Πολιτική

«Να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα» - Το μήνυμα Μητσοτάκη σε Τζόνσον


H επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, αποτελεί διακαής πόθος δεκαετιών για την Ελλάδα, που σκοντάφτει, ωστόσο στην αδιαλλαξία των Βρετανών. Ουδείς μπορεί να προβλέψει αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη καταφέρει να κάμψει τις αντιστάσεις του λάτρη της αρχαίας ελληνικής ιστορίας Μπόρις Τζόνσον, κατά της σημερινή τους συνάντηση, ωστόσο αυτό που προκύπτει με βεβαιότητα, είναι πώς το ζήτημα των Μαρμάρων θα τεθεί μετ’ επιτάσεων από την ελληνική πλευρά.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - να καλέσει τη Βρετανική κυβέρνηση να συνεργαστεί σε διακυβερνητικό επίπεδο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση τους στην Ελλάδα. Θα τονίσει στον κ. Τζόνσον ότι το εν λόγω ζήτημα αφορά στις δύο κυβερνήσεις, το οποίο, όπως θα πει, δεν πρέπει να ρίχνει σκιά στις σχέσεις των δύο χωρών. Στο ίδιο πλαίσιο θα ενθαρρύνει την βρετανική κυβέρνηση να μπει σε έναν καλή τη πίστη διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών και την επανένωση του μνημείου στη γενέτειρά του, την Ελλάδα.

Όπως εξάλλου, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέντευξή του στη Βρετανική "The Telegraph", «είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης (σ.σ. του Ηνωμένου Βασιλείου) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς, οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας».
Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν, άλλωστε, ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο για πρώτη φορά στην ιστορία της η Διακυβερνητική Επιτροπή Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) της UNESCO εξέδωσε απόφαση που αφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναδεικνύοντας τον διακυβερνητικό χαρακτήρα της διαφοράς και ως εκ τούτου αποδομώντας το βρετανικό επιχείρημα ότι πρόκειται για ζήτημα μεταξύ των μουσείων. Η ίδια επιτροπή, εξάλλου, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η επίλυσή του παραμένει εκκρεμής λόγω της στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου και στο ίδιο πλαίσιο κάλεσε μετ' επιτάσεως το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει τη στάση του και να προσέλθει σε διάλογο καλή τη πίστη με την Ελλάδα.
Εκτός από το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, κατά τη σημερινή συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος η σημαντική προοπτική εμβάθυνσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι επενδύσεις, τα μεγάλα περιθώρια αναβάθμισης της τουριστικής κίνησης το 2022, καθώς επίσης το Κυπριακό και την επανάκαμψη της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, 
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει πλήρως τον Μπόρις Τζόνσον για τη νέα φάση όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να τού επισημάνει ότι η Ελλάδα ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται με τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό την εδαφική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Στο Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να στηλιτεύσει ενώπιον του Βρετανού πρωθυπουργού την εξόχως αντιπαραγωγική στάση 'Αγκυρας και ψευδοκράτους, που επιμένουν στη λύση των δύο κρατών.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα