Επιχειρήσεις

Ναυτιλιακά δάνεια αγοράζει η Πειραιώς - Πούλησε τα δικά της "κόκκινα"


Τουλάχιστον τρία πακέτα κόκκινων ναυτιλιακών δανείων έβγαλε στο σφυρί τα τελευταία χρόνια η Τρ. Πειραιώς, εισπράττοντας ως τίμημα περίπου το 1/3 των απαιτήσεων της. Κι ενώ έχει "καεί" πολλές φορές από τις χορηγήσεις σε Ελληνες εφοπλιστές, επιστρέφει στον "τόπο του εγκλήματος": Αγοράζει χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων της HSBC, που αποσύρεται από την ελληνική αγορά.

Το πακέτο περιλαμβάνει εξυπηρετούμενα δάνεια σε μικρομεσαίους εφοπλιστές και μικρές πλοιοκτήτριες εταιρείες που είναι ήδη πελάτες της Τρ. Πειραιώς. Το συνολικό ποσό των εξαγοραζόμενων απαιτήσεων δεν έγινε γνωστό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το τίμημα ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η ναυτιλία αποτελεί κλάδο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Πειραιώς, η οποία την προηγούμενη τριετία χορήγησε ναυτιλιακά δάνεια άνω των τριών δισ. δολαρίων. 

 Παράλληλα όμως προχώρησε σε τρεις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων αυτής της κατηγορίας.  Το πακέτο Nemo δόθηκε στην Davidson Kempner περίπου στο 40% της ονομαστικής του αξίας ((803 εκατ. ευρώ).

Στην Davidson Kempner δόθηκε - με αρκετά χαμηλότερο τίμημα- και το πακέτο Dory, που περιλάμβανε δάνεια των εφοπλιστών Πέτρου Παππά, Γιώργου Γιαλόζογλου και του - αποβιώσαντος πέρυσι - Δημήτρη Κροντηρά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα