Αγορές

Νέα άνοδος στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις επιτοκίων.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς οι ανησυχίες για τις τιμές καταναλωτή έχουν κυριαρχήσει τους τελευταίους μήνες και οι αγορές αναμένουν τις αποφάσεις από τη κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ρεκόρ πέτυχε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 5%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, σύφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Εναν μήνα πριν, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο 4,9%. Εναν χρόνο πριν ήταν -0,3%.Tη μεγαλύτερη συνεισφορά στον πληθωρισμό είχαν οι τιμές ενέργειας (2,46 ποσοστιαίες μονάδες), και αμέσως μετά οι υπηρεσίες (1,02 ποσοστιαίες μονάδες). Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανήλθε στο 5,3% τον ίδιο μήνα, από 5,2% τον Νοέμβριο. Εναν χρόνο πριν ήταν 0,3%. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν σε Μάλτα (2,6%), Πορτογαλία (2,8%) και Φινλανδία (3,2%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά σημειώθηκαν σε Εσθονία (12%), Λιθουανία (10,7%) και Πολωνία (8%). Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο ήταν στο 4,4% σε ετήσια βάση και στο 0,5% σε μηνιαία, σύμφωνα με τη Eurostat.

Την ίδια ώρα, η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει στη «γραμμή» ότι  ο πληθωρισμός που πλήττει την Ευρώπη είναι βραχύβιος και ως εκ τούτο δεν απαιτείται από την ΕΚΤ να αναθεωρήσει την πολιτική της για τα επιτόκια, όπως έπραξε η Fed. «Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μειωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς αυξημένες ενεργειακές τιμές και τα σημεία συμφόρησης στην αγορά, αναμένεται να υποχωρήσουν», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σχολίασε την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αύξηση των βασικών επιτοκίων. «Ο κύκλος της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ είναι μπροστά από αυτόν της Ευρώπης. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να μην ενεργούμε τόσο γρήγορα και τόσο βίαια όσο μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα έκανε η Fed». Εντός της ΕΚΤ, πάντως, έχει «ανάψει» και πάλι η συζήτηση αναφορικά με τον πληθωρισμό και την αλλαγή πολιτικής που συνίσταται στην αύξηση επιτοκίων. Απέναντι στη «λογική» της Λαγκάρντ βρίσκονται οι εκπρόσωποι της Γερμανίας-ο παλιός και νέος πρόεδρο της Bundesbank- και των «δορυφόρων» της στην Κεντρική Τράπεζα.

Κίνδυνο να παραμείνει ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα επόμενα χρόνια βλέπουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της, τα οποία υποστήριξαν ότι η τράπεζα πρέπει να είναι εξ ίσου ανοιχτή σε μία σύσφιξη ή χαλάρωση της πολιτικής της, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου.Η ΕΚΤ αποφάσισε σε αυτή τη συνεδρίαση τη μείωση της στήριξης που παρέχει στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων τουλάχιστον έως τα τέλη του 2022, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να υποχωρήσει κάτω από το 2% στο τέλος του έτους. Η απόφαση δεν ήταν, ωστόσο, ομόφωνη και τα πρακτικά που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν μεγάλες διαφορές για τις προοπτικές, με έναν αριθμό μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ να υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να είναι υψηλότερος από τις προσδοκίες. «Επισημάνθηκε ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί ένα σενάριο υψηλότερου για μεγαλύτερο διάστημα πληθωρισμού», αναφέρουν τα πρακτικά. «Για το 2023 και το 2024, ο πληθωρισμός με το βασικό σενάριο προβλέπεται να είναι κοντά στο 2% και, λαμβάνοντας υπόψη τον ανοδικό κίνδυνο της πρόβλεψης αυτής, θα μπορούσε εύκολα να είναι υψηλότερος από το 2%», προστίθεται. Πέντε από τα 25 μέλη του Δ.Σ. ήταν αντίθετα στις αποφάσεις του Δεκεμβρίου, ένας ασυνήθιστος αριθμός διαφωνούντων για την ΕΚΤ που επιδιώκει συναινετικές αποφάσεις και δεν προχωρά πάντα σε τυπικές ψηφοφορίες, δήλωσαν πηγές στο Reuters. «Τονίστηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να σημειώσει την προθυμία του να προσαρμόσει όλα τα μέσα του με τον ενδεδειγμένο τρόπο, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, για να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στο 2% μεσοπρόθεσμα», αναφέρουν τα πρακτικά. Οι διαφορές φαίνεται ότι ήταν σχετικά με τη διάρκεια του τρέχοντος πληθωριστικού κύματος. Η βασική άποψη της ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός --που σήμερα ανέρχεται στο υψηλό επίπεδο του 5%-- θα υποχωρήσει από μόνος του χωρίς μέτρα. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός μελών του Δ.Σ. φοβούνται ότι ακόμη και αν η αύξηση είναι προσωρινή, θα διαρκέσει αρκετά για να προκαλέσει μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις και να ωθήσει τον πληθωρισμό πάνω από τη μακροχρόνια τάση, πιθανόν πάνω και από τον στόχο της ΕΚΤ. Με τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα τουλάχιστον τους πρώτους εννιά μήνες του 2022, με τις αγορές να μειώνονται κάθε τρίμηνο. Η ΕΚΤ έχει τονίσει, επίσης, ότι είναι πολύ απίθανη μία αύξηση των επιτοκίων φέτος.

Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία ανέβηκαν 24,2% τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων το 1949, όπως έκανε γνωστό η στατιστική υπηρεσία. Οι αναλυτές περίμεναν ετήσια αύξηση 19,4%. Αξίζει να σημειωθεί πως σημειώθηκε αύξηση 18,4% για τον Οκτώβριο και 19,2% για τον Νοέμβριο. 

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 482.86 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 0.41%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,299.85 μονάδες, με κέρδη 0.74%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε, σχεδόν αμετάβλητος, τις 7,582.61 μονάδες.  

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,910.31 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.64%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,194.16 μονάδες, ενισχύθηκε 0.30%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 27,560 μονάδες, με άνοδο 0.69%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,815.25 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.46%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα