ρόμεο».

Συνδέονται αυτές οι επιλογές – είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - επίσης με ταυτόχρονη προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου ενώ οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν τέσσερα ακόμα νέα πλοία επιφάνειας με γνώμονα πάντα τις εισηγήσεις του Ναυτικού μας. «Πρόκειται για άλλα λόγια για ένα συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο απλώνεται και στους τρεις κλάδους των Ε.Δ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, πολύ χαμηλότερες από τις αρχές. Πετύχαμε μια αγορά εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα. Η αποπληρωμή γίνεται σε μεγάλο βάθος χρόνου» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ακόμα πως εργασίες έχουν δυνατότητα να αναλάβουν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

«Η συγκεκριμένη πτυχή του εθνικού αμυντικού μας προγράμματος απαντά στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμβαδίζει με τις ισχυρές συμμαχίες. Υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Κινητοποιεί δυνάμεις εθνικής οικονομίας , δεν ξεφεύγει όμως από την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «τα Ραφάλ θα μπορούν να συνθέτουν μία αυτόνομη μοίρα. Η παράδοσή τους έως τα τέλη ‘24 θα μπορεί να ακολουθεί διαρκή εξέλιξη συστημάτων. Στο Αιγαίο θα περιπολούν τα πιο εξελιγμένα Ραφάλ. Και αυτή η επιλογή υπήρξε εισήγηση Ελλήνων Ικάρων».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα «Ραφάλ διαθέτουν πτητικά χαρακτηριστικά με τα οποία είναι ήδη εξοικειωμένοι οι χειριστές. Πρόκειται για τα στελέχη των Ε.Δ τα οποία αποτελούν πάντα το μεγάλο μας όπλο. Αξίζουν να έχουν τα πιο σύγχρονα μέσα και κυρίως δικαιούνται την ευγνωμοσύνη και το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας. Ένα μικρό δείγμα η απαλλαγή από κάθε φόρο πτητικών επιδομάτων. Ανακουφίζει τους ενστόλους αίροντας πολύχρονη αδικία εις βάρος τους και θα έχει και συνέχεια.

Γύρω από το κόστος και πλαίσιο των Ραφάλ επιτρέψτε μου να ζητήσω αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα. Ας μείνουμε στο γεγονός ότι η χώρα εξασφάλισε τα Ραφάλ φθηνότερα και σε συντομότερο χρονικό διάστημα».

«Μου έκανε πολύ εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνολικά στο ζήτημα το οποίο συζητούμε», ανέφερε, συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Λέτε ναι στις φρεγάτες και τις τορπίλες, λέτε όχι στα Rafale. Όλα τα βάζετε σε κάποιο κοινοβουλευτικό μίξερ για να καταλήξουμε στο παρών. Αυτό είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης;».

Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Καταψηφίσατε τη συμμαχία με τη Γαλλία, καταλαβαίνω ότι ετοιμάζεστε να καταψηφίσετε και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, καταψηφίσατε τις συμφωνίες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Να δώσετε μια διευκρίνιση για αυτό που άκουσα από τον εξάδερφό σας, τον κ. Γ. Τσίπρα ότι "η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός". Είναι έτσι; Επιμένετε ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Για αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος σκοπός. Εκτός αν εννοούσατε κάτι τελείως διαφορετικό οπότε θα έχει την ευκαιρία ο εξάδελφός σας και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις».

«Η Αθήνα συγχρονίζοντας το βήμα της με το Παρίσι δεν έδωσε απλώς έναν πιο επιχειρησιακό χαρακτήρα σε μια συμμαχία. Αντίθετα τη διευρύνει σε συγκοινωνούντα γεωπολιτικά επίπεδα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο οι κοινές δράσεις την καθιστούν σημείο ενδιαφέροντος όλου του κόσμου.

«Τα ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων κλιμακώνονται» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Γαλλία στέλνει γρήγορα και με σαφήνεια τα δικά της μηνύματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια. Πήραν άμεση απάντηση από όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε απειλή πάντα, και ανοικτή σε διάλογο. Η χώρα μας είναι περήφανη για την οικονομία της και τη δημοκρατική της λειτουργία. Χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της. Αυτό οφείλει να το αντιληφθεί η Δύση. Εδώ δεν χωρούν πια ίσες αποστάσεις. Το υψηλό κόστος αναγκαίας αμυντικής θωράκισης δεν ξεπερνά τις αντοχές της οικονομίας. Η ευημερία του πολίτη και η ασφάλεια της πατρίδος είναι διαρκείς και παράλληλες».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη στήριξη της κοινωνίας από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. Ήδη έχουν διατεθεί 2 δισ. ευρώ» είπε και συμπλήρωσε: «Δεύτερον θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού πολύ ψηλότερη της πρώτης. Τρίτον τα βάρη από τους φόρους θα συνεχίσουν να μειώνονται όπως πράξαμε με την πρόσφατη ανακοίνωση με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».

«Ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω και θα την ανάγκαζαν να καταφύγει στην επιβολή φόρων στερώντας την ανάπτυξη. Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Κάθε μέτρο θα έχει το μέτρο της λογικής και του κοινού συμφέροντος και θα είναι στοχευμένο. Η ασπίδα της άμυνας είναι και ασπίδα της οικονομίας. Και η οικονομία είναι και ασπίδα της άμυνας. Οδηγούς οφείλουμε να έχουμε τη σύνεση και την τόλμη».

«Η οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες στη διετή καταιγίδα της πανδημίας» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του, παραδεχόμενος πως «σίγουρα δεν έλειψαν λάθη και αστοχίες στις οποίες (ωστόσο) απαντά ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος και μια οικονομία που αναπτύσσεται και πρωταγωνιστεί στην προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Δύο ρήματα. Νιώθουμε και προσπαθούμε. Παραμένουν άλυτα προβλήματα. Το δεύτερο ρήμα σηματοδοτεί το καθημερινό μας χρέος να γινόμαστε καλύτεροι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «Με αυτό το πνεύμα μετέχουμε στη σημερινή διαδικασία της Βουλής. Αυτό απαιτεί και ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά την εθνική άμυνα. Θα ζητήσω ενότητα, ωριμότητα και θετική συμβολή. Υπάρχουν άλλα πεδία για κομματικούς διαξιφισμούς. Τώρα είναι μια ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα συμπαράταξης και δυναμικής ετοιμότητας για όποιον επιδιώξει να βρεθεί απέναντί μας. Πάνω από όλα να εκπέμψουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας. Σε τέτοιες επιλογές δεν υπάρχουν κ. Τσίπρα ταλαντεύσεις. Ακόμα και το "παρών" σημαίνει "απών"», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στις αμυντικές δαπάνες

«Κανείς δεν αμφιβάλλει για την σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας», δήλωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζοντας ότι υπερψηφίζει την αγορά των φρεγατών, αλλά σημειώνοντας παράλληλα ότι «είναι θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή για να διαχειρίζεστε τις αμυντικές δαπάνες, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς διαφάνεια και εκτός των προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών».

Κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για επιμονή σε μια πολιτική για την ακρίβεια που αφήνει απροστάτευτη την κοινωνία με το επιχείρημα ότι «δεν θα πάμε ξανά στα ελλείμματα», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του έθεσε το ερώτημα τι θα σκεφτεί ο πολίτης που αντιμετωπίζει το κύμα ακρίβειας και «πασχίζει κάθε μέρα να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του ή να πληρώσει τη βενζίνη», τι θα σκεφτεί «με τον πληθωρισμό σήμερα να έχει σκαρφαλώσει στο ιστορικό υψηλό 25ετίας και μας λέτε αυτά όταν τα εξοπλιστικά κοστίζουν 7 δισ.». «Δεν υποστηρίζω να μη προχωρήσουμε λελογισμένα σε εξοπλισμούς για να προχωρήσουμε σε κοινωνικές δαπάνες», τόνισε, «υποστηρίζω σύνεση και υπευθυνότητα, ώστε να πράξουμε με σχέδιο και λελογισμένα και τα δύο, αλλά όχι να φέρνουμε εδώ 7 δισ., να αφήνουμε την κοινωνία απροστάτευτη και να λέμε κι από πάνω ότι δεν θα γυρίσουμε στα ελλείμματα», τόνισε. Επισήμανε ότι το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προχώρησε μετά από μια δεκαετία ήταν η αναβάθμιση των F16 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, σχολίασε, πως «σε μια χώρα που πριν μια δεκαετία βυθίστηκε στην οικονομική κρίση εν μέσω σκανδάλων και εξοπλιστικών προγραμμάτων δισεκατομμυρίων, που και σήμερα βρίσκεται σε ασταθές οικονομικό περιβάλλον, είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες και να αντιγράφετε τις συνταγές του χθες, που οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή και στη χρεοκοπία».

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για διαστρέβλωση της στάσης και των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι γνωρίζει ο πρωθυπουργός πως στην κριτική που του ασκεί για τα «5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και σε κλειστούς διαγωνισμούς» δεν περιλαμβάνει τα Rafale. Με αφορμή σχετική αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε αποστροφή του Γ. Τσίπρα, τον κατηγόρησε για απομόνωση φράσης για δημιουργία εντυπώσεων, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει διαφωνία ότι η άμυνα της χώρας δεν μπορεί να σταθεί από μόνη αν δεν υπηρετεί μια πολιτική ασφάλειας συγκροτημένη και μια συγκροτημένη εξωτερική πολιτική».

