Πολιτική

ΝΔ: Απροετοίμαστος ο Τσίπρας στην Τουρκία


Την «πρώτη αποτίμηση» της επίσκεψης του πρωθυπουργού, στην Τουρκία κάνει η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε προετοιμαστεί καταλλήλως και τα αποτελέσματά εγείρουν μια σειρά σοβαρών ανησυχιών και ερωτημάτων, ενώ υπογραμμίζεται πως πριν ακόμα η επίσκεψη ξεκινήσει, η τουρκική πλευρά φρόντισε με δηλώσεις και ενέργειές της να καθορίσει εκείνη το πλαίσιο της συνάντησης.

Ειδικότερα, η Πειραιώς, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, τονίζει:

  • Υπήρξε μπαράζ 31 παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας την αμέσως προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης Τσίπρα. Ίσως ο μεγαλύτερος αριθμός παραβιάσεων που έχει πραγματοποιηθεί πριν την επίσκεψη ανώτατου Έλληνα αξιωματούχου στην Τουρκία.
  • Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, με άκρως προβληματικές δηλώσεις του, έθεσε την προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης το πλαίσιο και το περιεχόμενο της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν, τονίζοντας ότι θα συζητηθούν: α) θέματα «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη», το οποίο συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και «Νησιών» - δηλαδή θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο - που συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιοτητας.
  • Η Άγκυρα επικήρυξε τους οκτώ στρατιωτικούς, την ώρα που ο κ. Τσίπρας έμπαινε στο αεροπλάνο, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελεσίδικες αποφάσεις της ελληνικής ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, που έχει χορηγήσει άσυλο.
  • Την ημέρα της άφιξης Τσίπρα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX που δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοδυτικά του Καστελόριζου για άσκηση με χρήση πυρών, στα πλαίσια της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα».

«Όλα τα παραπάνω δηλώνουν σαφώς ότι υπήρξε κακή προετοιμασία της επίσκεψης, αφού δόθηκε στην Τουρκία η δυνατότητα να καθορίσει εκείνη το πλαίσιό της», επισημαίνεται, συμπληρώνοντας ότι προκύπτει μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για το τι συζήτησε ή και συμφώνησε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τονίζει:

  1. Ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν νέα πρόσθετα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Το ζήτημα δεν είναι να συμφωνηθούν πρόσθετα μέτρα, αλλά να εφαρμοσθούν πλήρως από την Τουρκία τα ήδη υπάρχοντα, που διαμορφώνουν μια στέρεη βάση για οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να διευκρινιστεί ποια ακριβώς είναι τα νέα μέτρα που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα και σε τι αφορούν. Εν προκειμένω, υπενθυμίζεται ότι επιδίωξη της Τουρκίας είναι διά της συνεχούς διεύρυνσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να περιοριστεί η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.
  2. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να έχει αποδεχτεί ότι θα υπάρξει πεδίο συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά θέματα. Πώς μπορεί αυτό να γίνει, όταν είναι η ίδια η Τουρκία που έχει αυτοαποκλεισθεί από τις ενεργειακές εξελίξεις και εφαρμόζει πολιτική διαρκούς έντασης, καθώς δεν αναγνωρίζει τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα δικαιώματά της που απορρέουν από την UNCLOS, όπως η οριοθέτηση Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης;
  3. Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας φάνηκε να συναινεί στην τουρκική επιδίωξη να υπάρξει αναθεώρησή της, κάτι στο οποίο αντιδρούν πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άποψη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι στη νέα Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προαπαιτουμένα, δηλαδή να υπάρχουν στοιχεία νέας «αιρεσιμότητας» (conditionality). Κι αυτό γιατί η υπάρχουσα αιρεσιμότητα στην ενταξιακή διαδικασία δεν παράγει αποτελέσματα, καθώς η διαδικασία έχει παγώσει.
  4. Προβληματισμό προκαλεί η πρόθεση συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, που αφορά και σε ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, δεδομένου ότι ο ισχύον στην Τουρκία αντιτρομοκρατικός νόμος αντιμετωπίζεται αρνητικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θέτει σε αμφισβήτηση ή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με θεμελιώσεις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
  5. Πέραν του ότι αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν υπήρξε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, υπογραμμίζεται με έμφαση ότι το ζήτημα της Χάλκης δεν πρέπει να τίθεται ως διμερές ζήτημα ελληνοτουρκικών σχέσεων, πόσο μάλλον αυτό να γίνεται σε βάση αμοιβαιότητας σχετιζόμενο με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα κράτη δε τίθεται σε βάση αμοιβαιότητας. Η επαναλειτουργία της Σχολής αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας. Πέραν αυτού, είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε, έστω και έμμεση προσπάθεια, εξίσωσης του Οικουμενικού Πατριάρχη με τους μουφτήδες στη Θράκη.

Εν συνεχεία, αναφέρεται ότι «όλα δείχνουν ότι σκοπός του κ. Τσίπρα ήταν να διασφαλίσει με υψηλό αντιστάθμισμα από ελληνικής πλευράς μια κάποια ασαφή περίοδο εκτόνωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει της προεκλογικής τροχιάς», προσθέτοντας πως οι δημοτικές εκλογές στη Τουρκία θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου, η επίσκεψη Τσίπρα μεταξύ άλλων ωφέλησε επικοινωνιακά τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Κλείνοντας, η ΝΔ τονίζει στην αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος θα πρέπει να είναι ουσιαστικός, παραγωγικός και προφανώς χωρίς εκπτώσεις στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, γεγονός το οποίο προϋποθέτει άριστη προετοιμασία, αλλά και διεξαγωγή του σε μια ατμόσφαιρα ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις και όχι σε μια περίοδο έντασης την οποία προκαλεί η Τουρκία, όπως συμβαίνει όλο το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε επίσης