Πολιτική

ΝΔ: Πότε θα παίξει το «χαρτί» της πρότασης δυσπιστίας


Ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει ένα ακόμη «πυροτέχνημα», αλλά μία κίνηση που θα φέρει ουσιαστικό πολιτικό αποτέλεσμα

Σε εκλογική επαγρύπνηση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει το κλίμα που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες με καταλύτη την Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωση της από τη Βουλή.

Οι επιτελείς της έχουν σημάνει συναγερμό, προς αποφυγήν εκλογικού αιφνιδιασμού από την πλευρά του Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του μετρούν προσεκτικά τις κινήσεις τους, αξιολογώντας τις πολιτικές ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με αφορμή το Σκοπιανό.  Στόχος τους είναι να παίξουν το «χαρτί» της πρότασης δυσπιστίας την ενδεδειγμένη στιγμή.

Το κατάλληλο τάιμινγκ για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι το κλειδί προκειμένου να έχει ουσιαστικό πολιτικό αποτέλεσμα η εν λόγω ενέργεια και να δημιουργήσει υπό προϋποθέσεις πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Ο Κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι το χαρτί της πρότασης δυσπιστίας, πρέπει να παιχτεί όταν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς κύρωση στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, αν κατατεθεί άμεσα, θα  έχει πενιχρά πολιτικά αποτελέσματα. Πολιτικά «ανούσια» θα είναι και η υποβολή της μετά τη συζήτηση και την ενδεχόμενη ψήφιση της Συμφωνίας.

Αυτό που επιλέγεται ως κεντρική στρατηγική επιλογή, είναι η πρόταση δυσπιστίας να κατατεθεί κατά την έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Αυτό εξυπηρετεί ταυτόχρονο δύο πολιτικούς σκόπους:

  1. Δημιουργεί δυνατότητες μπλοκαρίσματος της συμφωνίας, κάτι που η ΝΔ έχει αναγάγει σε μείζον πολιτικό ζήτημα γι΄ αυτή
  2. Μεταφέρει το μπαλάκι των ευθυνών και του προβληματισμού στον κυβερνητικό συνασπισμό, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών κυρίως τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Η Νέα Δημοκρατία έχει στοχοποιήσει εδώ και καιρό τον υπουργό Άμυνας, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τη ρευστή κατάσταση, τις διχογνωμίες και τη σύγχυση που επικρατεί στους ΑΝΕΛ όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ο Π. Καμμένος δεν ελέγχει πλέον την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, η οποία δεν θα έχει ενιαία στάση στη Βουλή κατά την ψήφιση της Συμφωνίας, ούτε εάν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Η ΝΔ ελπίζει ότι μπορεί να επωφεληθεί από τις κεντρόφυγες τάσεις στο κόμμα και να διεμβολίσει την εκλογική του βάση.

Διαβάστε επίσης