Τράπεζες

Μυλωνάς: Πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής εντός του 2019


Θέτοντας ως στόχο την ταχύτερη αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζει νέες δράσεις, όπως υπογράμμισε στο Bloomberg ο CEO της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για δύο πρωτοβουλίες, τη μετάθεση τιτλοποίησης κόκκινων δανείων πριν το 2021 που έχει προγραμματιστεί και πώληση της Εθνική Ασφαλιστική ακόμα και εντός του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως οι δύο κινήσεις θα βοηθήσουν να μειωθούν τα κόστη καθώς η τράπεζα προχωρά σχέδιο αναδιάρθρωσης και επιδιώκει να προχωρήσει με την ψηφιοποίησή της, ενώ προσθέτει πως «η Εθνική αλλάζει και μετατρέπεται σε μια γρηγορότερη και περισσότερο παραγωγική τράπεζα», επισημαίνοντας ότι «προσπαθούμε να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια, τα κόστη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, κυρίως την ψηφιοποίηση», καθώς «η επιβίωση εξαρτάται από την επιτυχία του σχεδίου».

Αυτή τη στιγμή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν το 36,5% των πιστώσεων της ΕΤΕ, με τον CEO της τράπεζας να σημειώνει: «Υποσχεθήκαμε να προχωρήσουμε σε μια τιτλοποίηση ενυπόθηκων δανείων το 2021, αλλά εξετάζουμε το να τη φέρουμε μπροστά, το 2020», συμπληρώνοντας πως επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τις υφιστάμενες επενδυτικές συνθήκες και να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού.

Ο ίδιος ανέφερε πως το σχέδιο για το APS θα μπορούσε να είναι ελκυστική επιλογή για την Εθνική, επισημαίνοντας ότι «οι κρατικές εγγυήσεις θα αντισταθμίσουν μόνιμα έναν τεράστιο κίνδυνο για την τράπεζα».

Ο κ. Μυλώνας δήλωσε ότι αν η τράπεζα προχωρήσει την τιτλοποίηση, ίσως φέρει μπροστά και μια νέα έκδοση ομολόγου Tier 2, συμπληρώνοντας πως έχει ήδη προχωρήσει σε μια έκδοση τον Ιούλιο και προς το παρόν δεν χρειάζεται μια νέα.

Για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο CEO της ΕΤΕ δήλωσε πως η διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες δύο εβδομάδες, προσθέτοντας ότι προτιμούμε να έχουμε έναν επενδυτή από μια δημόσια προσφορά μέσω του ΧΑ, αλλά αν η διαδικασία αποτύχει, θα στραφούμε στη λύση του IPO το 2020.

Κλείνοντας, ο επικεφαλής της Εθνικής είπε: «Η Ελλάδα δεν είναι πια η πιο αδύναμη οικονομία της Ευρώπης, έχουμε μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και μικρό έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η χώρα θα απορροφήσει καλύτερα μια δυνητική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Υπάρχει ένα κενό στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, το οποίο πρέπει να καλυφθεί αν η Ελλάδα θέλει να έχει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2%», κατέληξε.