Οικονομία

Morgan Stanley: Ισχυρή ανάπτυξη και ρεκόρ επενδύσεων για την Ελλάδα


Ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τη διετία 2023-2024 που θα κινηθεί πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, προβλέπει η Morgan Stanley σε νέα έκθεσή της. Συγκεκριμένα «βλέπει» αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,5% το 2023 και 2,2% το 2024.

Παράλληλα η Morgan Stanley εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εκτιμώντας ότι θα πιάσει τον εν λόγω στόχο στο πρώτο εξάμηνο του 2024.  Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν φθάσει σε επίπεδα – ρεκόρ και η θετική πορεία θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

Επίσης σημειώνει ότι η Ελλάδα κατήγαγε μια από τις ταχύτερες δημοσιονομικές εξυγιάνσεις στην Ευρώπη. Εκτιμά ότι η Ελλάδα ενδέχεται να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα έως και 1,5% το 2024 και αναμένει ότι το χρέος θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, στο 163%  το 2023 και στο 153,5% το 2024.

Σ’ ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, η Morgan Stanley προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 3,6% την τρέχουσα χρονιά.

Για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Ελλάδα, η Morgan Stanley «βλέπει» ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τη αυτοδυναμία και θα σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην έκθεσή της «μια κυβέρνηση πλειοψηφίας της ΝΔ θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα στην πορεία της προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και στην καλή χρήση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα