Χρηστικά

Νέα «αγκάθια» για προστασία α’ κατοικίας


Κρίσιμη συζήτηση σήμερα στο EWG - και για εκταμίευση δόσης

Οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο, αλλά οι διαφορές απόψεων για το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν έχουν γεφυρωθεί. Ανέκυψαν  μάλιστα νέα «αγκάθια», που δυσχεραίνουν την προσπάθεια να κλείσει το θέμα σήμερα-αύριο, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία νομοθέτησης συναινέσει των δανειστών.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές επιμένουν τώρα η προστασία πρώτης κατοικία που έχει υποθηκευθεί ή προσημειωθεί έναντι επιχειρηματικού δανείου, πρέπει να ισχύει μόνον έναντι των τραπεζών και όχι των λοιπών πιστωτών του οφειλέτη. Όπως υποστηρίζουν, αυτό θα προκαλούσε ντόμινο αθετήσεων πληρωμής υποχρεώσεων μεταξύ επιχειρήσεων, κλονίζοντας την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και δημιουργώντας κλίμα δυσπιστίας στην αγορά.

Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται τώρα μετ’ επιτάσεως  από τους Θεσμούς  είναι η δικαστική εμπλοκή: Θέλουν  η ένταξη στο καθεστώς προστασίας να γίνεται με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, όπως στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, χωρίς να απαιτείται προσφυγή στα δικαστήρια.

Παραμένουν βέβαια οι διαφορές όσον αφορά  τους βασικούς όρους ένταξης στο νέο καθεστώς προστασίας – ανώτατο  ποσό οφειλής, αξία προστατευόμενης κατοικίας, συνολική αξία ακινήτων του οφειλέτη, ανώτατο ποσό καταθέσεων του κλπ

Την Τετάρτη το ν/σ και η τροπολογία

  Επιδιώκοντας να αποφύγει εντάσεις και να μην οξύνει το κλίμα, η κυβέρνηση δεν κατέθεσε τελικά την τροπολογία με τον νέο «νόμο Κατσέλη» και ανέβαλε για  μία ημέρα την συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής του νομοσχεδίου στο οποίο  θα ενσωματωθούν οι νέες διατάξεις.

 Αντί της Τρίτης που είχε προγραμματισθεί αρχικά, το ν/σ θα εισαχθεί προς συζήτηση την Τετάρτη – με την ελπίδα προφανώς ότι μέχρι τότε μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με τους Ευρωπαίους  για το περιεχόμενο της τροπολογίας.

Το θέμα συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι ελληνικές απόψεις και οι αντιρρήσεις των Θεσμών, σε μια προσπάθεια αποτίμησης των επιπτώσεων που θα είχε η εφαρμογή τους.

Οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα εξετάσουν επίσης και θα αξιολογήσουν τη συντελεσθείσα πρόοδο στην  υλοποίηση προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ, που είναι κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα και αποδίδονται στη χώρα μας στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης χρέους.

Από ελληνικής πλευράς θα επισημανθεί ότι το νομοθετικό πλαίσιο που προτείνεται να αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, έχει συμφωνηθεί σε όλες τις επιμέρους πτυχές του με τις ελληνικές τράπεζες, που γνωρίζουν καλύτερα την ελληνική αγορά και κρίνουν ότι θα είναι λειτουργικό, ικανοποιώντας και τις δικές τους ανάγκες.

Διαβάστε επίσης