Αγορές

NBG Securities: Πώς θα κινηθεί φέτος το ΧΑ- Κορυφαίες επιλογές ΜΥΤΙΛ, Πειραιώς και Τιτάν


Αισιόδοξες προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ διατυπώνει η NBG Securities, επισημαίνοντας ότι μετά την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα βρίσκεται στα "ραντάρ" διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων και το χρηματιστήριο προσελκύει κεφάλαια, "υποσχόμενο" υψηλές αποδόσεις.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία της Εθνικής εστιάζει στις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στις θετικές προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων, που καθιστούν τις μετοχές τους ελκυστικές και συγκριτικά "φθηνές"

Οσον αφορά την πορεία του ΧΑ, οι αναλυτές της NBG Securities διατυπώνουν την πρόβλεψη ότι ο ΓΔ θα "πιάσει" τουλάχιστον τις 1.500 μονάδες. Επισημαίνουν όμως ότι η χρονιά θα είναι δύσκολη και τα κέρδη δεν θα είναι αντίστοιχα των περυσινών, ότααν το ΧΑ αναδείχθηκε "παγκόσμιος πρωταθλητής" αποδόσεων.

 Από την πληθώρα των μετοχών με καλές προοπτικές επιλέγουν τρεις ως κορυφαίες επιλογές: Την Τράπεζα Πειραιώς, την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν και τον όμιλο Μυτιληναίου στους τομείς ενέργειας και κατασκευών.

Στην ανάλυση αναφέρεται ότι οι κορυφαίες επιλογές μετοχών για το 2024 είναι τοποθετημένες σε αξία και ανάπτυξη. Περιλαμβάνουν ρευστοποιήσιμες μετοχές μεγάλων εταιρειών με καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρούς ισολογισμούς και ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις.

Οπως τονίζεται, «στη φετινή κορυφαία λίστα μας περιλαμβάνουμε (για άλλη μια φορά) τους "πρωταθλητές" της αγοράς

  • Mytilineos, με τιμή-στόχο τα 50 ευρώ, που προσφέρει την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό τομέα, καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση και η ανάπτυξη των ΑΠΕ.
  • Την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 4,50 ευρώ, κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς βλέπουμε πιο ελκυστική απόδοση κινδύνου μετά την ισχυρή πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση βασικών λειτουργικών στοιχείων.
  • Καινούργια επιλογή αποτελεί ο Τιτάν, με τιμή-στόχο στα 26,50 ευρώ. Η εταιρεία επανήλθε δριμύτερη στις αγορές από τη μετά Covid περίοδο, με  στρατηγική που φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τη θέση του ομίλου μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών τσιμέντου, οδηγώντας παράλληλα την κερδοφορία σε νέα υψηλότερα επίπεδα».

Οσον αφορά την πορεία της οικονομίας και τις επιχειρηματικές προοπτικές, η NBG Securities επισημαίνει ως θετικά στοιχεία τα ανθεκτικά μακροοικονομικά μεγέθη, την πολιτική σταθερότητα, την ενισχυμένη ρευστότητα και τις ελκυστικές αποτιμήσεις στο ΧΑ, που αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω άνοδο το 2024.

Για το χρηματιστήριο εκφράζουν την εκτίμηση ότι εαν δεν λάβει χώρα κάποιο νέο σημαντικό εξωτερικό αρνητικό σοκ, οι ελληνικές μετοχές μπορεί να επιτύχουν περαιτέρω κέρδη, κλείνοντας το έτος πάνω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων,

«Οι συνολικές εποικοδομητικές προοπτικές μας για το 2024 εξακολουθούν να περιβάλλονται από μακροοικονομική αβεβαιότητα και γεωπολιτικούς κινδύνους, με τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο να μπαίνουν σταδιακά στο παιχνίδι και να προσθέτουν μεταβλητότητα σε όλες τις παγκόσμιες αγορές», καταλήγει η NBG Securities.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα