Οικονομία

Μπούλαρντ: Δεν αναμένεται ύφεση στις ΗΠΑ


Την άποψη ότι οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ είναι υπερβολικοί, εξέφρασε o πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, σε ομιλία του στη Ζυρίχη , υπογραμμίζοντας ότι οι καταναλωτές έχουν μαζέψει μετρητά από τον καιρό της πανδημίας και ότι η επέκταση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

«Πιστεύω ότι θα είμαστε καλά» και πρόσθεσε πως «είναι κάπως πρόωρο να γίνει συζήτηση σχετικά με πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ».

Ο ίδιος επανέφερε το αίτημα για περαιτέρω εμπροσθοβαρείς αυξήσεις επιτοκίων με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού και σημείωσε ότι είμαστε «στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης ή και της επέκτασης, πέρα από την ανάκαμψη. Θα ήταν ασυνήθιστο σ' αυτό το στάδιο να επιστρέψουμε σε ύφεση».

«Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα επιβραδύνουν την οικονομία, αλλά πρόκειται για μάλλον μέτρια επιβράδυνση», είπε ο Μπούλαρντ και συμπλήρωσε ότι «τα νοικοκυριά έχουν αρκετά να ξοδέψουν στο μέλλον», είπε. «Διαθέτουν ακόμη 3,5 τρισ. δολάρια από τη βοήθεια που έλαβαν λόγω Covid. Με άλλα λόγια, πόσο της τάξης του 10% του ΑΕΠ εξακολουθεί να βρίσκεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».

Η αγορά εργασίας «είναι πολύ ισχυρή», με περίπου δύο θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο εργαζόμενο, σημείωσε και δήλωσε πως οι μισθοδοσίες τρέχουν με ρυθμό υψηλότερο από το κανονικό. 

Οι ηγέτες της Fed φαίνεται να τάσσονται υπέρ νέας αύξησης επιτοκίων. Η κυβερνήτης της Fed Μισέλ Μπάουμαν τόνισε, χθες, ότι υποστήριξε την αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και τον επόμενο μήνα, με προοπτική νέων αυξήσεων κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης μέχρι να μειωθούν οι πιέσεις στις τιμές. Ο κυβερνήτης Κρίστοφερ Γουόλερ ανέφερε επίσης ότι θα υποστηρίξει άλλη μια αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα