Ενέργεια

Μυτιληναίος: Προσευχές για ήπιο χειμώνα - Τέλεια καταιγίδα στο φυσικό αέριο


Καταστροφικό το πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος

Αναφορικά με την κατάσταση της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, τις ανατιμήσεις και τις προοπτικές του ομίλου Mytilineos, μίλησε σε αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος

Ο επικεφαλής του ομίλου τόνισε ότι υπάρχει ένας διπλός παράγοντας που ωθεί υψηλότερα τις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς από τη μία πλευρά ασκούνται πιέσεις από τη Ρωσία για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 και από την άλλη υπήρξε η χαμηλή παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) το καλοκαίρι, γεγονός το οποίο ανάγκασε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες. 

Ο ίδιος σημείωσε πως η αύξηση της σημερινής τρέχουσας τιμής στο φυσικό αέριο με την τιμή της βενζίνης είναι σαν να έχει αυξηθεί η βενζίνη από τα 1,6 ευρώ στα 7 ευρώ το λίτρο, ενώ δήλωσε ότι η τιμή του ρεύματος θα είναι στο… έλεος του χειμώνα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τρέμω μια κακοκαιρία τύπου Μήδειας σε όλη την Ευρώπη».

Σχετικά με τη διαδικασία της πράσινης μετάβασης, είπε ότι, κρινόμενη εκ του αποτελέσματος, η απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση ήταν βεβιασμένη, ενώ δεν λήφθηκε υπόψη η ασφάλεια εφοδιασμού.

Για τις ΑΠΕ υπογράμμισε ότι η αδειοδοτική διαδικασία διαρκεί πάρα πολύ, για αυτό και καθυστερούν να ενσωματωθούν στο μείγμα, ενώ για τις υπεράκτιες (offshore) μονάδες ΑΠΕ δήλωσε πως απαιτείται ακόμα πάρα πολύς χρόνος και πολλά κεφάλαια, παρά το γεγονός ότι το αιολικό δυναμικό στο Αιγαίο είναι από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη, μαζί με ένα στη Βόρεια Θάλασσα. 

Πρόβλημα υπάρχει και στο θέμα της αποθήκευσης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς η αντίστοιχη τεχνολογία και ο κ. Μυτιλιναίος σημείωσε πως το φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή είναι η μόνη τεχνολογία αποθήκευσης, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αντικαταστήσει τις ΑΠΕ. 

Ένα ακόμη πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι οι ΑΠΕ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ηλεκτροδότησης πόσω μάλλον για να συμβάλουν στη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας. Μάλιστα αυτό φάνηκε και με τις πρόσφατες πυρκαγιές, με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν μόλις το 5% του ηλεκτρικού ρεύματος

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στη στάση των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς, ενώ διαφαίνεται η δημιουργία ενός διχασμού μεταξύ υπέρμαχων και μη υπέρμαχων της «πράσινης» μετάβασης. 

Ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos επεσήμανε ότι στους υπέρμαχους κατατάσσεται ο Φρανς Τίμμερμανς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος εκτιμά ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει περισσότερα, ενώ υπάρχουν και πολιτικοί που αντιδρούν στα πολλά μέτρα που ανακοινώνονται.

«Αν ρωτήσεις τον οποιονδήποτε αν πιστεύει ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα σου πει φυσικά ναι. Αν ωστόσο του πεις ότι αυτό έχει κόστος για τη τσέπη του, φυσικά θα αντιδράσει. Για αυτό και οι πολιτικοί λένε τη μισή αλήθεια. Η «πράσινη» μετάβαση κοστίζει. Σε επίπεδο τιμών, αυτή τη στιγμή η μεγαβατώρα έχει φτάσει στα 72 ευρώ και πριν τον Μάρτιο δεν αναμένεται να υποχωρήσει», είπε.

Για τη μείωση του ΕΦΚ, δήλωσε ότι είναι ένα δημοσιονομικό θέμα, ενώ στο ερώτημα αν πρέπει να μπει πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος, απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό όπως συνέβη στη Βρετανία.  «Δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ. Μπορούν να προωθηθούν τα σταθερά τιμολόγια, κάτι που κάνουμε και εμείς. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει κουλτούρα σταθερών τιμολογίων. Όταν ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα από αυτό που πρέπει, θα είναι όλα καλά. Όταν οι τιμές δεν θα είναι συμφέρουσες βάσει του τιμολογίου του, θα σπάει το συμβόλαιο και οι εταιρείες θα πρέπει να αντισταθμίζουν τις απώλειες, αν δεν έχουν ήδη προνοήσει γι’ αυτό», τόνισε. 

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του ομίλου επεσήμανε ότι ετοιμάζεται και το νέο CCGT της εταιρείας με τεχνολογία H Class, προσθέτοντας ότι μόνο ένα εργοστάσιο στη Γαλλία έχει αυτή τη μοναδική τεχνολογία, με μία τουρμπίνα να παράγονται 826 MW.
 
Στον τομέα της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, ο κ. Μυτιληναίος ότι «τα φωτοβολταϊκά πάρκα που κτίζουμε σε Ελλάδα και Ιταλία θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιό μας. Αυτά στον υπόλοιπο πλανήτη θα πωλούνται όταν η τιμή είναι καλή. Μας ενδιαφέρει να μεγαλώνουμε με μέτρο και ασφάλεια, προς όφελος των μετόχων μας και όχι να κτίζουμε πάρκα για να τα κρατάμε χωρίς όφελος. Δεν με ενδιαφέρει να διπλασιάσω το ανεκτέλεστο από τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης – Με ενδιαφέρει να αναλαμβάνω έργα που μπορώ να φέρω εις πέρας με επιτυχία, όπως τα έργα Energy From Waste (Protos). Οι αυξήσεις στα κόστη των υλικών αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλες».
 
Κλείνοντας, είπε για τη μεταλλουργία ότι «αναμένεται να συνεχίζουν οι υψηλές τιμές. Είμαι αισιόδοξος και θα δούμε νούμερα που θα σας αρέσουν» και πρόσθεσε «αν δεν δούμε μεγάλες ανατροπές, θα δείτε τη ΜΥΤ να αλλάζει κατηγορία».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις