Πολιτική

«Μπάχαλο» στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, μάχη φατριών - έτοιμος να «πάρει κεφάλια» ο Μητσοτάκης


Οι εσωτερικές διαιρέσεις και οι αντιπαλότητες που υπάρχουν στη ΝΔ, αναδείχθηκαν σε όλη τους την  έκταση στο συνέδριο της νεολαίας του κόμματος, που σημαδεύτηκε από πρωτοφανή γεγονότα και ολοκληρώθηκε άρον-άρον  εν μέσω αντεγκλήσεων, χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες. Η εσωτερική μάχη θα κλιμακωθεί, καθώς  θα αμφισβητηθεί η εγκυρότητα των εσωτερικών εκλογών για την ανάδειξη νέας Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης και εκπροσώπων στο συνέδριο του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται σφόδρα δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις και ετοιμάζεται να «πάρει κεφάλια», σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης της κομματικής Οργάνωσης Νεολαίας.

Το πρόβλημα για τον πρόεδρο της ΝΔ μεγαλώνει ενόψει του Συνεδρίου  του κόμματος, καθώς στην εσωτερική διαμάχη που οδηγεί την ΟΝΝΕΔ σε τριχοτόμηση, έχουν εμπλακεί κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Ανοιχτό μέτωπο της κομματικής ηγεσίας υπάρχει πλέον και με την παλιά ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, η οποία διατηρεί ισχυρά ερείσματα στην Οργάνωση και προσπαθεί να εξασφαλίσει ουσιαστική εκπροσώπηση στο συνέδριο του κόμματος, όπου θα κοντραρισθεί με τη γραμμή Μητσοτάκη.

 Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για την εκλογή μελών της ΚΕ και εκπροσώπων στο συνέδριο της ΝΔ. Οι ψηφοφορίες διεξήχθησαν αργά το βράδυ και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα εν μέσω φραστικών διαξιφισμών και σε κλίμα αμφισβήτησης, καθώς οι περισσότεροι σύνεδροι είχαν ήδη αποχωρήσει.

Η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων θ’ ανοίξει έναν νέο κύκλο εσωτερικών αντιπαραθέσεων, που θα αναγκάσει την ηγεσία του κόμματος να παρέμβει, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά».

Συνεργάτες του κ.Μητσοτάκη δηλώνουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι απογοητευμένος με όσα έγιναν στην ΟΝΝΕΔ και ότι στο επιτελείο του συζητούν για την «απόδοση ευθυνών» - τουτέστιν για καρατομήσεις και διαγραφές.

Ιωαννίδης: Φιάσκο το συνέδριο

Επισημαίνεται ότι οι «μητσοτακικοί» της νεολαίας με επικεφαλής τους Θανάση Νέζη και Ελπιδοφόρο Παπανικολάου βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση με την ομάδα Ανδρέα Παπαμιμίκου- Βασίλη Γεωργιάδη, καθώς και με την ομάδα στελεχών που συμπαρατάσσονται με τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ιωαννίδης χαρακτήρισε το συνέδριο «φιάσκο» και μίλησε για πλήρη διάλυση  της ΟΝΝΕΔ, αφήνοντας υπαινιγμούς για προσωπικές επιδιώξεις στελεχών. Μεταξύ άλλων είπε ότι «σε κάθε συνέδριο ψηφιζόταν αλλαγές στον κανονισμό, λαμβάνονταν πολιτικές αποφάσεις, εκλέγονταν τα νέα όργανα από τους συνέδρους. Δυστυχώς αυτά τελείωσαν με το φιάσκο του 10ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ. Δεν στήθηκαν κάλπες για καμία διαδικασία, οι σύνεδροι αποχώρησαν χωρίς συμμετοχή σε πολιτικές αποφάσεις και ψηφοφορίες, ενώ δεν αποφασίστηκε καμία τροποποίηση του κανονισμού. Πλήρης διάλυση. Κάποιοι για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις, οδηγούν την οργάνωση στον γκρεμό και στην πλήρη απαξίωση».

Ολοι εναντίον όλων

Εικόνα διάλυσης επικρατούσε στο χώρο του Συνεδρίου από το πρωί του Σαββάτου, όταν οι εργασίες ξεκίνησαν παρουσία ελάχιστων συνέδρων. Οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη Κεντρικής Επιτροπής και εκπροσώπων τηε ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο του κόμματος, που σηκώνει αυλαία την προσεχή Παρασκευή είχε προγραμματισθεί να ξεκινήσουν το μεσημέρι. Όμως μέχρι τις οκτώ το βράδυ καμία κάλπη δεν είχε στηθεί. Οι περισσότεροι σύνεδροι που προέρχονταν είχαν ήδη φύγει από τη Θεσσαλονίκη και στο κλειστό γυμναστήριο του Ευόσμου έμειναν ελάχιστα άτομα.

Προηγήθηκαν εντάσεις και καταγγελίες για καταστρατήγηση της εκλογικής διαδικασίας. Οι καταγγέλλοντες υποστήριζαν ότι πρώτη φορά στην ιστορία της οργάνωσης επιχειρήθηκε να μη στηθούν καν κάλπες για τη νέα κεντρική επιτροπή της νεολαίας και τους συνέδρους που θα την εκπροσωπήσουν στο συνέδριο του κόμματος.

Η ένταση ξέσπασε όταν φάνηκε μεσημέρι πως οι διάφορες ομάδες θα έδιναν σκληρή μάχη για την εκπροσώπηση τους στην ΚΕ της ΟΝΝΕΔ. Η πλευρά Β. Γεωργιάδη – Παπαμιμίκου πρότεινε να αυξηθούν τα μέλη της ΚΕ σε 200 ώστε να εκπροσωπηθούν όλες οι τάσεις. Οι «μητσοτακικοί» διαφώνησαν, ορίζοντας ως μάξιμουμ τα 110 μέλη και ζητώντας σε αυτά να συμπεριληφθούν εκπρόσωποι όλων των μικρών ομάδων.

Συμφωνία δεν επιτεύχθηκε, λόγω και της αδιάλλακτης στάσης της ομάδας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης – προσκείμενης στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη - η οποία ήρθε σε σύγκρουση με τους «μητσοτακικούς».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις