Επιχειρήσεις

Μύλος στην Ελλάκτωρ: Πρωτοβουλία Καλλιτσάντση για αλλαγή διοίκησης


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον όμιλο Ελλάκτωρ, με την διαρκή κόντρα των μεγαλομετόχων στο εσωτερικό του να κορυφώνεται πλέον με τον πιο σαφή τρόπο: Πρωτοβουλία για την άρση του διοικητικού αδιεξόδου έλαβαν οι κ.κ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και Δημήτριος Καλλιτσάντσης. Υπό αυτό το πρίσμα οι δυο εν λόγω μέτοχοι παραιτήθηκαν από τα αξιώματα τους (πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα) και παρέμειναν απλά μέλη, καλώντας όμως παράλληλα σε αλλαγές της σύνθεσης του ΔΣ ενόψει της ΓΣ της 29ης Ιουνίου και την είσοδο σημαντικού αριθμού ανεξάρτητων μελών, χωρίς εκπροσώπηση της πλευράς Μπόμπολα – Κούτρα

Το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι αγεφύρωτο εδώ και καιρό και τελευταίο "μήλον της έριδος" αποτέλεσαν οι αποφάσεις για την πώληση της «ΕΛΤΕΧ Ανεμος»

Το "σήριαλ" πάντως και τα "σύννεφα" στις σχέσεις των δυο πλευρών στον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας καλά κρατούν εδώ και χρόνια. Το ενδεχόμενο ενός "βελούδινου διαζυγίου" είχε πρωτοακουστεί το μακρινό πλέον 2012 με την έξοδο της μιας ή της άλλης πλευράς.

Ωστόσο οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, η συρρίκνωση του τζίρου, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι αργότερα και αδυναμία άντλησης κεφαλαίων - μεταξύ άλλων-, δεν επέτρεψαν σε αυτά τα σενάρια να λάβουν "σάρκα και οστά"

Αν. Καλλιτσάντσης: Έκανα αυτό το βήμα μετά από προσεχτική σκέψη - έχουμε εξαντλήσει όλες τις πιθανές εναλλακτικές

"Πιστεύω ότι έχω εξαντλήσει όλες τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές για τη μεταρρύθμιση του Ομίλου εκ των έσω. Έκανα αυτό το βήμα μετά από προσεκτική σκέψη, βάζοντας στην άκρη τα προσωπικά οφέλη και συναισθήματα και έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των μετόχων, των εργαζομένων και των συνεργατών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Παραμένω στο Δ.Σ. ως μέλος, γιατί παραμένω πιστός στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και θέλω να την προστατέψω από ενδεχόμενες αποφάσεις που η πλήρης αποχώρησή μου από το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να σηματοδοτούσε. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει δυνατότητες και είμαι σίγουρος ότι με μία διαφορετική διοίκηση μπορεί να τις αξιοποιήσει. Η αλλαγή όμως είναι πλέον επείγουσα και επιβεβλημένη".  
 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

Αναγνωρίζοντας τις θεμελιώδεις διαφορές με τους άλλους βασικούς μετόχους σχετικά με τη στρατηγική, την οργάνωση και την εταιρική διακυβέρνηση του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης, υπέβαλαν σήμερα την παραίτησή τους από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. και του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. αντίστοιχα, ενώ κατέθεσαν επισήμως αίτημα για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. από τους μετόχους κατά την επικείμενη Τακτική Γενική Συνέλευση της 29ης Ιουνίου 2018.
Συγκεκριμένα:

1. Ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., διατηρώντας την ιδιότητά του ως μέλος του Δ.Σ.

2. Ο κ. Δημήτριος Καλλιτσάντσης υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., διατηρώντας την ιδιότητά του ως μέλος του Δ.Σ.

3. Η ελεγχόμενη από τους κ.κ. Αναστάσιο και Δημήτριο Καλλιτσάντση εταιρεία με την επωνυμία  "PEMANOARO LIMITED", ενεργούσα υπό την ιδιότητά της ως μετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. και εκπροσωπούσα ποσοστό 5% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., υπέβαλε αίτημα εγγραφής στην ήδη δημοσιευθείσα, από 07.06.2018 ημερήσια διάταξη της προς συνεδρίαση, με ημερομηνία 29.06.2018, Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως της Εταιρείας, των ακόλουθων τριών πρόσθετων θεμάτων ημερήσιας διάταξης:

i. Ανάκληση (του συνόλου των μελών) του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε..
ii. Εκλογή εννέα (9) μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., και ορισμός (μεταξύ αυτών) των Ανεξάρτητων Μελών. 
iii. Εκλογή  Μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας κατ΄άρθρο 44 Ν. 4449/2017.      

Οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτριος Καλλιτσάντσης, όντες πεπεισμένοι πως το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκεται αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο της περαιτέρω υποχώρησης της θέσης της στην εγχώρια αγορά, απευθύνονται στο σύνολο των μετόχων του Ομίλου, υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις και ζητώντας από τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να λάβει επίσημη θέση επί αυτών. 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "CHANGE4ELLAKTOR" ("Αλλαγή για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ") των κ.κ. Αναστάσιου και Δημήτριου Καλλιτσάντση, προτείνεται η ακόλουθη νέα ομάδα έμπειρων και σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητων μελών Δ.Σ., η οποία διαθέτει τις απαιτούμενες ικανότητες και δεξιότητες για να επιδράσει ουσιαστικά και θετικά στις προοπτικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και όλων των μετόχων της:

1. Γεώργιος Προβόπουλος
2. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης
3. Δημήτριος Καλλιτσάντσης
4. Ιορδάνης Αϊβάζης
5. Παναγιώτης (Τάκης) Δουμάνογλου
6. Μιχαήλ Κατούνας
7. Αλέξιος Κομνηνός
8. Δέσποινα – Μαγδαληνή Μαρκάκη
9. Ελένη Παπακωνσταντίνου

Β.Κ

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης