Οικονομία

"Nein" από Μέρκελ για ομόλογα κορονοϊού- Μπλόκο στις αποφάσεις της ΕΕ


Μετά το ιταλικό βέτο, οι ηγέτες υποχρεώθηκαν να ξαναστείλουν το θέμα στο Eurogroup για νέες προτάσεις

Διχάστηκε η Ευρώπη την πιο κρίσιμη ώρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Η αντιπαράθεση Βορρά - Νότου για τη χρηματοδότηση των μέτρων που θα ληφθούν και, ειδικότερα, για την έκδοση των λεγόμενων ομολόγων κορονοϊού δεν επέτρεψε να καταλήξει σε κοινές αποφάσεις η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των "27", καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός «μπλόκαρε» με βέτο τη σχετική παράγραφο στο κοινό ανακοινωθέν.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στη συνέντευξη Τύπου μέσω διαδικτύου μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών, το θέμα της χρηματοδότησης συμφωνήθηκε να γυρίσει πίσω στους υπουργούς Οικονομικών για να υποβάλουν νέες προτάσεις μέσα σε δύο εβδομάδες.

Στη σχετική παράγραφο στο ανακοινωθέν σημειώνεται η πρόοδος που έχει γίνει από το Eurogroup ως τώρα γι' αυτό το θέμα και τονίζεται ότι οι νέες προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πρωτοφανή μορφή του σοκ που προκαλεί η πανδημία στις οικονομίες, επιβάλλοντας μια ενισχυμένη απάντηση με κατάλληλα μέτρα που θα προσφέρουν μια ολοκληρωμένη απάντηση.

Μέσα από αυτές τις γενικόλογες διατυπώσεις γίνεται φανερή η δυσκολία των ηγετών να περιγράψουν την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί, καθώς συγκρούεται δύο εντελώς διαφορετικές ιδέες:

  • Εννέα χώρες του Νότου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ζητούν την έκδοση ομολόγων κορονοϊού, δηλαδή ομολόγων ειδικού σκοπού, ώστε όλες οι χώρες να έχουν το ίδιο κόστος δανεισμού και να μην επιβληθούν πρόσθετοι όροι για αυτά τα δάνεια.
  • Αντίθετα, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία επιμένουν ότι η χρηματοδότηση πρέπει να έλθει με όρους, έστω και χαλαρούς, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κάτι που παραπέμπει στα μνημόνια της εποχής της ευρωπαϊκής κρίσης.

Η Ιταλία και η Ισπανία μπλόκαραν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, εξέδωσε δήλωση, απορρίπτοντας το προσχέδιο κοινής δήλωσης των "27", επειδή πιστεύει, όπως τονίζει, ότι αποτελεί μια αδύναμη απάντηση σε σχέση με το μέγεθος της κρίσης. Ο Ιταλός ηγέτης έδωσε στην ΕΕ 10 ημέρες προθεσμία για να καταλήξει σε μια λύση, αλλά δεν είπε τι θα κάνει αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε.

Λίγες ώρες πριν τη σύνοδο, ο Κόντε κάλεσε για «έκτακτα μέτρα» για να υποστηριχθούν οι πληττόμενες οικονομίες της Ευρώπης και να αντιμετωπίσουν μια απότομη ύφεση και την αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας που προκύπτει από την πανδημία.