Επιχειρήσεις

Ναυτιλία: Περνά τη χειρότερη κρίση τα τελευταία 30 χρόνια


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο χώρο της ναυτιλίας η οποία περνά τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 30 ετών.

Η πτώση των ναύλων έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους Ελληνες εφοπλιστές. Δύο οι βασικοί λόγοι: Οι αρνητικές εξελίξεις με την οικονομία της Κίνας, που έχει περιορίσει τη μεταφορά φορτίων αλλά και η «φούσκα» που δημιούργησαν τα ξένα funds που μπήκαν στην αγορά. Η επένδυση εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή νέων πλοίων έφερε υπερπροσφορά αλλά η ζήτηση είναι πλέον χαμηλή με αποτέλεσμα την κατάρρευση των ναυτιλιακών εταιρειών, πλην των πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο.

Όμως, η κρίση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στους Ελληνες εφοπλιστές, πολλοί εκ των οποίων είχαν επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα. Το real estate ήταν το… χόμπι τους και το ασφαλές καταφύγιο των χρημάτων τους όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αγορές κτιρίων, ξενοδοχείων, οικοπέδων, δημιουργία τεράστιων τουριστικών μονάδων είχαν προκαλέσει ευφορία στον κλάδο καθώς το «καραβίσιο» χρήμα ήταν άφθονο.

Σήμερα, όμως, η μεγάλη κρίση οδηγεί πολλούς εφοπλιστές στην απεμπλοκή τους από τα ακίνητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι σκέφτονται να πουλήσουν την περιουσία τους στη στεριά ή ποσοστά σε εταιρείες προκειμένου να αποκτήσουν ρευστό και να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Αλλωστε, οι τράπεζες ήδη πιέζουν προς την κατεύθυνση αυτή και δεν αποκλείεται να περιέλθουν στην κυριότητά τους μεγάλα «εφοπλιστικά» ακίνητα ή να πουληθούν σε ξένα funds.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις