Οικονομία

Moody’s: Υποβάθμισε 5 τουρκικές τράπεζες


Στη δίνη αρνητικών εξελίξεων βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος της Τουρκίας, ο οποίος πέραν της κατάρρευσης της λίρας καλείται να αντιμετωπίσει και τις υποβαθμίσεις των ξένων οίκων αξιολόγησης.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Moody’s, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο συνολικά 5 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε συνέχεια της υποβάθμισης του αξιόχρεου της Τουρκίας σε «B2» από «B1».

Πρόκειται για τις εξής τράπεζες, των οποίων η αξιολόγηση υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα στο «Βa3»: Akbank, Sekerbank, Garanti Bankasi, Vakiflar Bankasi, Kredi Bankasi.  

Σύμφωνα με το αιτιολογικό του αμερικανικού οίκου, οι συγκεκριμένες τράπεζες είναι «πολύ πιθανό» να σταματήσουν τις αποπληρωμές ομολόγων, λόγω του σπιράλ προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Άμεση ήταν η «αντίδραση» της τουρκικής λίρας, η οποία υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. Ενδεικτικά, το τουρκικό νόμισμα άγγιξε τις 7,5020 λίρες/δολάριο, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Ταυτόχρονα το νόμισμα της γειτονικής χώρας έκλεισε στις 8,8688 λίρες/ ευρώ.