Οικονομία

Μπλόκο σε παράνομα προϊόντα 740 εκατ. έβαλαν τα τελωνεία της ΕΕ


Τα νέα αριθμητικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία το 2018 αυξήθηκε ο αριθμός των εντοπισθέντων παραποιημένων προϊόντων που εισήχθησαν στην ΕΕ, λόγω της μεγάλης ποσότητας μικρών δεμάτων που διακινήθηκαν μέσω υπηρεσιών ταχυμεταφοράς και ταχυδρομικά. Οι αριθμοί των αποστολών που δεσμεύθηκαν εκτινάχθηκαν από 57 433 το 2017 σε 69 354 το 2018, αν και η συνολική ποσότητα των δεσμευθέντων αντικειμένων μειώθηκε σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Το 2018 δεσμεύθηκαν σχεδόν 27 εκατομμύρια αντικείμενα που παραβίαζαν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ), αγοραίας αξίας σχεδόν 740 εκατ. ευρώ.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε : «Οι τελωνειακοί υπάλληλοι σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν σημειώσει επιτυχίες όσον αφορά τον εντοπισμό και τη δέσμευση παραποιημένων εμπορευμάτων που συχνά είναι επικίνδυνα για τους καταναλωτές. Το έργο τους καθίσταται ακόμη δυσκολότερο εξαιτίας της αύξησης των μικρών δεμάτων που εισέρχονται στην ΕΕ μέσω διαδικτυακών πωλήσεων. Προτεραιότητες αποτελούν επίσης η προστασία της ακεραιότητας της Ενιαίας Αγοράς μας και της Τελωνειακής Ένωσής μας, καθώς και η αποτελεσματική επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού. Πρέπει να εξακολουθήσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες ενάντια στην παραποίηση και την πειρατεία.»

Η κυριότερη κατηγορία δεσμευθέντων εμπορευμάτων ήταν τα τσιγάρα, που αντιστοιχούσαν στο 15 % της συνολικής ποσότητας των δεσμευθέντων εμπορευμάτων. Ακολουθούσαν τα παιχνίδια (14 %), τα υλικά συσκευασίας (9 %), οι ετικέτες, οι ταμπελίτσες και τα αυτοκόλλητα (9 %) και τα είδη ένδυσης (8 %). Τα προϊόντα καθημερινής προσωπικής χρήσης στο σπίτι, όπως τα είδη περιποίησης σώματος, τα φάρμακα, τα παιχνίδια και οι ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, αντιστοιχούσαν σχεδόν στο 37 % του συνολικού αριθμού των δεσμευθέντων εμπορευμάτων.

Η Κίνα παρέμεινε η κύρια χώρα προέλευσης των εμπορευμάτων που παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Η Βόρεια Μακεδονία ήταν η κύρια χώρα προέλευσης παραποιημένων αλκοολούχων ποτών. Η Τουρκία ήταν η κυριότερη χώρα προέλευσης άλλων ποτών, αρωμάτων και καλλυντικών. Τα τελωνεία της ΕΕ εντόπισαν μεγάλο αριθμό από παραποιημένα ρολόγια, συσκευές και εξαρτήματα κινητών τηλεφώνων, κασέτες μελάνης και τόνερ, CD/DVD, ετικέτες, ταμπελίτσες και αυτοκόλλητα από το Χονγκ Κονγκ (Κίνα). Η κύρια χώρα προέλευσης εξοπλισμού πληροφορικής ήταν η Ινδία, τσιγάρων η Καμπότζη και υλικών συσκευασίας η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.