Επικαιρότητα

Ν. Κορέα: Στα ύψη η δημοτικότητα του προέδρου Μουν


Η δημοτικότητα του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν έχει φτάσει σε ποσοστά πρωτόγνωρα για να έναν πρόεδρο που βρίσκεται στην εξουσία ήδη ένα χρόνο μετά την ιστορική του συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ- Ουν.

Περισσότεροι από τρεις ψηφοφόροι στους τέσσερις εγκρίνουν τις ενέργειες του Μουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη Realmeter, ένα ποσοστό πρωτόγνωρο για τους προκατόχους του έπειτα από ένα χρόνο διακυβέρνησης.

Η Realmeter εξηγεί ότι η υψηλή δημοτικότητα του Μουν οφείλεται «στις ολοένα και αυξανόμενες προσδοκίες της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και την επίτευξη ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο» μετά την ιστορική σύνοδο της Παρασκευής με τον Κιμ.

Πλέον το 78,3% των ερωτηθέντων εγκρίνει τις ενέργειες του Νοτιοκορεάτη προέδρου, σημειώνοντας αύξηση οκτώ μονάδων μετά την Παρασκευή.

Από την εκλογή του τον Μάιο του 2017 ο Μουν προβάλει μια εικόνα σταθερότητας και ρεαλισμού, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα επικοινωνικακός, εξηγεί από την πλευρά του ο Τζέονγκ Χαν-Γουλ του ινστιτούτου Hankook Research.

«Το ποσοστό της δημοτικότητας του Μουν, που ήταν σχετικά χαμηλό στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, ανέβηκε με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν», πρόσθεσε.

Έπειτα από δύο χρόνια έντασης εξαιτίας του πυρηνικού και του βαλλιστικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ, από τις αρχές τους έτους διαφαίνεται στο ορίζοντα η προοπτική της ειρήνευσης στην κορεατική χερσόνησο.

Αυτό το γεγονός αποδίδεται κυρίως στον Μουν, ο οποίος εξελέγη δεσμευόμενος να συνομιλήσει με τη Βόρεια Κορέα.