Είπε ότι η συμφωνία δεν αφήνει ούτε ένα ευρώ να μένει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ενώ τον επέκρινε για οικειοποίηση της αγοράς εξοπλισμών από χρήματα του ελληνικού λαού βάζοντας στο σποτάκι για τα Rafale το κομματικό έμβλημα της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει «σταθερά, με συνέπεια και με εθνική ευθύνη τον εξοπλισμό της χώρας βάσει της λογικής της επαρκούς άμυνας και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων μας δυνάμεων» και πως στο πλαίσιο αυτό, υπερψηφίζει την αγορά των φρεγατών. Επισήμανε ότι αυτή την αγορά την διαπραγματεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση παρά τους τότε πολύ σοβαρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Όμως, σημείωσε, «θεωρούμε απαράδεκτο, ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα των φρεγατών, όπως δεν υπάρχει και σε σχέση με τα Rafale». Χαρακτήρισε απαράδεκτο ότι «η συντήρηση για τις φρεγάτες έχει προβλεφθεί μόνο για τα 3 πρώτα χρόνια αξιοποίησής τους και μάλιστα πάλι χωρίς συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας» και προβληματικό ότι «δεν υπάρχει καμία μεταφορά τεχνογνωσίας και ότι δεν εξασφαλίζονται σε όλες τις φρεγάτες, κρίσιμες επιχειρησιακές δυνατότητες που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό το πρόγραμμα το ακύρωσε ο κ. Μητσοτάκης το καλοκαίρι του 2020, «εν μέσω τη κρίσης του Oruc Reis, όταν είχε φτάσει 8 νμ από τη Ρόδο και 6 νμ από το Καστελλόριζο». Πρόσθεσε ότι επειδή όμως είχε ακυρώσει την αγορά των φρεγατών «για λόγους που ποτέ δεν μας εξηγήσατε, τονίζατε δημόσια και κατ' ιδίαν στις επαφές μας ότι ο μόνος τρόπος να ενισχύσουμε την αμυντική και διπλωματική μας θέση, ήταν η αγορά των 18 Rafale» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ καλή τη πίστη υπερψήφισε την αγορά τους. Όμως, σχολίασε, είναι απαράδεκτο ο πρωθυπουργός να εκμεταλλεύεται αυτή τη στάση απαιτώντας λευκή επιταγή κι ότι «θα ψηφίζουμε και θα στηρίζουμε κάθε απόφασή σας, χωρίς κριτήρια». Επ' αυτού αναφέρθηκε στην απόφαση αγοράς 6 επιπλέον πολεμικών αεροσκαφών «που την έμαθαν όλοι -και τα επιτελεία- από τη τηλεόραση, όταν την ανακοινώσατε εκτός θεσμικών διαδικασιών από τη ΔΕΘ χωρίς να έχετε στα χέρια σας καμία εισήγηση, χωρίς κανένα προγραμματισμό».

Μιλώντας και για ενστάσεις επί της ουσίας ανέφερε ότι «τη στιγμή που έχουμε ενισχύσει την αεροπορία μας με την αναβάθμιση των F16 και την αγορά των 18 Rafale, τη στιγμή που η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από το πρόγραμμα των F35, δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα αγοράς επιπλέον 6 αεροσκαφών με κόστος 1 δισ. για τον φορολογούμενο, όπως δεν κατανοούμε την επιμονή σας σε μια σκανδαλώδη σύμβαση για το κέντρο Αεροπορικής εκπαίδευσης στη Καλαμάτα, που θα ξεπεράσει τα δυο δισ.».

Σημείωσε ότι «με τα χρήματα του ελληνικού λαού δεν μπορούμε να παίζουμε» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να μετατρέπει την Εθνική 'Αμυνα σε αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης και να φλερτάρει με πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι στο ερώτημα που του είχε απευθύνει τον Οκτώβριο αν αντέχουμε δημοσιονομικά και τα επιπλέον Rafale και τις φρεγάτες, ο κ. Μητσοτάκης του απάντησε ότι αντέχουμε, «γιατί τα Rafale θα πληρωθούν το '21-22, που έχουμε τη ρήτρα διαφυγής, ενώ οι φρεγάτες θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από το '25 και μετά». Ωστόσο, σημείωσε ότι στη σύμβαση διαβάζει ότι οι φρεγάτες θα αποπληρωθούν από φέτος: 1 δισ και 168 εκατομμύρια μέσα στο 2022 που εσείς λέτε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια και άλλο ένα δισ. συνολικά το 2023 και το 2024». Κατόπιν αυτών σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να λέει τον ΣΥΡΙΖΑ ανεύθυνο όταν ζητά η κυβέρνηση να στηρίξει την κοινωνία στην ακρίβεια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην περίοδο ανακατατάξεων και συγκρούσεων σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με την «ένταση με την Ρωσία που επιδεινώνεται και ο κίνδυνος ενός ρωσο-ουκρανικού πολέμου γίνεται όλο και μεγαλύτερος». Σημείωσε ότι πρέπει να είναι όλοι απολύτως σαφείς σ' αυτές τις στιγμές: «Στηρίζουμε σταθερά και ακλόνητα την ειρήνη και την διπλωματία απέναντι στην πολεμική ρητορική και τον εθνικισμό. Στηρίζουμε με αποφασιστικότητα το διεθνές δίκαιο- την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και την ανάγκη για εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ. Στηρίζουμε την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις -με κεντρικό ρόλο της ΕΕ- για μια πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και ελέγχου εξοπλισμών, που θα συμπεριλαμβάνει την Ρωσία και θα βασίζεται στις Αρχές του ΟΑΣΕ και στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Ασφαλείας. Στηρίζουμε και πρέπει να γίνει το παν για να στηρίξουμε ενεργά την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας στις δύσκολες στιγμές που περνά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι βασική στρατηγική διαφορά με τη ΝΔ ότι για εκείνη, όπως είπε, «αυτός εδώ ο τόπος είναι το "τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς"», ενώ «για εμάς οφείλει να είναι ένας ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας». Είπε ότι ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ η γεωγραφία και ο πολιτισμός της χώρας μας, «επιβάλλει να προστατέψουμε τις ανθρώπινες αξίες ακόμα κι αν έχουν πάψει να είναι ευρωπαϊκές αξίες», για την κυβέρνηση «επιβάλλει να είμαστε μια ασπίδα της υπόλοιπης Ευρώπης απέναντι στις ευθύνες της, ο σκληρός φύλακας που καθησυχάζει την υπόλοιπη Ευρώπη ότι θα κάνει την βρώμικη δουλειά της απέναντι σε ανθρώπους που αφήνουν πίσω τους τον πόλεμο και την φτώχεια». Για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε, επιβάλλεται η ενεργή διεκδίκηση από την Ευρώπη και τους συχνά επιθετικούς γείτονες, λύσεων «που να είναι δίκαιες και αποτελεσματικές, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», επιβάλλει η στήριξη των νόμιμων επανεγκαταστάσεων από τρίτες χώρες στην Ευρώπη «για να μειώσουμε τις παράτυπες ροές». «Θυμάμαι πολύ καλά κ Μητσοτάκη, πως απορρίψατε αυτήν την πρόταση για το Αφγανιστάν, όταν σας την είχε υποβάλει δημόσια ο αείμνηστος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασσόλι», σημείωσε.  

Είπε ακόμη, ότι για τον πρωθυπουργό η Ιστορία της Ελλάδας «επιβεβαιώνει τα οφέλη που έχει να πολεμάνε Έλληνες στρατιώτες σε μακρινούς πολέμους, στο Σαχέλ ή στη Σαουδική Αραβία, εκτός των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει η χώρα» και «να γίνει ο τόπος μας εφαλτήριο για αμερικανικές επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα, εν μέσω της σφοδρότερης νατορωσικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών». Ότι για τον κ. Μητσοτάκη η γεωγραφία της χώρας επιβάλλει «αντί ο Έβρος να αποτελέσει αναπτυξιακή γέφυρα συνεργασίας για την ευρύτερη περιοχή, να μπει η Αλεξανδρούπολη στην πρώτη γραμμή μιας ολοένα επιδεινούμενης παγκόσμιας κρίσης» και ότι «η Ιστορία επιβάλλει να θεωρούμε πως ό,τι είναι καλό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι αυτομάτως καλό και για τα δικά μας». Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης «γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που παραχώρησε ελληνικές εγκαταστάσεις στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επ' αόριστον», σημειώνοντας ότι «πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας, οι ΗΠΑ είχαν ανακαλέσει την στήριξή τους στον Eastmed, επικαλούμενες την ένταση που δημιουργούσε ο αγωγός με την Τουρκία». Αντίθετα, είπε ότι για τον ίδιο «η Ιστορία της Ελλάδας επιβεβαιώνει -με τραγικό μάλιστα τρόπο- ότι οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ μπορούν να προχωρήσουν μπροστά μόνο όταν είναι αμοιβαία επωφελείς και ότι η Ελλάδα πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις της ως χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να προωθεί τον στρατηγικό της διάλογο με τις ΗΠΑ, αλλά να ακολουθεί σταθερά μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». 

«Για σας και την παράταξή σας, ενδεχομένως η Ιστορία να διδάσκει ότι η αναβλητική διπλωματία εξασφαλίζει ψήφους. Για μας και τη δημοκρατική παράταξη της χώρας, η Ιστορία διδάσκει ότι η αναβλητική διπλωματία υποθηκεύει το μέλλον της Ελλάδας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «για εμάς η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, για εσάς αντικατοπτρίζεται στην επ' αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικάνους».

Μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία ο κ. Τσίπρας απαρίθμησε τις επαφές του κ. Ερντογάν, τονίζοντας ότι εγκαίρως είχε προειδοποιήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι «το δόγμα της δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας θα κατέρρεε. Ότι ο προσχηματικός διάλογος με την Τουρκία, μπορεί να σας βόλευε πολιτικά, αλλά θα απέβαινε στο τέλος εις βάρος της Ελλάδας». Σημείωσε ότι είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι «η Ελλάδα είχε πολύ περισσότερα να κερδίσει συνδιαμορφώνοντας την διπλωματική αρχιτεκτονική στην περιοχή της. Είτε συνδέοντας την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με την υποβολή συνυποσχετικού για τη προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Είτε προωθώντας τους όρους μας για την συμμετοχή της Τουρκίας σε μια Διάσκεψη της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο και στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου του Καΐρου». Επίσης είχε προειδοποιήσει ότι η εκλογή Μπάιντεν έπρεπε να αξιοποιηθεί για να πιεστεί η Τουρκία να απομακρυνθεί από τις μαξιμαλιστικές της θέσεις «και να δεσμευθεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα με σαφείς ελληνικές κόκκινες γραμμές γύρω από τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας για δήθεν γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο ή τη διασύνδεση κυριαρχίας με την αποστρατιωτικοποίηση».

Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορεί σύντομα να βρεθεί προοπτική λύσης με την Τουρκία, όμως «μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν ουσιαστικό διάλογο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια ύφεση στις σχέσεις μας», κάτι που απαιτεί πολιτική βούληση. Υποστήριξε ότι αυτή την είχαν πρωθυπουργοί της Ελλάδας «που δεν δίστασαν να αναμετρηθούν με την ιστορία και να βάλουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε τροχιά διαλόγου, μετά από εξίσου δύσκολες ή πολύ χειρότερες κρίσεις από αυτήν με το Oruc Reis». «Δυστυχώς κ. Μητσοτάκη», πρόσθεσε, «εσείς αποδεικνύετε κάθε μέρα πόσο απέχετε από αυτούς τους πρωθυπουργούς και έτσι αποδεικνύετε και τον κίνδυνο που φέρετε, παραμένοντας πρωθυπουργός της χώρας». Είπε ακόμη ότι ο σημερινός πρωθυπουργός δεν διαθέτει το κατά Ελευθέριο Βενιζέλο χάρισμα, του «να βλέπει πρωτύτερα απ' ό,τι βλέπουν οι άλλοι, καθώς, αν δεν έχει το χάρισμα αυτό, είναι αδύνατον να μην οδηγήσει την πατρίδα του στη συμφορά και την καταστροφή».

Καταληκτικά σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μετατραπεί από φημισμένος τεχνοκράτης σε διαχειριστή της συμφοράς και πως «όσο γρηγορότερα φύγετε τόσο το καλύτερο για τον ελληνικό λαό».

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Μητσοτάκης: Εθνική παραφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα

«Κύριε Τσίπρα θα ήθελα καταρχάς να αποκαταστήσουμε την αλήθεια ως προς τις σημαντικές επιλογές που έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν ψηφίσατε τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Είπατε παρών. Καταψηφίσατε τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία. Καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Δεν υπερψηφίζετε τις σημερινές συμφωνίες επικαλούμενος τη διαφωνία με την πρόσθετη αγορά των έξι Ραφάλ. Καταγράφετε η ψήφος σας ως ένα ηχηρό παρών. Αντιλαμβάνομαι ότι θα καταψηφίσετε και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Μετά απορείτε γιατί σας αποκαλούμε εθνική παραφωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

«Αναφερθήκατε ότι είχατε προχωρήσει ως κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση δύο φρεγατών Μπελαρά. Δεν είχατε καν αποστείλει την αρχική έκφραση ενδιαφέροντος. Θυμάμαι κάποιες δηλώσεις του τότε υπουργού άμυνας κ. Καμμένου. Καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν είχατε κάνει» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Όλοι αναγνωρίζαμε ότι το ΠΝ χρειαζόταν να αποκτήσει καινούργιες φρεγάτες. Το Ναυτικό προέκρινε πάντα τις φρεγάτες Μπελαρά ώς επιχειρησιακά πιο κατάλληλες. Υπήρχε ένα ζήτημα σε σχέση με το αρχικό κόστος. Λέτε πολύ σωστά κ. Κατρίνη ότι πρέπει να ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, αυτό κάναμε και εμείς. Όμως γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν αθροίσει κανείς όλα τα αιτήματα από τα επιτελεία καταλήγει σε λίστα που προσομοιάζει με κατάλογο χριστουγεννιάτικων δώρων. Φτάσαμε στο σημείο να βρούμε μία ευκαιρία πολύ σημαντική και να αποκτήσουμε τρείς φρεγάτες Μπελαρά στην τιμή των δύο».

«Η αλήθεια είναι ότι σήμερα η χώρα έχει πια τη δυνατότητα να έχει το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά το οποίο να είναι σε θέση να κατασκευάσει μεγάλα πλοία επιφανείας ή να επισκευάσει» είπε, συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

«Ταυτόχρονα με την απόκτηση των φρεγατών Μπελαρά, υπογράψαμε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμυντικής συνδρομής και την καταψηφίζετε» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ρώτησε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Μα δεν είναι ωφέλιμη; Μα είδατε κανένα Έλληνα να πηγαίνει στο Μαλί και στην υποσαχάρια Αφρική;». Για να συμπληρώσει: «Είστε υπόλογος για αυτό το οποίο κάνατε. Η συμφωνία βάζει τις βάσεις κ. Τσίπρα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Αυτό είναι μια κατάκτηση για τη χώρα. Εσείς την καταψηφίσατε. Σήμερα είπατε ότι το πρόβλημά σας ήταν τα έξι πρόσθετα Ραφάλ. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό και εσείς γνωρίζετε πολύ καλά ότι μια πλήρης μοίρα συγκροτείται από 24 αεροσκάφη και όχι από 18. Ρίξτε και μία ματιά στο τι λέει και η άλλη πλευρά. Όταν εμείς ήρθαμε στα πράγματα η Τουρκία είχε παραγγελία για 100 f35. Δεν υφίσταται γιατί οι ΗΠΑ και το Κογκρέσο έβαλε βέτο στην πώληση αυτών των αεροσκαφών και επιλέγει την Ελλάδα ως αξιόπιστο εταίρο στην νοτιοανατολική μεσόγειο.

Παραδώσατε την ΕΑΒ σε τραγική κατάσταση. Σήμερα ο εκσυγχρονισμός των f16 προχωράει. Κλείνουμε όλες τις εκκρεμότητες στην Πολεμική Αεροπορία για τα επόμενα αρκετά χρόνια».

«Το παρών είναι απών. Δεν υπάρχει παρών» είπε εκ νέου ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της δευτερολογίας του, απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσα. «Είναι υπεύθυνη στάση αυτή; Το παρών κ. Δρίτσα είναι απών από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης. Έχετε χρόνο να αλλάξετε την ψήφο σας».

Επανερχόμενος στα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε ότι «στο β' σκέλος της ομιλίας σας περιγράφετε τη δική σας φιλοσοφία για το πως αντιλαμβάνεστε την εξωτερική πολιτική» για να εξηγήσει: «Να θυμίσω τι έχει πετύχει η χώρα αυτούς τους 31 μήνες στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής. Επαναλάβατε ότι η μεγάλη σας εθνική επιτυχία είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς έχουμε επεκτείνει στο Ιόνιο στα 12 μίλια και έχουμε υπογράψει μερική συμφωνία με την Αίγυπτο και έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής με την Αλβανία ότι θα υπογράψουμε συνυποσχετικό και θα πάμε στη Χάγη για να λύσουμε το θέμα της ΑΟΖ. Δείχνουμε σε όλους ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να μιλά για το διεθνές δίκαιο αλλά να παίρνει και αποφάσεις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα έχει επεκτείνει το πλέγμα των συμμαχιών της, έχει την καλύτερη σχέση που είχε ποτέ με την Αίγυπτο, έχουμε ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με Ισραήλ, έχουμε αναπτύξει ισχυρό πλαίσιο σχέσεων με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία.

Την ίδια στιγμή η αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς έχει ενισχυθεί, η οικονομική της επίδοση επιτρέπει ότι αφήσαμε πίσω την περίοδο των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης και ταυτόχρονα έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής στην επέκταση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Καταλαβαίνω ότι έχετε μία σημαντική διαφορά για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ επικαλούμενος την Αλεξανδρούπολη. Είναι πρόβλημα ή πλεονέκτημα την ισχυρή αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη; Θα ήθελα μια ξεκάθαρη τοποθέτηση επ αυτού» είπε ο πρωθυπουργός.

«Επ’ αόριστο είναι η συμφωνία με τις ΗΠΑ; Γιατί λέτε ψέματα;» είπε ο πρωθυπουργός ρωτώντας τον Αλέξη Τσίπρα. «Εάν ο ελληνικός λαός σας εμπιστευόταν πάλι και έρθετε στην εξουσία - ο κ. Τσιπράς ζητά εκλογές φαντάζομαι γιατί πιστεύει ότι θα τις κερδίσει – και συμπληρωθεί η πενταετία, θα καταγγείλετε τη συμφωνία; Περιμένω την απάντησή σας. Γιατί περισσεύει ο λαϊκισμός».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε εκλεγεί το 1981 με κεντρικό σύνθημα "έξω οι βάσεις του θανάτου" και ήρθε το 1983 και υπέγραψε 5ετή επέκταση των συμφωνιών».

Αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο προσφυγικό: «Δεν μπορώ να μην αφήσω ασχολίαστο αυτά που είπατε για το προσφυγικό ότι είμαστε ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης. Ναι αλλά είμαστε και της Ελλάδος. Η Ελλάδα έχει σύνορα, τα σύνορα προστατεύονται με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και είμαστε υπερήφανοι που έχουν μειωθεί η ροές και έχουμε τσακίσει τους διακινητές».

«Ναι στη νόμιμη μετανάστευση με κανόνες, όχι στην παράνομη μετανάστευση», συνέχισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και είπε: «Θυμόμαστε πολύ καλά τα αποτελέσματα της δικής σας πολιτικής. Όταν μιλάμε για ανθρωπισμό, η Μόρια και το κολαστήριο της Μόριας δικό σας δημιούργημα ήταν. Σήμερα δεν έχει σχέση με το χάος που παραδώσατε. Αυτό το θέμα εμείς το λύσαμε. Αυτή είναι η αλήθεια, έστω κι αν σας ενοχλεί».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Είναι ξεκάθαρο κ. Τσίπρα ότι βρίσκεστε σε μία κατάσταση έντονης αμηχανίας και έντονων εσωκομματικών πιέσεων. Εξού και τα συγκεχυμένα μηνύματα. Μου υπενθύμισε κάποιος γνωστός μου, την συγκεκριμένη φορά που θα χρησιμοποιήσετε τη φράση του αγαπημένου σας Μάο, να μας θυμίσετε τη μοίρα όσων την πίστεψαν και μίλησαν ελεύθερα. Είπε και κάτι άλλο ο Μάο, ότι "τώρα είναι ώρα να απαλλαγούμε από τα ζιζάνια" και τους έστειλε όλους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με κύμα οργής στην κοινωνία

«Υπάρχει αρραγές μέτωπο απέναντι στη Τουρκία και θα είμαστε ενωμένοι αλλά υπάρχει το ερώτημα με ποια στρατηγική;», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στην Βουλή.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις συμφωνίες που έχουν έλθει προς ψήφιση είπε: «Ό,τι θεωρούμε θετικό το ψηφίζουμε, ό,τι θεωρούμε ακανθώδες και προβληματικό, όπου υπάρχουν σκιές για αδιαφάνεια δεν θα το ψηφίσουμε. Και αυτή είναι στάση ευθύνης. Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή ούτε για ένα ευρώ στον κ. Μητοστάκη και στην κυβέρνησή του. Η Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει για Μητσοτάκης ΑΕ».

Συνεχίζοντας απάντησε στον πρωθυπουργό και για την Συμφωνία των Πρεσπών: «Υπεύθυνη στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι να αναλαμβάνεις το κόστος για αυτά που νομίζεις ότι εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Εσείς βρεθήκατε χέρι-χέρι με ένα κομμάτι ακραίο που έλεγε ότι η Συμφωνία ήταν προδοτική και ότι πουλήσαμε την Μακεδονία για τις συντάξεις. Και όλους αυτούς τους ανθρώπους τους πετάξατε, τους προδώσατε. Γιατί όταν γίνατε κυβέρνηση είπατε ότι θα τηρήσετε και θα τιμήσετε αυτή την προδοτική συμφωνία και θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να διασφαλίσετε την ευρωπαϊκή της πορεία».

Παράλληλα, ανέφερε: «Την ώρα που η κοινωνία πλήττεται από την ακρίβεια και οι υπουργοί σας λένε ότι δεν μειώνουν τον ΦΠΑ στο ψωμί ύψους 120 εκατ. ευρώ, έρχεστε και ψηφίζετε αλόγιστες δαπάνες. Μας είπατε ότι είμαστε σε ρήτρα διαφυγής από την ΕΕ και μπορούμε να ψηφίσουμε τις εξοπλιστικές δαπάνες. Αλήθεια; Τότε γιατί δεν ψηφίζετε μέτρα ελάφρυνσης για την ακρίβεια και μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα…; Μας μιλάτε για δημοσιονομικές δαπάνες και υπευθυνότητα. Ποιος παρέδωσε την χώρα με έλλειμμα 10%;».

Απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για την ελληνογαλλική συμφωνία: «Είπατε ότι είμαστε η εθνική εξαίρεση, για την ελληνογαλλική συμφωνία. Δεν την ψηφίσαμε γιατί ζητήσαμε να υπάρξουν διορθώσεις, σε ό,τι αφορά στην αποστολή στρατευμάτων στην ζώνη Σαχέλ αλλά και για την συνδρομή των γαλλικών δυνάμεων στα κρίσιμα ζητήματα όταν αμφισβητούνται κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως στην ΑΟΖ. Τέτοια δήλωση δεν υπήρξε. Και τούτη την ώρα, που αμφισβητεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και θέτει ζήτημα κυριαρχίας για τα νησιά του Αιγαίου, πού ήταν το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει μία δήλωση και να καταδικάσει την Τουρκία…; Όσο για τις αξιακές μας διαφορές όταν μας κατηγορείτε για έλλειψη πατριωτικής ευθύνης ας είσαστε πιο προσεκτικός… Ορθώς πράξατε και φυλάξατε τα σύνορα στον Έβρο, αυτό θα έκανε κάθε ελληνική κυβέρνηση, αλλά όταν το Ούρουτς Ρέις έκανε βόλτες εντός της ελληνικής ΑΟΖ τότε τι κάνατε; Λέγατε ότι το πήρε ο άνεμος και ότι έκανε βόλτες… Μας είπατε ότι είναι δική σας επιτυχία ότι δεν προχωρά η αγορά των F-35 της Τουρκίας. Αλήθεια; Δεν ήταν η αγορά των S-400 από την όποια δεν υποχωρεί που ακύρωσε την αγορά των F-35;».

Για τη συμφωνία για τις φρεγάτες ανέφερε: «Εδώ υπάρχει ένα καίριο ζήτημα, ότι υπογράφετε 7 δισ. με τη Γαλλία και δεν υπάρχει ούτε μία σύμβαση για την ελληνική βιομηχανία. Η Γαλλίδα υπουργός Αμύνης είπε ότι εμείς χρηματοδοτούμε 2.000 θέσεις εργασίας αλλά στην Ελλάδα υπάρχει μία θέση εργασίας;».

Για την ελληνοαμερικανική συμφωνία για την Αλεξανδρούπολη ανέφερε: «Η χώρα έχει ιστορία. Όλες οι κυβερνήσεις ακόμη και του πατρός σας διαπραγματεύτηκαν με τις ΗΠΑ και ζήτησαν ανταλλάγματα και διασφάλισαν την δυνατότητα κάθε επόμενη κυβέρνηση να μπορεί επίσης να διαπραγματευτεί. Εσείς υπογράφετε τώρα για μία πενταετία και μετά ανανέωση επ' αόριστον εκτός αν μία χώρα την καταγγείλει. Ποιος θα την καταγγείλει; Οι ΗΠΑ; Την επόμενη κυβέρνηση θα την βάλετε στην δύσκολη θέση προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί να πρέπει να την καταγγείλει… Ήταν πάγια θέση μας η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης. όχι η ένταξη της σε άλλους στρατηγικούς σχεδιασμούς».

Απευθύνθηκε όμως και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Βλέπω ότι βρίσκεστε σε βαθύτατο εκνευρισμό. Μου απαντήσατε για τα τσιτάτα του Μάο ως ιστοριοδίφης και αναλυτής της Αριστεράς. Ο εκνευρισμός σας έχει να κάνει με το ότι βρίσκεστε αντιμέτωπος με το κύμα οργής τής ελληνικής κοινωνίας. Αν έχετε τέτοιο σαράκι και θέλετε να μου απαντάτε ελάτε να πάμε στον "Σκάι" με όποιον θέλετε, με τον Πορτοσάλτε και τον Αυτιά για να κάνουμε διάλογο… Αλλά έρχεστε να πείτε εδώ μία ατάκα να την αναπαράγουν τα ΜΜΕ».

Μητσοτάκης: "Ανήκομεν εις την Δύσιν" είτε σας αρέσει είτε όχι

«Κύριε Τσίπρα κατηγορήσατε αυτή την κυβέρνηση και εμένα ότι "άλλα λέγατε προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά". Εσείς που θα σχίζατε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο», είπε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του στο Βουλή, απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Να θυμίσω ακόμα μία φορά, ότι από αυτό το βήμα, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία μου με τη συμφωνία των Πρεσπών είχα δηλώσει χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις ότι δεν θα είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τη συμφωνία γιατί αποτελεί διεθνώς κυρωμένη σύμβαση του ελληνικού κράτους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Η συμφωνία με τις ΗΠΑ ανανεωνόταν ετησίως. Εσείς στα τέσσερα χρόνια πετύχατε καμία βελτίωση; Ρωτώ και πάλι. Εάν είσαστε πρωθυπουργός σε 5 χρόνια από τώρα θα καταγγείλετε τη συμφωνία αυτή; Μου έκανε πολύ εντύπωση η επίκληση δηλώσεων Ρώσων αξιωματούχων σε αυτή την συγκυρία, απολύτως ταυτιζόμενος με έναν πολιτικό αρχηγό ο οποίος δεν είναι στην αίθουσα, τον κ. Βελόπουλο».

Και ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την τριτολογία του λέγοντας: «Είμαι υπερήφανος να ηγούμαι μιας παράταξης της οποίας ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Καραμανλής τη δεκαετία του ‘70 είχε πει κάτι το οποίο ισχύει στο ακέραιο, "ανήκομεν εις την Δύσιν", είτε σας αρέσει είτε όχι».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα