Πολιτική

Μυτιληναίος: Κλειδί και για τις επιχειρήσεις η ένταξη στο QE


 Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα αποτελέσει παράμετρο καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος και για την πορεία των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, τόνισε ο επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών. Οπως είπε, με την ένταξη στο QE θα αυξηθεί η ρευστότητα στο τραπεζικό συστημα και θα πέσουν τα επιτόκια δανεισμού, γεγονός που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και θα τους δώσει τη δυνατότητα να δείξουν τον δυναμισμό τους.

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία και τις προοπτικές του επιχειρηματικού ομίλου του, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι στη φετινή χρήση ο τζίρος θα διαμορφωθεί στα περυσινά επίπεδα - περί τα 1,85 δισ ευρώ, ενώ τα EBITDA θα είναι ελαφρώς μειωμένα. Όπως εξήγησε, ο όμιλος βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει τις συγκυρίες και να προσφέρει καλύτερες αποδόσεις στους μετόχους του.

Για τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να κλείσει το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους  και να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα  ποσοτικής χαλάρωσης. «Συμφωνώ απόλυτα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», είπε ο κ. Μυτιληναίος, «ότι η κατάσταση η οποία βιώνουμε ως οικονομία και ως κοινωνία δεν είναι βιώσιμη. "Όλα τα λεφτά" είναι στο να αγοράζει η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα. Τότε μια επιχείρηση, όπως η δικιά μας, θα μπορεί να αντλεί δανειακά κεφάλαια με 2% και τότε θα φανεί η πραγματική δυναμική της».

«Αρκεί βέβαια να τηρηθούν οι όροι που θα επιτρέπουν στην Ελλάδα να συμμετάσχει στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και βεβαίως να επιτευχθεί μία συμφωνία για αναπροσαρμογή του χρέους, τότε θα μπορεί να επιτευχθεί αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2,8%», σημείωσε.

«Ξέρετε πως εξαγοράστηκε η Γιούλα; Αυτός που αγόρασε την εταιρεία δανείστηκε με 1% όταν το χρηματοδοτικό κόστος της Γιούλα ήταν 8%. Αν συνεχιστεί αυτό σε λίγο οι ξένοι θα αγοράσουν όλη τη χώρα, ακριβώς λόγω της διαφοράς επιτοκίων. Θα δανείζονται χαμηλά και το μόνο που θα κάνουν, θα είναι να σου πληρώνουν τα δάνεια. Είναι συγκλονιστικό, και δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ακόμη και οι καλύτεροι από εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι γίνεται στον Όμιλο

Αναφορικά με την Αλουμίνιον, ικανοποίηση υπάρχει για την συμφωνία με τη ΔΕΗ γεγονός που καθιστά την εταιρία του ομίλου πλήρως ανταγωνιστική ώστε να αντιμετωπίσει τις διακυμάνσεις της τιμής του μετάλλου. Παρόλ' αυτά, η Αλουμίνιον θα προχωρήσει στην εφαρμογή και ενός τρίτου προγράμματος εξοικονόμησης, με την επωνυμία "The Best", το οποίο θα αφορά πολύ μικρότερα ποσά σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα (Μέλλον και Excellence), που όμως θα επιδιώξει να μειωθεί το κόστος παραγωγής αλουμινίου κατά 100 δολάρια ανά τόνο περίπου.

Αναφερόμενος στην ΜΕΤΚΑ, ο πρόεδρος του Ομίλου γνωστοποίησε πως η εταιρεία αναπροσανατολίζει τις δραστηριότητές της και δίνει πλέον έμφαση σε πιο σύνθετα έργα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε, οι συζητήσεις που πραγματοποιεί με την κυβέρνηση της Γκάνα για την κατασκευή και λειτουργία πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μιλώντας για την Protergia, δίνεται έμφαση στο retail και στόχος είναι η κάλυψη του 10% της αγοράς ως το 2018, τονίζοντας ότι με την συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για την ΔΕΗ ανοίγει μια αγορά περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για πιθανό ενδιαφέρον έκδοσης ομολογιακού δανείου, ο κ. Μυτιληναίος είπε: «Θα συζητούσαμε αν βρίσκαμε κάτι ενδιαφέρον για επίπεδα επιτοκίων στο 3,5%-3,75% και αυτό για σχετικά μικρά ποσά», σημειώνοντας πως δεν είναι κάτι που απασχολεί άμεσα τον όμιλο.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις