Άμυνα & Διπλωματία

Ναυμαχία για τις κορβέτες, αντεπίθεση Γάλλων στους Ιταλούς!


Η Naval «εμβολίζει» τη Fincantieri: Έδωσε στη δημοσιότητα την πρότασή της για κατασκευή τριών κορβετών Gowind στην Ελλάδα

Την ώρα που η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση της επιλογής προμηθευτή των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού πριν το τέλος του μήνα, με την ιταλική Fincantieri, που μετέχει και στο σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας να έχει σαφές προβάδισμα, οι Γάλλοι της Naval περνούν σε αντεπίθεση, δίνοντας στη δημοσιότητα τη δική τους πρόταση για τις κορβέτες Gowind, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση μάλιστα ότι οι τρεις από τις τέσσερις θα κατασκευασθούν σε ελληνικά ναυπηγεία με μεταφορά τεχνογνωσίας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία εντελώς ασυνήθιστη, καθώς οι διεκδικήσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων σπάνια γίνονται μέσω ανακοινώσεων, και η οποία σηματοδοτεί την προσπάθεια του γαλλικού κολοσσού, έστω και την ύστατη ώρα, να αποτρέψει την ανάθεση του προγράμματος στην ιταλική Fincantieri, που έχει ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα, καθώς μετέχει, ως εταίρος της Onex, στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, έχοντας αναλάβει το αμυντικό τους τμήμα.

Μέχρι τώρα, αναμενόταν ότι οι ανακοινώσεις για την επιλογή προμηθευτή, που θα γίνουν μέσα σε αυτόν τον μήνα, θα οδηγούσαν κατά πάσα πιθανότητα στην επικράτηση των Ιταλών, αλλά οι Γάλλοι δείχνουν αποφασισμένοι να μείνουν μέχρι τέλους στη διεκδίκηση, διορθώνοντας μάλιστα ένα σημαντικό πρόβλημα που είχε επισημανθεί στην προμήθεια, επίσης από τη Naval, των τριών φρεγατών FDI: ότι, στην προμήθεια των φρεγατών, που προωθήθηκε χωρίς διαγωνισμό, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία, δεν υπήρξε συμπαραγωγή των πλοίων στην Ελλάδα, ενώ μικρή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η συμμετοχή ελληνικών αμυντικών εταιρειών σε επιμέρους προμήθειες του προγράμματος.

Τώρα, οι Γάλλοι δηλώνουν έτοιμοι να ικανοποιήσουν με το παραπάνω την προϋπόθεση που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις κορβέτες, δηλώνοντας ότι μόνο μία από τις τέσσερις κορβέτες θα κατασκευασθεί στη Γαλλία, για να την παραλάβει γρήγορα το Ναυτικό, ενώ οι υπόλοιπες τρεις θα κατασκευασθούν στην Ελλάδα, χωρίς πάντως να προσδιορίζεται σε ποια ναυπηγεία, αν και είναι γνωστό ότι η Naval έχει κάνει επαφές με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα θεωρεί πιο κατάλληλα για το project.

Από την πλευρά της Onex, που «τρέχει» την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, τηρούνται χαμηλοί τόνοι σχετικά με τις κορβέτες, με τον Πάνο Ξενοκώστα να δηλώνει πρόσφατα ότι για την ανάπτυξη του συγκροτήματος δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα έργα του εμπορικού τμήματος και κυρίως στα πλοία LNG και τις πλατφόρμες αεριοποίησης LNG, ενώ είχε ξεκαθαρίσει ότι και χωρίς τις κορβέτες το σχέδιο θα είναι βιώσιμο.

Από την πλευρά τους, οι Γάλλοι ανακοίνωσαν ότι υπέβαλαν, μετά τις φρεγάτες, «νέα προσφορά για τις κορβέτες με βάση το δοκιμασμένο στη θάλασσα σχέδιο Gowind». Όπως σημειώνουν, μεταξύ άλλων, στη μακροσκελή ανακοίνωσή τους:

  • Η Naval Group είναι η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως για την επιτυχημένη μεταφορά τεχνολογίας για μαχητικά πλοία επιφανείας και ένα από τα λίγα ναυπηγεία στον κόσμο που κατέχουν τόσο την Πλατφόρμα όσο και το Σύστημα Μάχης των ναυτικών πλοίων.
  • Η μεταφορά τεχνολογίας για την τοπική κατασκευή κορβετών Gowind είναι πλήρως αποδεδειγμένη και βασίζεται σε πολυάριθμες εμπειρίες του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχημένης παραγωγής κορβετών Gowind στην Αίγυπτο.
  • Η Naval Group είναι συνεπώς ο πιο αξιόπιστος συνεργάτης της ελληνικής βιομηχανίας για την παράδοση πλήρως λειτουργικών κορβετών στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ μειώνει σημαντικά τους κίνδυνους για το σύνολο του προγράμματος.
  • Η γαλλική προσφορά για τις κορβέτες είναι ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό «πακέτο» σχεδιασμένο για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα έχει τις καλύτερες δυνατότητες στο συντομότερο χρονικό διάστημα με βελτιστοποιημένο κόστος και το υψηλότερο επίπεδο κοινών χαρακτηριστικών με τις φρεγάτες FDI.
  • Περιλαμβάνει:

- 4 κορβέτες Gowind με 3 να κατασκευάζονται τοπικά από τα Ελληνικά Ναυπηγεία, σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του Ελληνικού Ναυτικού και τους χρονικούς περιορισμούς.

- Ασφαλή μεταφορά τεχνολογίας για την τοπική κατασκευή χάρη στην απαράμιλλη τεχνογνωσία και το ιστορικό της Naval Group.

- Σημαντικά οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα με ελληνική βιομηχανική συμμετοχή του 30% με τοπική παραγωγή και κατασκευή  στην Ελλάδα. Μια μακροχρόνια συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία και το εθνικό αμυντικό οικοσύστημα σε συνέχεια του προγράμματος FDI HN για τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας υψηλής αξίας.

- Υποστηρικτικά της προσφοράς, προτείνεται επίσης μια πολύ ελκυστική πρόταση χρηματοδότησης που βασίζεται σε μακροπρόθεσμες ετεροχρονισμένες πληρωμές.

  • Οι κορβέτες θα παραχθούν με  συμπαραγωγή στην Ελλάδα, με σημαντική συμμετοχή της γαλλικής ομάδας. Η κατασκευή της 1ης κορβέτας Gowind στη Γαλλία θα εξασφαλίσει την επιχειρησιακή της ένταξη από την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα και θα εξασφαλίσει τη μεταφορά τεχνολογίας που θα επιτρέψει την κατασκευή 3 κορβετών τοπικά. Αυτό θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμη αυτονομία για το ΠN και σημαντικά οικονομικά οφέλη για την ελληνική ναυτική και αμυντική βιομηχανία και για την εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις