TECHin

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: Αξίζει να το δεις!


Εκπαιδευτικά και μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, επισκέψεις ομάδων, ξεναγήσεις

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ συμπληρώνει φέτος 26 χρόνια συνεχούς παρουσίας, εμπλουτίζοντας τις συλλογές του, ανανεώνοντας τις εκπαιδευτικές του δράσεις, λειτουργώντας ως κύτταρο πολιτισμού, και δίνοντας πάντα, το στίγμα της βιομηχανικής μας κληρονομιάς, «γράφοντας» ξανά και ξανά την ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.   Η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 4.500 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό με πάνω από 20.000 αρχεία, έγγραφα και φωτογραφίες. 

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μεγάλες περιόδους: την «προηλεκτρική» που περιλαμβάνει τις τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις από την ελληνική αρχαιότητα και το Βυζάντιο, καθώς και τη «μεταηλεκτρική» περίοδο που αφορά στις τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις από την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού μέχρι τις νεότερες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Οι θεματικές ενότητες που παρουσιάζονται είναι: τηλεγραφία, τηλεφωνία, ναυτιλιακές και δορυφορικές επικοινωνίες, κινητή τηλεφωνία.

Μεταξύ άλλων ο επισκέπτης θα δει χειροκίνητα τηλέφωνα (τέλη 19ου αι.), αναλογικά τηλεφωνικά κέντρα, οπτικές ίνες, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, συσκευές τηλεφωτογραφίας, telex και ένα από τα πρώτα ελληνικά τηλεοπτικά στούντιο (1967). Διαδραστικά εκθέματα, λειτουργικά αντίγραφα των τηλεπικοινωνιακών εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, όπως ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία του Τακτικού (4ος π.Χ. αι.), αλλά και των Βυζαντινών, όπως το ωρονόμιο του Λέοντα του Μαθηματικού (9ος μ.Χ. αι.). Παρουσιάζονται επίσης τα δίκτυα των αρχαίων φρυκτωριών και βυζαντινών καμινοβιγλών. Τέλος, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή από αυθεντικές-συλλεκτικές τηλεφωνικές συσκευές με έτος κατασκευής από το 1880 μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ‘70. 

Οι «δρόμοι της φωτιάς» οδηγούν… το μήνυμα

Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών θα ανακαλύψετε την ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξαν οι αρχαίοι Έλληνες με τη φωτιά, ως μέσο μετάδοσης μηνυμάτων και διευκόλυνσης της επικοινωνίας μεταξύ μακρινών αποστάσεων. Ελάτε και δείτε την Κλυταιμνήστρα, καθώς εξιστορεί στους Αχαιούς, το πώς έφτασε το μήνυμα, «ότι η Τροία έπεσε». «Ακούστε» την και μάθετε για τις «Φρυκτωρίες», το πρώτο δίκτυο οπτικής επικοινωνίας στην αρχαιότητα. Σχηματίστε τη δική σας λέξη με την «Πυρσεία», τον αρχαίο προπομπό των σημάτων Mors και ζήστε εσείς, μόνοι σας, την εμπειρία του χειρισμού, του «Υδραυλικού Τηλέγραφου», την πρώτη «συσκευή» αποστολής αρχαίων sms!
 
Μορς, Μαρκόνι και Μπελ «καθυποτάσσουν» τα ηλεκτρικά φορτία
 
Με τον ηλεκτρισμό τον 18ο αιώνα, οι εφευρέτες της εποχής γράφουν μια άλλη λαμπερή σελίδα επικοινωνίας. Ο Αμερικανός Σάμιουελ Μορς, το 1837 παραδίδει στην ανθρωπότητα το σύστημα ηλεκτρικής τηλεγραφίας και τον γνωστό κώδικα Μορς. Στο μουσείο τηλεπικοινωνιών θα «αγγίξετε» το χειριστήριο του Μορς και θα ακούσετε τους ήχους του μορσικού κώδικα να «συνθέτουν» το δικό σας μήνυμα. Θα δείτε ένα ομοίωμα της πρώτης τηλεφωνικής συσκευής του Σκοτσέζου Γκράχαμ Μπελ από το 1876, χειροκίνητες τηλεφωνικές συσκευές από τον Siemens και τον Ericsson, και θαυμάστε μία μοναδική τηλεφωνική συσκευή (L.M. Ericsson-skeleton) με έτος κατασκευής το 1892, εμπνευσμένη σχεδιαστικά από τον Πύργο του Άιφελ! Θα δείτε ακόμη, τον ασύρματο του Ιταλού Μαρκόνι, και θα ακούσετε πώς, χάρη σε αυτή την καταπληκτική εφεύρεση, διασώθηκαν οι 712 επιζώντες από το ναυάγιο του Τιτανικού, το 1912.
 
Ένα «αστέρι» ανατέλλει το 1928 και μεσουρανεί δεκαετίες
 
Η «μαύρη καλλονή», η γνωστή μαύρη μεταλλική τηλεφωνική συσκευή, μάρκας Siemens, κατασκευής 1928 και εντεύθεν, σας περιμένει να την δείτε σε όσο το δυνατό περισσότερες εκδοχές της, ενώ μπορείτε να ακούσετε τον ήχο κλήσης της, συναντώντας τη ξανά, στο χώρο των «αναλογικών τηλεφωνικών κέντρων», ίσως τα μοναδικά εν λειτουργία σε όλη την Ευρώπη, που σας περιμένουν για να ξαναζήσετε την εμπειρία μιας τηλεφωνικής κλήσης στα χρόνια της αθωότητας. 
 
Τη συλλογή συμπληρώνουν μοναδικά εκθέματα, όπως ο «Ωρολέκτης», συσκευή τηλεφωνικής αναγγελίας ώρας του 1936, με τον «επόμενο τόνο», να μετρά τα δευτερόλεπτα, δέκα, δέκα  ή ο «Αστυλέκτης», με τον οποίο μεταδιδόταν ηχογραφημένα μηνύματα, που αφορούσαν στις υπηρεσίες του ΟΤΕ. Το ενδιαφέρον των παλαιότερων, θα προκαλέσει η συσκευή που κάποτε «εκφωνούσε» το κλασσικό: παρακαλώ, περιμένετε στο ακουστικό σας! Ξαναθυμηθείτε τη γνώριμη φωνή, με τη χαρακτηριστική χροιά, που μας συντρόφευε τότε, καθώς τα λεπτά αναμονής κυλούσαν αργά.
 
Φώτα, κάμερες, βίντεο, πάμε…. ως το διάστημα
 
Ένα πλήρες τηλεοπτικό studio με πραγματικό control room, μας «μεταφέρει» στα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης στην Ελλάδα του 1960 με τους λιγοστούς τηλεοπτικούς δέκτες που υπήρχαν τότε στη χώρα μας. Ακούστε ιστορίες από εκείνα τα «ηρωικά» χρόνια όταν οι ασπρόμαυρες εικόνες, κατάφερναν μετά βίας να φτάσουν μέχρι το σαλόνι μας, πάντα με τις απαραίτητες διακοπές! Τότε που το «Μας συγχωρείτε διακοπή», ήταν η πιο πολυπαιγμένη «εκπομπή»!
 Από την άλλη, η μακέτα μιας ολόκληρης πόλης, σε πιστή αναπαράσταση, με ένα δορυφόρο να τη «σκεπάζει» προετοιμάζει για την επικοινωνία χωρίς όρια, από τη μια άκρη της γης στην άλλη. Γνωρίστε την ιστορία των δορυφόρων, και δείτε πως με την εκτόξευσή τους, «εκτινάσσουν» την επικοινωνία, στο αχανές διάστημα και… το άπειρο! 
 
Τηλεφωνία: και όμως κινείται! 
 
Πέρασαν κιόλας 43 χρόνια από την πρώτη κλήση μέσω κινητού τηλεφώνου, που άλλαξε όχι μόνο τον τρόπο επικοινωνίας, αλλά και τον τρόπο ζωής. Η πρώτη κλήση έγινε από το κινητό τηλέφωνο Motorola DynaTac 8000X, με κυψελωτό σύστημα από τον Martin Cooper, μηχανικό της Motorola.
 
Η αίθουσα «Κινητή Τηλεφωνία Μικρές ιστορίες… μεγάλες αλλαγές» του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, σας προσκαλεί να ανακαλύψετε γνωστές και άγνωστες στιγμές στη συναρπαστική αυτή εξέλιξη, αλλά και χαρακτηριστικά κινητά τηλέφωνα της κάθε περιόδου. «Μετρήστε» τα βήματα της εμφάνισης της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, τη γνωριμία και τη γοητεία που αρχικά ασκεί στους πρώτους χρήστες, και «επισκεφτείτε» τους σταθμούς της εξέλιξής της, μέσα από τα αναβαθμισμένα δίκτυα και την πληθώρα των μοντέλων των συσκευών, που μοιάζουν να μην τελειώνουν ποτέ!
 
