Επιχειρήσεις

Mytilineos: Απόδοση 66% στο εξάμηνο! Ιλιγιώδη κέρδη Watsa/Fairfax


Απόδοση περίπου 66% σε έξι μήνες (!) αποκομίζουν οι επενδυτές και οι μικρομέτοχοι που είχαν την “έμπνευση” να ποντάρουν στη μετοχή του Μυτιληναίου. Από περίπου 19 ευρώ που είχε τον Δεκέμβριο, η μετοχή του μεγάλου ενεργειακού, μεταλλευτικού και κατασκευαστικού ομίλου έχει εκτοξευθεί στα 31,4 ευρώ, κερδίζοντας σταδιακά έδαφος χωρίς ξαφνικές εξάρσεις και υπερβολές.

 Μεγάλος κερδισμένος από αυτή την κούρσα είναι ο Πρεμ Γουάτσα, ο Ινδοκαναδός μεγαλοεπενδυτής που ελέγχει την Eurobank και μέσω της επενδυτικής Fairfax είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός του Μυτιληναίου, κατέχοντας τo 4,68% (6.688.047 μετοχές).

Στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου (από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τώρα), η χρηματιστηριακή αξία αυτής της συμμετοχής αυξήθηκε κατά 107,5 εκατ. ευρώ.
  Η απόδοση επί του επενδεδυμένου κεφαλαίου είναι ιλιγγιώδης, αλλά ο Ινδοκαναδός επενδυτής δεν σκοπεύει να πουλήσει – όπως ο ίδιος διαβεβαιώνει.
 Ο “γκουρού” των επενδύσεων διέβλεψε έγκαιρα τις προοπτικές του ελληνικού ομίλου και τη δυναμική της μετοχής του. Φρόντισε λοιπόν να αγοράσει τον περασμένο Δεκέμβριο πακέτο 2.702.703 μετοχών (1,9% της εταιρείας), στην τιμή των 18,50 ευρώ.

Το πακέτο πουλήθηκε από την εταιρεία Mytilineos, που έχει στο χαρτοφυλάκιο της μεγάλο αριθμό ιδίων μετοχών. Η Fairfax του Γουάτσα έδωσε 50 εκατ. ευρώ για να το αγοράσει και τώρα αυτό αξίζει 84,8 εκατ. ευρώ στο χρηματιστήριο. Απόδοση 69,6% σε έξι μήνες!

Ομως ο Ινδοκαναδός επενδυτής είχε εδώ και πολλά χρόνια στα χαρτοφυλάκια του ένα άλλο πακέτο 3.985.344  μετοχών Μυτιληναίου. Αυτό του απέφερε καθαρό κέρδος/υπεραξία 51,4 εκατ. ευρώ στο διάστημα Δεκεμβρίου-Ιουνίου.

Επιπλέον κέρδος 28,5 εκατ. ευρώ αποκομίζει από μετοχές τις οποίες... δεν έχει αγοράσει ακόμα:

  • Τον Δεκέμβριο, όταν αγόραζε το πακέτο των 2,7 εκατ. μετοχών, συμφώνησε με τον Μυτιληναίο να καλύψει ένα “ανταλλάξιμο ομόλογο” 50 εκατ. ευρώ, που θα εξέδιδε η ελληνική εταιρεία.
  • Βάσει της συμφωνίας, η Fairfax έχει δικαίωμα να  ανταλλάξει αυτό το ομόλογο με 2.500.000 μετοχές Μυτιληναίου.
  • Ουσιαστικά η εταιρεία του Ινδοκαναδού μπορεί οποιαδήποτε στιγμή  εντός διετίας να αγοράσει από τον Μυτιληναίο αυτό το πακέτο με τίμημα 20 ευρώ ανά μετοχή. Μπορεί να το κάνει και τώρα, αν και η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής είναι 57% υψηλότερη!
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα