Τράπεζες

Morgan Stanley: Οι τράπεζες θα πιάσουν τους στόχους στα NPEs


Θετικά είναι τα νέα για τις τράπεζες, κάτι που αποτυπωθηκε σήμερα και στο ταμπλό του ΧΑ, αναφορικά με την πρόοδο και τις προοπτικές για την μείωση της επιβάρυνσης που προέρχεται από τα κόκκινα δάνεια.

Επιπρόσθετα, η MS διαπιστώνει πως οι προωθούμενες αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θεωρούνται θετικές, αν και υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα.

Επί της ουσίας,  η Morgan Stanley δηλώνει πεπεισμένη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους αναφορικά με τη μείωση των «κόκκινων» δανείων έως το 2021, ειδικά στην περίπτωση που ο νέος «νόμος Κατσέλη» εγκριθεί παράλληλα με το κυβερνητικό σχέδιο για επιδότηση δόσεων.

Κατά τη Morgan Stanley, η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου θα πρέπει να ενθαρρύνει περισσότερους δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, ωστόσο ο αντίκτυπος στους ισολογισμούς των τραπεζών θα φανεί μετά από τουλάχιστον 12 μήνες. Σε ό,τι αφορά τα σχέδια για «bad banks», αυτό του ΤΧΣ είναι περισσότερο προχωρημένο αλλά το μέγεθος και οι όροι δεν είναι ξεκάθαροι και η ευρωπαϊκή έγκριση δεν είναι βέβαιη.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα κριτήρια προστασίας αναμένεται να γίνουν αυστηρότερα (χαμηλότερα όρια εισοδήματος και αξίας ακινήτων, καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου για τα εκκρεμή δάνεια, αυτόματη απώλεια προστασίας σε περίπτωση τριών καθυστερημένων πληρωμών), ενώ εκτιμάται επίσης ότι ο νόμος θα καλύπτει και επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση πρώτης κατοικίας.

Η Morgan Stanley παρατηρεί πως σχεδιάζεται επίσης η επιδότηση της δόσης δανειοληπτών, κάτι που θεωρείται θετικό για τις τράπεζες, αν και παραμένει η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.

Το σχόλιο για τα σχέδια ΤτΕ και ΤΧΣ

Το σχέδιο της ΤτE. Σε ότι αφορά το σχέδιο της ΤτΕ εκτιμά ότι είναι περισσότερο ριζοσπαστικό έναντι αυτού του ΤΧΣ σε ότι αφορά τη συνολική μείωση των NPEs, καθώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το αμφιλεγόμενο πλαίσιο της χώρας σε ότι αφορά τα κεφάλαια και το οποίο είναι απαγορευτικό στην επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων. Το σχέδιο είναι σε πρώιμο στάδιο με το καλύτερο σενάριο να προβλέπει εφαρμογή του το 2020, όπως τουλάχιστον εκτιμά η αγορά. Πλέον της νομοθεσίας που θα πρέπει να αλλάξει το σχέδιο δεν έχει τεθεί υπόψη της DG Comp για έγκριση, ένα απαραίτητο βήμα για προχωρήσει περαιτέρω.

Το σχέδιο του ΤΧΣ. Σχετίζεται με την εγγύηση από την πλευρά του δημοσίου ποσοστού των απωλειών που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες από την μεταφορά των NPEs σε ένα SPV. Εχει ζητηθεί η έγκριση από την DG Comp και οι μέτοχοι είναι αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει έγκριση εντός δυο μηνών, κάτι που υπονοεί ότι μπορεί να τρέξει το 2019. Δυο σημαντικά πλεονεκτήματα είναι: α) δεν χρειάζονται αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο. β) υπάρχει προηγούμενο από την ανάλογη κίνηση της Ιταλίας.

Ωστόσο επισημαίνει ο οίκος, η έγκριση του σχεδίου δεν είναι εγγυημένη, δεδομένου ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι είναι συμβατό με τις αρχές περί ανταγωνισμού της ΕΕ.