Τουρισμός

Μουσεία και μνημεία πόλος έλξης τουριστών στο Βόλο


Έναν από τους ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς τόσο για το Χειμώνα, όσο και για το Καλοκαίρι αποτελεί ο Βόλος, η πρωτεύουσα της Μαγνησίας, μαζί με το Πήλιο, τόσο για το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, όσο και για τη γαστρονομία του, αλλά και για πολλές άλλες επιλογές που προσφέρει, όπως το μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Η περιοχή έχει σημαντικά μουσεία και μνημεία που όμως οι Έλληνες δεν περιλαμβάνουμε συχνά στο πρόγραμμα των διακοπών μας, ενώ οι εκ του εξωτερικού επισκέπτες -κυρίως με τα κρουαζιερόπλοια- πασχίζουν να προλάβουν να δουν από κοντά, όσο το δυνατόν περισσότερα.

Στον Βόλο υπάρχουν πολλά μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, από τα σπουδαιότερα στον ελληνικό χώρο.

Το "Aθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο" είναι ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα και αποτελεί το κεντρικό μουσείο για όλη την Θεσσαλία. Ιδρύθηκε το 1909 με χρήματα του ευεργέτη Αλέξιου Αθανασάκη και σε αυτό φυλάσσονται οι παγκόσμιας μοναδικότητας και αξίας επιτύμβιες πλάκες-στήλες των Παγασών.

Ένα ακόμη μουσείο-αριστούργημα αποτελεί το Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, που πριν από μερικά χρόνια αναπαλαιώθηκε πάνω στα παλαιά πρότυπα και παρουσιάζει την καθημερινότητα σε όλα τα στάδια παραγωγής των τούβλων και των κεραμιδιών του περασμένου αιώνα. Μέσα από αυτό τον χώρο φαίνεται και η βιομηχανική ιστορία του Βόλου και τελεί υπό τη σκέπη του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς.

Στη συνοικία των Παλαιών, υπάρχει το "Μουσείο Πόλης του Βόλου" και αποτελεί το πρώτο σύγχρονο μουσείο πόλης στην Ελλάδα, όπου παρουσιάζεται η ιστορία και η ανάπτυξη της αστικής πόλης του Βόλου. Το μουσείο στεγάζεται στην πρώην καπναποθήκη Παπάντου που ανεγέρθηκε το 1920.Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του μουσείου Αίγλη Δημόγλου, δήλωσε ότι "το μουσείο αποτελεί επιστέγασμα προσπάθειας δεκαετιών από το να ευρεθούν, να συλλεγούν, να ταυτοποιηθούν και να πάρουν την κατάλληλη θέση τα χιλιάδες εκθέματα του μουσείου, που αποτελούν την ιστορία αυτής της πόλης. Ήταν μια προσπάθεια που απέδωσε καρπούς και επιβραβεύθηκε από την υψηλή επισκεψιμότητα του χώρου, τόσο από Έλληνες ,όσο και από ξένους που επισκέπτονται τον Βόλο".

Μία ελληνική μοναδικότητα για το είδος του αποτελεί το "Εντομολογικό Μουσείο Βόλου", αφού είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο ιδιωτικό εντομολογικό μουσείο στα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη και αποτελεί σημείο αναφοράς στον επιστημονικό κόσμο της χώρας ,αλλά και του εξωτερικού.

Στην καρδιά της Νέας Ιωνίας λειτουργεί το "Μουσείο Εθνικής Αντίστασης" και φιλοξενεί την έκθεση "Μαγνησία, Κατοχή και Αντίσταση 1941-44".

Ένας σημαντικός και θαυμαστός χώρος όπου ο επισκέπτης βλέπει την ελληνική παράδοση είναι το "Λαογραφικό Μουσείο Κίτσου Μακρή", όπου παρουσιάζονται οι λαογραφικές συλλογές του σπουδαίου ερευνητή με μοναδικά στο είδος τους εκθέματα. Το κτίριο είναι η παλαιά κατοικία του Κίτσου Μακρή που σήμερα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ένα από τα σημαντικότερα κτίσματα αποτελεί και το δίδυμο του Δημοτικού Ωδείου και Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο, αφού στο μεν πρώτο λειτουργεί ένα από τα σπουδαιότερα ωδεία της χώρας, ενώ στο μέγαρο που χτίστηκε το 1885, πρωτολειτούργησε το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το υπερσύχρονο εκθεσιακό κέντρο προς τιμήν του κορυφαίου ζωγράφου-καλλιτέχνη Τζόρτζιο ντε Κίρικο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο.

Εκτός από τα πολύ γνωστά και σπουδαία, υπάρχουν και άλλοι χώροι μέσα στον αστικό ιστό του Βόλου, που δίνουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας όπως είναι το "Σπίτι με το τριαντάφυλλο", που λειτουργεί ως πινακοθήκη της ζωγράφου Χρυσούλας Ζώγια, ενώ στην περιοχή του Αναύρου είναι το περίφημο "Πάρκο των Γλυπτών", δημιουργώντας μια μοναδική υπαίθρια γλυπτοθήκη με έργα σπουδαίων ευρωπαίων καλλιτεχνών που φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο του Α' Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής το 1988.

Αναπόσπαστο κομμάτι για τον Βόλο αποτελούν και οι νεολιθικοί οικισμοί στο Διμήνι και στο Σέσκλο, που προσδιορίζονται στη μυκηναϊκή εποχή και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στο Διμήνι βρίσκονταν τα ανάκτορα του Ιάσονα και αναπτύχθηκε η προϊστορική Ιωλκός. Ήδη έχουν αναδειχθεί οι μυκηναϊκοί θολωτοί τάφοι, τα ερείπια των ανακτόρων, η αγορά και οι οικείες που υπήρχαν στην περιοχή.

Πριν από λίγες ημέρες επικράτησε το αδιαχώρητο στο Διμήνι όταν εκατοντάδες Γάλλοι τουρίστες από κρουαζιερόπλοιο συνωστίζονταν στους αρχαιολογικούς χώρους και κάτω από τον καυτό ήλιο για να θαυμάσουν τα ευρήματα και πολλοί από αυτούς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφραζαν τον ενθουσιασμό τους που πατούσα την γη και τα χώματα όπου έζησαν ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες και που δημιούργησαν την θαυμαστή "Αργώ" για την περίφημη Αργοναυτική Εκστρατεία.

Μαζί με όλα αυτά που απαρτίζουν και σηματοδοτούν την ευρύτερη σημασία της περιοχής ως προς την ιστορία της, ας μην ξεχνάμε και την μοναδική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική των φημισμένων χωριών του Πηλίου, που τα πιο γνωστά από αυτά απέχουν μία ανάσα από τον Βόλο ή αποτελούν πλέον σπουδαία προάστια της κοσμοπολίτικης πόλης, όπως η Μακρινίτσα ,η Πορταριά, το Κατηχώρι και πολλά άλλα πιο απομακρυσμένα όπως η Ζαγορά, οι Μηλιές, η Βυζίτσα και η Τσαγκαράδα.

Βόλος συνεπώς δεν σημαίνει μόνο διασκέδαση, έντονη νυχτερινή ζωή και ανελέητες τσιπουροκατανύξεις, αλλά και μια ατελείωτη ιστορία που χάνεται στο βάθος του χρόνου και καταδεικνύει τη στρατηγική σπουδαιότητα του τόπου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα