Οικονομία

Μοσκοβισί – Σεντένο κατά Μητσοτάκη: «Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο»!


Ομοβροντία κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στελεχών της ΝΔ που επιμένουν να μιλούν για τέταρτο μνημόνιο μετά τις 20 Αυγούστου εξαπέλυσαν από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Ο κ. Σεντένο απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί τέταρτου μνημονίου, τόνισε όμως ότι ο Αύγουστος είναι ένα σημαντικό ορόσημο, που σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής. Για να μην αφήσει, μάλιστα, περιθώρια παρερμηνειών υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Έξω από το πρόγραμμα σημαίνει έξω από το πρόγραμμα»!

Πιο επιθετικός προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση που είχε με την ΝΔ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Η ενισχυμένη εποπτεία, όπως τόνισε, που θα εφαρμοσθεί στην Ελλάδα μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος δεν αποτελεί τέταρτο πρόγραμμα, σε αντίθεση με αυτά που λένε ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, φωτογραφίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα στελέχη της ΝΔ.

«Δεν μιλάμε για τέταρτο πρόγραμμα, αυτό αποτελεί ψέμα», υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει όσα προβλέπονται από το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τα δημοσιονομικά και θα έχει την υποστήριξη της Κομισιόν. Στο πλαίσιο της επιτήρησης, η Επιτροπή δεν θα έχει ρόλο καθηγητή ή εισαγγελέα, θα υπάρχει συνεργασία, τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, επέμεινε στους ισχυρισμούς του κόμματός του περί τέταρτου μνημονίου και ήταν επιθετικός προς τον επίτροπο Μοσκοβισί, αλλά αμέσως μετά δέχθηκε σκληρή επίθεση από τον εκπρόσωπο των Σοσιαλιστών, Ρ. Γκουαλτιέρι: «Μού κάνει μεγάλη εντύπωση ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος που ανέβασε το έλλειμμα στο 15%, αντί να συγχαίρει την Κομισιόν για την επιτυχία του προγράμματος, κάνει επίθεση στην Επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουαλτιέρι.