Μετά από μια μεγάλη σε διάρκεια περίοδο απραξίας, που έφτασε στο αποκορύφωμά του 2016 λόγω της αποχής των δικηγόρων, επανέρχονται στο… προσκήνιο οι πλειστηριασμοί ακινήτων για μη συνεργάσιμους δανειολήπτες. Η έναρξη των πλειστηριασμών θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου και στο πρώτο «κύμα» των πλειστηριασμών θα βρεθούν περίπου 5.000 ακίνητα και κυρίως μεγαλοϊδιοκτήτες. Πρόκειται για μεγάλα ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ, με τους ιδιοκτήτες τους να διατηρούν «κόκκινα» δάνεια και να αρνούνται να συναινέσουν σε ρύθμιση οφειλής, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σ’ αυτή την πρώτη φάση των πλειστηριασμών που θα ενεργοποιηθούν και πάλι, η στόχευση θα αφορά αποκλειστικά και μόνο ακίνητα μεγάλη αξίας. Τα μικρά ακίνητα οικογενειών αλλά και αυτά ευπαθών ομάδων θα παραμείνουν προς το παρόν στο… απυρόβλητο, καθώς ο απώτερος στόχος των τραπεζών είναι η επίτευξη συμφωνίας για ρύθμιση οφειλών και όχι η «τιμωρία» των παραπάνω που αποδεδειγμένα έχουν σημαντικές δυσχέρειες στο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Το σχέδιο των τραπεζών, αναφορικά με τους πλειστηριασμούς και δη των μεγάλων σε αξία ακινήτων, αναφέρει ότι θα βγουν άμεσα στο «σφυρί» 2.000 ακίνητα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εντός των επόμενων μηνών ο αριθμός αυτός θα φτάσει τις 5.000.
Το «μέτρο» των πλειστηριασμών ουσιαστικά… υπολειτούργησε, εφαρμόστηκε ελάχιστα το 2016, σε σχέση πάντα με το 2015 και κύρια αιτία για αυτό ήταν η αποχή των δικηγόρων και η απεργία διαρκείας των συμβολαιογράφων. Οι αριθμοί καταδεικνύουν του λόγου του αληθές. Φέτος έχουν οριστεί μόλις 2.700 πλειστηριασμοί, ενώ το περυσινό πρώτο επτάμηνο είχαν γίνει 7.000 πλειστηριασμοί.
Επίσης είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί μειώνονται κάθε χρόνο μετά το 2009 όταν και είχαν πραγματοποιηθεί 52.000.