ote
 
Μουσειοπαιδαγωγικές Δράσεις 2016 - 2017
 
22 & 23 Οκτωβρίου 2016:  Μαγικές μουσειακές διαδρομές
4-6 ετών (ώρα: 11:00-12:00) & 7-12 ετών (ώρα: 12:30-14:00)
Ελάτε να ζήσετε από κοντά τη μαγεία των εκθεμάτων του Μουσείου... στην κυριολεξία, και δείτε την ιστορία των τηλεπικοινωνιών να ξετυλίγεται μέσα από τις ακροβατικές και ταχυδακτυλουργικές δεξιότητες πραγματικών ζογκλέρ! Κόλπα με φωσφορούχα ζογκλερικά αντικείμενα, διανομή τηλεγραφημάτων με μονόροδα ποδήλατα, σχηματισμός τηλεπικοινωνιακών κωδικών με μαγικές τεχνικές και άλλες πολλές εκπλήξεις σας περιμένουν για να σας μυήσουν στον μαγικό κόσμο της επικοινωνίας και να σας κερδίσουν με την πρωτοτυπία και την ευρηματικότητά τους!
 
26 & 27 Νοεμβρίου 2016: Εργάζομαι για μια μέρα στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών 
7-12 ετών (ώρα: 11:00-12:30 & 13:00-14:30)
Τι ακριβώς κάνει ένας μουσειολόγος και πώς λειτουργεί ένα Μουσείο; Ανακαλύψτε τα μυστικά που κρύβονται πίσω από κάθε έκθεμα μέσα από παιχνίδια ρόλων που σας βάζουν σε χώρους του Μουσείου που δεν έχετε ξαναμπεί και σε θέσεις που δεν έχετε ξαναβρεθεί. Περιηγηθείτε μέσα στις αποθήκες, μάθετε τί είναι η προληπτική συντήρηση και τί ακριβώς γίνεται μέσα στην αίθουσα συσκέψεων ενός Μουσείου. Ανακαλύψτε μαζί με τα παιδιά σας το Μουσείο μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι και γίνετε εσείς οι ιστορικοί ερευνητές που θα καταγράψουν τις πληροφορίες στις λεζάντες των εκθεμάτων! 
 
10 & 11 Δεκεμβρίου 2016: Μυστηριώδες δέμα φτάνει στο ΜΤ λίγο πριν τα Χριστούγεννα!
7-12 ετών (ώρα: 11:00-12:30 & 13:00-14:30)
Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα ένα μυστηριώδες δέμα καταφθάνει στο Μουσείο!
Ποιος το έστειλε; Τι έχει μέσα και τι θα γίνει αν αποκαλυφθεί το περιεχόμενό του; Και το κυριότερο, ποιος θα καταφέρει να λύσει το μυστήριο πρώτος χωρίς να μπει στον πειρασμό να ανοίξει το δέμα; Ελάτε να πάρετε μέρος σε ένα αλλιώτικο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, με κωδικοποιημένα μηνύματα σε σήματα Μors, με πυρσούς, τον οπτικό τηλέγραφο του Chappe κ.α. και φτιάξτε το παζλ μιας ιστορίας που θα αποκαλύψει τον αποστολέα του δέματος για να ανοίξετε τελικά το μυστηριώδες δέμα και στο τέλος να καταγράψετε την ιστορία του αντικειμένου που περιέχει!
 
10 & 11 Δεκεμβρίου 2016: Χριστουγεννιάτικες πινελιές σε… τηλεγραφικό καμβά
5-12 ετών (ώρα: 13:00-14:30)
Στα διαδραστικά πάνελ του Μουσείου, προβάλλονται video με υλικό από το έργο της τεκμηρίωσης των τηλεγραφημάτων, καθώς και το έργο των ζωγράφων Δημητρίου Γαλάνη και Joan Miro. Γονείς και παιδιά δημιουργούν εικαστικά τηλεγραφήματα με Χριστουγεννιάτικες ευχές εμπνευσμένοι από τα χαρακτηριστικά έργα τους. 
 
14 & 15 Ιανουαρίου 2017: Χαρακτική με έμπνευση… από τα χέρια των παιδιών!
6-9 ετών και 10-16 ετών (ώρα: 11:00-12:30 & 13:00-14:30) 
Τα εκθέματα του Μουσείου γίνονται αφορμή για καλλιτεχνικές δημιουργίες από τα χέρια των μικρών μας φίλων. Τα τηλέφωνα, οι εφευρέσεις και οι ιστορικές στιγμές της επικοινωνίας γίνονται η έμπνευση για χαρακτικά έργα με πρωτόγνωρες τεχνικές! Τα παιδιά μετά από μια διαδραστική εκπαιδευτική περιήγηση στο Μουσείο επισκέπτονται το ειδικά διαμορφωμένο εργαστήρι χαρακτικής, όπου με τη βοήθεια των ειδικών, Παντολφίνι και Σιατερλή, χρησιμοποιούν την πρωτόγνωρη τεχνική χάραξης της ζάχαρης και του μελανιού  για να δώσουν μορφή στις εμπνεύσεις τους και στο τέλος να τυπώσουν το δικό τους μοναδικό έργο τέχνης. 
 
