Επιχειρήσεις

Μπουλντόζες στο Ελληνικό για κατεδαφίσεις


Μπορεί οι μπουλντόζες να μην έπιασαν δουλειά στο Ελληνικό πέρυσι, ένα μήνα αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, όμως αυτές τις μέρες, ένα χρόνο μετά, έκαναν την εμφάνισή τους στον χώρο. 

Κι αυτό καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι προκαταρκτικές αποψιλώσεις στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού ώστε να προετοιμαστεί το εργοτάξιο για να αρχίσουν επίσημα και οι κατεδαφίσεις την Παρασκευή.

Πρόκειται για πρόδρομες εργασίες του κυρίως έργου της ανάπτυξης, οι οποίες χρηματοδοτούνται από τη Lamda Development, την παραχωρησιούχο της έκτασης του Ελληνικού.

Η λύση αυτή υιοθετήθηκε προκειμένου να κερδηθεί χρόνος όσο εξελίσσεται η διαδικασία ανάθεσης άδειας λειτουργίας καζίνο. Η τελευταία καθυστέρησε εξαιτίας προσφυγών της Hard Rock International κατά της απόφασης της αρμόδιας Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων να την αποκλείσει εξαιτίας προβλημάτων με τον φάκελο της προσφοράς της και να προκρίνει την κοινοπραξία Mohegan/ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οι κατεδαφίσεις αφορούν κτίρια και δομές που προσεγγίζουν τα 900 και δεν έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα από τη σύμβαση παραχώρησης και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Άδεια κατεδαφίσεων και άλλων εκσκαπτικών έργων για τη διαμόρφωση του χώρου δόθηκε βάσει νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε από τη Βουλή νωρίτερα φέτος, στη διαπιστωτική πράξη (προβλεπόμενη από το άρθρο 67 του νόμου 4663/2020) για την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης κτιρίων που βρίσκονται εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, από το Αυτοτελές Γραφείο Ελληνικού της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.