Πολιτική

Μύλος το ΠΑΣΟΚ για τις μετεκλογικές συνεργασίες


Χωρίς σαφή στρατηγική και γραμμή πλεύσης - Διαφοροποιήσεις στελεχών - Ο αιφνιδιασμός από την παρέμβαση Κρεμαστινού

Κρίση ταυτότητας φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ, αδυνατώντας να χαράξει γραμμή πλέυσης και να επέμψει σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, μετά τον εφήμερο "γάμο" με το Ποτάμι και την ημιτελή προσπάθεια συγκρότησης ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς.

Μέσα στο κόμμα υπάρχουν διαφοροποιήσεις και διχογνωμίες, ενώ το "κέντρο βάρους" μετατοπίζεται προς τα κεντροδεξιά, καθώς τίθεται επί τάπητος το βασικό ζήτημα στρατηγικής: Η πολιτική συνεργασιών και η επιλογή συμπόρευσης με τη "δεξιά" ή με την "αριστερά".

Διχασμένος εμφανίζεται ακόμη και ο στενός πυρήνας του ΚΙΝ.ΑΛ -  ο μηχανισμός και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ: Ενώ η ηγετική ομάδα  φαίνεται ότι προκρίνει εν τους πράγμασι τη συμπόρευση με τη ΝΔ - ή τουλάχιστον τη σύμπραξη σε ένα "αντιΣΥΡΙΖΑ" μέτωπο, πολλά στελέχη επιμένουν ότι το Κίνημα δεν πρέπει να αποκοπεί από τις σοσιαλιστικές-σοσιαλδημοκρατικές του ρίζες και να εγκαταλείψει την κεντροαριστερή του ταυτότητα. 

Μετά τον Γιάννη Ραγκούση, που διαχώρισε τη θέση του από τις επιλογές της ηγετικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, επικρίνοντας την Φώφη Γεννηματά για προσέγγιση με τη ΝΔ, άλλο μεγάλο παραδοσιακό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Κρεμαστινός προτείνει να εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρέμβαση του Δημήτρη Κρεμαστινού αιφνιδίασε την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία φοβάται και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες, αν οι δημοσκοπήσεις εξακολουθήσουν να είναι αρνητικές.

Στον αντίποδα, η Φώφη Γεννηματά, ενώ επισήμως μιλάει για ίσες αποστάσει από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στην πράξη "αλληθωρίζει" προς τη ΝΔ. Επίσης, κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για προοπτική σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δεύτερος μάλιστα επέλεξε να διευρύνει το χάσμα και προσπάθησε να κόψει κάθε γέφυρα διαλόγου, όταν με αφορμή τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis  αποκάλεσε «αρχισυμμορίτη» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ αργότερα μίλησε για «κατσαπλιάδες του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο φόβος των δημοσκοπήσεων

 Η "δεξιόστροφη" γραμμή που ακολουθεί η ηγετική ομάδα του κόμματος, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα. Το ΚΙΝ.ΑΛ δεν κατορθώνει να διευρύνει σημαντικά τα δημοσκοπικά ποσοστά του, αντλώντας από τη δεξαμενή των παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν το κόμμα στα επίπεδα του 6%, να ισοψηφεί σχεδόν με το ΚΚΕ.

Πλήγμα θεωρείται για το ΠΑΣΟΚ και την αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική των ηγετικών στελεχών του, η υπουργοποίηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Πρόκειται για στέλεχος χαμηλών τόνων, που έχει απήχηση στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Στην Χαριλάου Τρικούπη θα περιμένουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα δώσουν ασφαλέστερες ενδείξεις για τις συντελούμενες διαφοροποιήσεις στο εκλογικό σώμα και για την απήχηση των επιλογών και της στρατηγικής της Φώφης Γεννηματά. Εάν τα ποσοστά είναι στα επίπεδα του Μαΐου ή χαμηλότερα, τα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα οξυνθούν και θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις.

Η ηγετική ομάδα φοβάται ότι αν οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές, θα ενταθεί η εσωκομματική αμφισβήτηση και θα εμφανισθούν πολλά στελέχη που διαφωνούν με την τακτική προσέγγισης με τη ΝΔ, αλλά σήμερα σιωπούν. Θα ενταθούν λοιπόν οι εσωτερικές  διεργασίες, με κίνδυνο περαιτέρω αποσυσπείρωσης της εκλογικής βάσης.

Συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

Η τελευταία εξέλιξη που αναδεικνύει τον διχασμό στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι η παρέμβαση του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού, αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μέσω συνέντευξής του στο ΑΠΕ.

Ο κ. Κρεμαστινός προκρίνει την ανάγκη οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας, επισημαίνοντας πως «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ σαν μεγαλύτερο και κυβερνών κόμμα πραγματικά θέλει τη συνεργασία των δύο κομμάτων θα πρέπει ορισμένοι υπουργοί και στελέχη του να πάψουν να στοχοποιούν χωρίς αποδείξεις στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι φυσικό η δράση να προκαλεί αντίδραση και να απομακρύνει την κάθε σκέψη για συνεργασία των δύο αυτών πολιτικών χώρων».

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στη κυβέρνηση σημειώνει πως «ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι οι κομματικές μεταγραφές δεν έχουν βοηθήσει ουδέποτε τα ίδια τα κόμματα, αλλά ούτε καν τους ίδιους μεταγραφόμενους».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Υγείας στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η επιλογή των μνημονίων, αντί της άτακτης χρεοκοπίας, από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου το 2010 ήταν πατριωτικό καθήκον κι έπρεπε να στηριχθεί απ΄ όλα τα κόμματα.

Επίσης εκτιμά ότι το Κίνημα Αλλαγής, ακολουθώντας το δρόμο της 3ης Σεπτέμβρη, μπορεί να αποτελέσει τον κορμό μιας νέας προοδευτικής παράταξης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα