Πολιτική

Μπαλάφας: Η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ θα πάει μέχρι τέλους


Δηλώσεις αναφορικά με τη συνάντηση Τσίπρα- Καμμένου, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό μετά την τουρκική εισβολή στο Αφρίν, καθώς και για το ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη, έκανε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας .

Ο Υφυπουργός τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων:

Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου:

«Θα προσπαθήσω να τοποθετήσω την απάντηση μου στο πλαίσιο μέσα στο οποίο βρίσκεται σήμερα η χώρα μας. Και αυτό είναι η προσπάθεια που κάνουμε για την έξοδο μας σε λίγους μήνες, από τα μνημόνια μετά από 3 χρόνια λιτότητας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να βλέπουμε το ειδικό βάρος όλων των ενεργειών. Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι πολύ καθαρά. Όταν το 2015 βγήκαμε πρώτοι με την ψήφο του ελληνικού λαού και εφόσον δεν υπήρχε αυτοδυναμία, ήταν ανάγκη, για να μην πάμε σε εκλογές, να υπάρξει μια συνεργασία σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων και στο ευρύτερο πλαίσιο της πολυκομματικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Παρόλο που με το κόμμα του κ. Καμμένου έχουμε διαφορετικές προελεύσεις, υπήρχε συμφωνία στο βασικό ζήτημα, δηλαδή στην αντιμετώπιση του μνημονίου, αλλά και στα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς. Έτσι συνομολογήσαμε μια έντιμη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και  μπορώ να πω ότι στα 2.5 χρόνια διακυβέρνησης με κάποιες διαφορές και διαφοροποιήσεις, η συνεργασία μας θα πάει μέχρι το τέλος. Είναι φυσικό σε κάποια ζητήματα να εκδηλώθηκαν κάποιες διαφορές αλλά δεν είναι τέτοιες που θα μας οδηγήσουν σε αρνητικές καταστάσεις.

Στο θέμα με την ονομασία της FYROM όπως με ρωτάτε, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν διαφορές με τους ΑΝΕΛ, δεν θα περίμενα να έχουν ίδια θέση με τη δική μας. Εδώ κόμματα που μέχρι πριν λίγα χρόνια το 1998 δια του τότε αρχηγού τους και πρωθυπουργού της χώρας μιλούσαν για σύνθετη ονομασία, τώρα λένε άλλα. Είναι πολύ πιθανόν οι προτάσεις μας για το θέμα να βρίσκουν αντίθετους του ΑΝΕΛ. Αν με την άλλη πλευρά, υπό τον κ. Ζάεφ και την ευκαιρία της αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής της γείτονας χώρας, προχωρήσουμε τελικά και φτάσουμε στην κοινοβουλευτική διαδικασία χωρίς υπαναχώρηση της FYROM, εκεί θα διαμορφωθούν οι καταστάσεις και θα δούμε τι θα γίνει και αν θα υπάρξει πλειοψηφία. Το βασικό θέμα τη στιγμή αυτή είναι να εξομαλύνουμε τις διαφορές μας με τους βόρειους γείτονές μας γιατί δεν είναι αυτοί που μας δημιουργούν πρόβλημα. Οι κίνδυνοι για τη χώρα μας προέρχονται από τον ανήσυχο ανατολικό μας γείτονα. Από τη στάση που έχουν κρατήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις αυτά τα χρόνια έχει διευκολυνθεί η διείσδυση της Τουρκίας στην Αλβανία, τα Σκόπια και το Κόσσοβο. Η εξομάλυνση των σχέσεων μας δηλαδή με τους βόρειους γείτονές μας θα περιορίσει αυτήν την οικονομική και πολιτική επιρροή της Τουρκίας και θα βελτιώσει τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια».

Για τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία, υπό το πρίσμα και του ναυαγίου στο Αγαθονήσι, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφρίν:

«Πέραν από την οδύνη μας για το τραγικό αυτό ναυάγιο, πρέπει να προτείνουμε και κάποια πράγματα. Και αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι τα κυκλώματα των διακινητών. Το θέμα είναι ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα είναι κάτι με το οποίο είμαστε αναγκασμένοι να συνυπάρχουμε, από τη στιγμή που υπάρχουν πόλεμοι και ανισότητες στην ευρύτερη περιοχή μας. Το θέμα λοιπόν είναι ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι απρόβλεπτο. Δηλαδή μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν  την αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα ως μέσον πίεσης προς την Ευρώπη. 

Αν ξαφνικά τα νησιά μας όπως λένε μερικοί άδειαζαν τη μια μέρα, την άλλη μέρα θα γέμιζαν πάλι με ανθρώπους από απέναντι. Δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης αποσυμφόρηση δυστυχώς. Και να μεταφερόταν όλοι στην ενδοχώρα, η ενδοχώρα θα γεμίσει κάποια στιγμή εφόσον τα σύνορα μας είναι κλειστά, και δεν υπάρχει και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όσον αφορά τις μετεγκατάστασεις. Για τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία δουλεύουμε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούμε, παρόλο που και εκεί υπάρχουν δυσκολίες».

Αναφορικά με θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται φυλακισμένοι και ποιές θα είναι οι εξελίξεις:

«Πιστεύω ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι διεθνείς οργανισμοί και θεσμοί, πρέπει να εξαντλήσουν τα περιθώρια μιας καλώς εννοούμενης πίεσης. Ο πειρασμός από πλευράς της Τουρκίας να χρησιμοποιηθεί αυτό το μεθοριακό επεισόδιο για άλλες σκοπιμότητες είναι υπαρκτός και ελπίζω να επικρατήσει η λογική, γιατί το θέμα αυτό δεν προσφέρεται προς εκμετάλλευση. Ελπίζω ότι τι θέμα θα λυθεί σύντομα», ανέφερε χαραστηριστικά στη σημερινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις