Πολιτική

Να επιστρέψει στα παλιά επίπεδα το επίδομα πετρελαίου ζητά η ΔΗΣΥ


Να προστατευθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά από τις αυξημένες τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, με μείωση του ΕΦΚ και επαναφορά του επιδόματος θέρμανσης στα προηγούμενα επίπεδα ζήτησαν με ερώτηση τους, στο Κοινοβούλιο, βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της ΔΗΣΥ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Κουτσούκος και Βασίλης Κεγκέρογλου με ερώτησή τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομιικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, τονίζουν: "Τα πρώτα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν ήδη πλήξει τη χώρα μας, και εκτιμάται ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι ανάγκες θέρμανσης θα είναι τον προσεχή χειμώνα αυξημένες, τόσο στις οικίες των πολιτών, όσο και σε σχολεία, κέντρα υγείας, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες, όμως οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες όσον αφορά την τιμή του. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί φέτος κατά 16%-17% ή και περισσότερο, ξεπερνώντας το 1,11 ευρώ/λίτρο στις αστικές περιοχές και αγγίζοντας το 1,25 ευρώ/λίτρο σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές από 0,94 ευρώ/λίτρο που ήταν πέρυσι τον Οκτώβριο".

"Είναι ξεκάθαρο, πως το βάρος αυτό θα προστεθεί στα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά, που μετά βίας καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα με το σύνολο των υποχρεώσεών τους, φορολογικές – ασφαλιστικές κ.λπ., καθώς επίσης και στις τεράστιες απαιτήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι βέβαιο, πως η αυξημένη τιμή πετρελαίου θα μετακυληθεί σε καταναλωτικά αγαθά, και κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης των οποίων οι τιμές θα αυξηθούν. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αύξησε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο οποίος ανέρχεται πλέον στα 280 ευρώ/χιλιόλιτρο, ενώ παράλληλα, μείωσε το επίδομα θέρμανσης κατά 50%", σημειώνουν οι βουλευτές.

"Για τα παραπάνω, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  • Προτίθεται η Κυβέρνηση να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και να επαναφέρει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα που ήταν;
  • Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης σχετικά με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να προστατευθούν τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις και να μην έρθουν αντιμέτωπα με το υψηλό κόστος ζωής και λειτουργίας αντίστοιχα;", καταλήγει η ερώτηση της ΔΗΣΥ.