Ενέργεια

Μυτιληναίος: Φέρνει φυσικό αέριο από Τουρκία


Στη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλει η κίνηση του «Μυτιληναίου» να φέρει ποσότητες φυσικού αερίου και την Τουρκία.

Είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εισάγει φυσικό αέριο από το σημείο εισόδου των Κήπων του Έβρου με την αρχή να γίνεται προχθές Σάββατο 8 Δεκεμβρίου.

Η εισηγμένη, από τους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου με ανάγκες περίπου 1,4 δισ. κ.μ., (έτερος μεγάλος καταναλωτής είναι η ΔΕΗ ) διψά για διάφορες πηγές προμήθειας και έτσι προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρεία για την αγορά ποσοτήτων από την Τουρκία.

Για εμπορικούς λόγους, το όνομα της προμηθεύτριας και ο όγκος των ποσοτήτων δεν ανακοινώνονται.

Παρόλα αυτά, το σίγουρο είναι ότι η «Μυτιληναίος» θα συνεχίσει να είναι εφοδιασμένη από την συγκεκριμένη εταιρία και αγορά. (Αγωγός Βουλγαρίας - Ελλάδας), όπου το τελευταίο έτος έφερε ποσότητες από την Gazprom, ενώ το τελευταίο καλοκαίρι, τον Ιούλιο, έφερε φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Qatar Gas.

Η Μυτιληναίος ήταν η εταιρεία, που μέσω της θυγατρικής της M & M Gas, το 2009, εισήγαγε το πρώτο ιδιωτικό φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ρεβυθούσα.

Με αυτήν την νέα κίνηση αρχίζει ουσιαστικά η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο, ειδικότερα σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου. Μέχρι πρόσφατα ποσότητες φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν μόνο στην κρατική ΔΕΠΑ, ενώ όπως προαναφέρθηκε ανοίγει ο δρόμος και για εισαγωγή από την αγορά της Τουρκίας.

Επιπλέον, η αγορά φυσικού αερίου αποκτά ρευστότητα καθώς οι παίκτες που φέρουν ποσότητες, εφόσον ασκούν χονδρεμπορική δραστηριότητα, μπορούν να τα επαναπωλήσουν.

Η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, η συνδρομή και η ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας, η κάλυψη των αυξημένων αναγκών - ιδιαίτερα το χειμερινό σεζόν - αλλά και για όσες επιχειρήσεις προμηθεύονται από πολλούς προμηθευτές, δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ενεργειακού καλαθιού με ανταγωνιστικές τιμές.

Διαβάστε επίσης