4 & 5 Φεβρουαρίου 2017: Φώτα, κάμερες… πάμε!
7-12 ετών (ώρα: 11:00-12:30 & 13:00-14:30)
Γίνετε ρεπόρτερς για μία μέρα και παρουσίαστε μία αποκλειστική είδηση που θα αφορά ένα έκθεμα του Μουσείου! Το πρώτο στούντιο τηλεόρασης που φιλοξενεί το Μουσείο, επαναλειτουργεί με τους μικρούς μας φίλους στη θέση των πρωταγωνιστών ενός δελτίου ειδήσεων. Μετά από ένα ταχύρρυθμο μάθημα από την «αρχισυντάκτρια/σκηνοθέτη» του Δελτίου Ειδήσεων, οι μικροί «ρεπόρτερ» αναλαμβάνουν να βρουν πληροφορίες για ένα από τα εκθέματα του Μουσείου, να συντάξουν την είδηση και τελικά να την παρουσιάσουν σε απευθείας σύνδεση από το σημείο του ρεπορτάζ  στον δημοσιογράφο που θα βρίσκεται στο στούντιο!
 
18 & 19 Μαρτίου 2017: Τηλεφωτογραφίες και Polaroid…στα χέρια των μικρών φωτογράφων!
6-12 ετών (ώρα: 11:00-12:30 & 13:00-14:30)
Πώς συνδέεται η επικοινωνία με τη μετάδοση των νέων στις εφημερίδες και τί σχέση έχει η φωτογραφική Polaroid με την ιστορία της επικοινωνίας; Μεταφερθείτε στις δεκαετίες από το ’50 έως το ’80 και μάθετε τί ρόλο έπαιξε η τηλεφωτογραφία στην εξάπλωση των σημαντικών ειδήσεων. Δείτε από κοντά το μηχάνημα τηλεφωτογραφίας, θέστε το σε λειτουργία και δείτε πώς έφτανε μία φωτογραφία-είδηση από τον ΟΤΕ στις εφημεριδές της εποχής. Στο τέλος, φωτογραφίστε παλιές τηλεφωνικές συσκευές για να συνθέσετε το δικό σας ομαδικό έργο κολλάζ, με αναφορές στο καλλιτεχνικό κίνημα Pop Art. 
 
8 & 9 Απριλίου 2017: Houston we have a problem… Δορυφόρος στο Μουσείο!
4-6 ετών (ώρα:11:00-12:00) & 7-12 ετών (ώρα:12:30-14:00)
Το σήμα των κινητών τηλεφώνων και η επικοινωνία των πλοίων και των αεροπλάνων με τη στεριά έχουν κάτι κοινό... εκεί έξω. Τους δορυφόρους! Η ομάδα της Hellas Astro σας υποδέχεται στην αυλή του Μουσείου για να μυήσει τα παιδιά στα μυστικά του ουρανού και στη λειτουργία του διεθνούς διαστημικού σταθμού! Στη συνέχεια, μεταφερθείτε στη μακέτα του δορυφόρου καιστο τέλος με όλες τις πληροφορίες που έχετε συγκεντρώσει,φτιάχνετε ένα επιδαπέδιο παιχνίδι για το σύμπαν στην αυλή του Μουσείου. 
 
18 & 20 & 21 Μαΐου 2017: Εορτασμός ICOM 
Το μήνα Μάϊο θα γιορταστεί με τρόπο μοναδικό στο Μουσείο, η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών, καθώς και η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, σε άμεση σχέση με το θέμα του εορτασμού για το 2017, που θα προτείνει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM). 
 
 
Χρήσιμες Πληροφορίες:
 
Διεύθυνση: Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά, Τηλ. 210 6201999 –210 6201899, Ιστοσελίδα: www.otegroupmuseum.gr, E-mail: otegroup-museum@ote.gr  
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00 (τελευταία είσοδος στις 16:00), καθώς και ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα 09:00-16:00 (στο πλαίσιο των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων)
Η είσοδος, για τα προγράμματα ξενάγησης, καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ελεύθερη. 
Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Απευθύνονται σε μαθητές προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας & τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 
Μουσειοπαιδαγωγικά  Προγράμματα: Απευθύνονται σε μεμονωμένους επισκέπτες, γονείς και παιδιά.
Επισκέψεις ομάδων – Ξεναγήσεις: Για την καλύτερη εξυπηρέτηση ομάδων επισκεπτών είναι χρήσιμη προηγούμενη συνεννόηση.
 
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις