Πολιτική

Μπακογιάννη: Καμία δύναμη δεν μπορεί να αναιρέσει τη Συμφωνία των Πρεσπών


"Η ΝΔ συνεχίζει να θεωρεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει βασικές αδυναμίες. Μη μπορώντας, όμως, να κάνουμε το παραμικρό -διότι η Συμφωνία αυτή ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή- θα την τηρήσουμε και θα την τιμήσουμε", ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, σε παρέμβασή της νωρίτερα σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε, όμως, ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική θα παρακολουθεί και θα αντιμετωπίζει με μεγάλη προσοχή όλα τα ζητήματα για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων και βεβαίως και τα κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Β. Μακεδονίας. Η βουλευτής της ΝΔ συνεχάρη το υπουργείο Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τοποθέτηση Έλληνα αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ

Η κ. Μπακογιάννη συνεχάρη τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, "διότι είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του υπουργείου Εξωτερικών, εκτός από τον πρωθυπουργό, το ότι η Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, απέκτησε αντιπρόεδρο στην ΕΕ". "Είναι μία τιμή για τη χώρα, μία τιμή για την κυβέρνηση αλλά και τιμή για τη διαπραγμάτευση του υπουργείου Εξωτερικών", είπε η βουλευτής της ΝΔ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Η κ. Μπακογιάννη, αφού αναφέρθηκε στα θέματα που πρέπει να συζητηθούν, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής η οποία συνεχίζεται αυτή την ώρα, με ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, κεκλεισμένων των θυρών, επανέλαβε τη θέση της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών.

"Ακούω μία ολόκληρη παραφιλολογία ότι η ΝΔ άλλαξε θέση στο θέμα των Πρεσπών, ότι δεν τηρεί αυτά τα οποία έλεγε προεκλογικά κ.λπ. Να θυμίσω ότι η ΝΔ προεκλογικά, σε όλους τους τόνους, εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, είχε πει ότι άπαξ και ψηφιστεί αυτή η Συμφωνία, θα είναι μία Συμφωνία εν ισχύ και ότι δεν υπάρχει καμία δύναμις, η οποία να μπορεί να αναιρέσει και να την αλλάξει. Αυτό, λοιπόν, το οποίο θεωρήσαμε αυτονόητο πριν από τις εκλογές, εννοείται ότι εξακολουθούμε να το θεωρούμε αυτονόητο, μετά τις εκλογές", τόνισε. Ωστόσο, επισήμανε ότι το θέμα έχει πτυχές, ιδίως το ζήτημα των μακεδονικών προϊόντων, το οποίο η κυβέρνηση θα διαχειριστεί με τον τρόπο που ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε πως ακόμη δεν έχουν αρχίσει οι συνομιλίες και "όταν αυτές οι συνομιλίες αρχίσουν, τότε η ελληνική εξωτερική πολιτική, με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, θα αντιμετωπίσει τα κεφάλαια που ανοίγουν/κλείνουν, με βάση τα συμφέροντά της".

Οι σχέσεις με την Τουρκία

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, η βουλευτής, επανέλαβε ότι πάγια θέση της ΝΔ είναι ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι απολύτως απαραίτητος σε οποιεσδήποτε συνθήκες, καθώς "η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν η Ελλάδα διέκοψε τον διάλογο, αυτή ήταν μία κίνηση η οποία ενδεχομένως για το εσωτερικό της χώρας αποτελούσε μία πράξη πατριωτισμού και γενναιότητας, κατέληξε όμως σε μία απόλυτη αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής".

"Είναι βέβαιο ότι το περιβάλλον με την Τουρκία είναι προβληματικό, είναι απολύτως βέβαιο ότι ο κ. Ερντογάν έχει μία ρητορική, η οποία, και για ανθρώπους που παρακολουθούν χρόνια τα ελληνοτουρκικά είναι πρωτόγνωρη, δεν έχει ξαναακουστεί τα τελευταία χρόνια, είναι μία κλιμακούμενη ρητορική. Είναι, επίσης, βέβαιο ότι η συμπεριφορά του στην Κύπρο, πέραν της παραβίασης του διεθνούς δικαίου αλλά και των δικαιωμάτων της Κύπρου, με τον συμβολισμό της κίνησης στην Αμμόχωστο, στέλνει μηνύματα και είναι κάτι που πρέπει να αναλύσουμε. Δεν ανέμενα ποτέ ότι ο Τσαβούσογλου θα έφτανε στο σημείο να πάει στην Αμμόχωστο και να κάνει δηλώσεις από την Αμμόχωστο. Αυτή η πράξη του εκτιμώ ότι θα κριθεί πάρα πολύ αυστηρά στη Νέα Υόρκη, από τους συνομιλητές της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης, ακριβώς λόγω αυτού του συμβολισμού τον οποίο έχει", υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

Οι σχέσεις με την Αλβανία

Η βουλευτής της ΝΔ μίλησε και για τις σχέσεις με την Αλβανία. "Η κατάσταση με την Αλβανία είναι μία κατάσταση, η οποία σαφώς βαίνει επιδεινούμενη τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει καμία σύγκριση η σχέση με την Αλβανία σήμερα, με τη σχέση που είχαμε εμείς παλαιότερα, όταν υπογράφαμε και τη συμφωνία επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή", σημείωσε και πρόσθεσε: "Η άποψή μου είναι ότι αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Εγκαταλείφθηκε εν πολλοίς από την προηγούμενη κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αναζήτησης μιας νέας συμφωνίας. Εν πάση περιπτώσει, ως βάση συμφωνίας, θα πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια να τη διατηρήσουμε, ιδιαίτερα τώρα που οι Αλβανοί έχουν αιτήματα από την ελληνική κυβέρνηση. Επειδή οι ευκαιρίες δεν εμφανίζονται συχνά στην εξωτερική πολιτική, τώρα που μας χρειάζονται, οι καθαρές κουβέντες θα φέρουν καθαρά αποτελέσματα".

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα