Διεθνή

Ν. Ντιμιτρόφ: Αυτό που κάνατε κάνει την Ελλάδα ακόμα πιο σπουδαία χώρα


«Επισκέφτηκα τον ναό του Απόλλωνα κι ένιωσα ενθουσιασμό» είπε, ξεκινώντας την ομιλία του στη δεύτερη ημέρα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε στην επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα κι έδωσε έμφαση στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που ανοίγει η Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν ήταν εύκολη η επίλυση ενός προβλήματος που φαινόταν δυσεπίλυτο. Πρέπει να είσαι πιο επίμονος από το πρόβλημα. Πρέπει να είσαι πολύ δημιουργικός και υπομονετικός. Μερικές φορές συγκρίνω αυτό που κάναμε με την τέχνη παραγωγής εκλεπτυσμένων κοσμημάτων από ασήμι, που απαιτεί πολύ υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ ωραίο» σημείωσε ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας.

«Βασισμένοι στον αμοιβαίο σεβασμό και στο κοινό όραμα για το μέλλον της περιοχής μας και υπό την αιγίδα της ηγεσίας του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα, καταφέραμε να το επιτύχουμε» είπε κι επισήμανε: «Σκεφτήκαμε το μέλλον και τους λαούς που θα ωφεληθούν και όχι τη στιγμή της πολιτικής δόξας. Σκεφτήκαμε περισσότερο τις μελλοντικές γενιές και λιγότερο τις επόμενες εκλογές».

Ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε υπερήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών και σημείωσε πως ο κόσμος λέει ότι τα καλά νέα αυτή τη χρονιά ήρθαν από τα Βαλκάνια.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη στο εξής οι δύο χώρες να εστιάσουν σε ζητήματα που έχουν σημασία, αναφέροντας ενδεικτικά την απασχόληση και ιδίως των νέων, το σύστημα υγείας και την παραγωγική διαδικασία. «Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας, με πρώτη τη Γερμανία. Πέρυσι οι εμπορικές μας συναλλαγές ανήλθαν σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Συνεργαζόμαστε, επίσης, στον τομέα της ασφάλειας» ανέφερε, αναδεικνύοντας την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας.

Επικαλούμενος τα λόγια του Γουίνστον Τσώρτσιλ, ότι «η τιμή του μεγαλείου είναι η ευθύνη», είπε πως ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι στους γείτονες, ειδικά αυτούς που δεν είναι τόσο ισχυροί όσο εσύ και όχι τόσο μεγάλοι όσο εσύ, λέει πόσο μεγάλο έθνος είσαι».

Απευθυνόμενος, τέλος, στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, είπε πως «αυτό που κάνατε κάνει την Ελλάδα ακόμα πιο σπουδαία χώρα».

Πηγή: ΑΜΠΕ